07.04.2011. / 16:58

Autor: Hina , Nacional.hr

Sucima Gašparu i Miloglavu produljene suspenzije zbog primanja mita

Član DSV-a Boris Buklijaš usprotivio se produljenju suspenzije zbog duljine trajanja postupka rekavši kako "i suci imaju pravo na suđenje u razumnom roku

Bariša Gašpar: Autor:
Sanjin Strukić/24sataBariša Gašpar: Autor: Sanjin Strukić/24sataDržavno sudbeno vijeće (DSV) danas je za tri mjeseca produljilo suspenzije sucima Bariši Gašparu sa Visokoga trgovačkog suda, kojeg je USKOK optužio za korupciju, odnosno primanje 25.000 eura mita te Peri Miloglavu s dubrovačkog Županijskog suda, protiv kojega se na zagrebačkom Županijskom sudu vodi postupak u slučaju "Vrtovi Sunca".

Gašpar se, osim za mito, tereti i da je namještao pravosudne ispite te poticao bivšeg predsjednika zagrebačkog Općinskog građanskog suda Ivicu Pezu da kao sudskog savjetnika zaposli nećaka njegova prijatelja.

Gašparovu navodnu korumpiranost USKOK je otkrio u sklopu istrage o dubrovačkoj aferi "Pet zvjezdica". Mediji nagađaju da je sudac tijekom istrage bio prisluškivan te da postoje snimke telefonskih razgovora koji ga kompromitiraju.

Miloglav je s bivšim predsjednikom dubrovačkog Općinskog suda Ivom Besjedicom te trojicom poduzetnika Perom Vićanom, Antunom i Antoanom Kraljem optužen zbog navodnih zloporaba u pretvorbi tvrtke "Dubrovačko primorje" i nezakonitog upisa vlasništva nad zemljištem "Vrtovi Sunca" u Orašcu, vrijednom više od 151 milijun kuna.

USKOK-ovom optužnicom Miloglav se tereti da je 2007. na poticaj vlasnika građevinske tvrtke "Konel" Antuna i njegova sina Antoana Kralja, zlorabio položaj kako bi, zajedno s Besjedicom, s "Vrtova Sunca" skinulo plombu vezanu uz zabilježbu spora te tako tvrtki "Dubrovački Vrtovi Sunca" omogućili dizanje hipotekarnog kredita od 120 milijuna eura. Od tog kredita tvrtka "Konel" naplatila je 12 milijuna kuna za radove izvedene u "Vrtovima Sunca". Navodne nezakonitosti vezene uz "Vrtove Sunca" USKOK je otkrio istražujući slučaj nazvan "Pet zvjezdica" u kojem su otac i sin Kralj pokušali "reketariti" vlasnika dubrovačkog hotela "Bellevue" Gorana Štroka.

Član DSV-a Boris Buklijaš usprotivio se produljenju suspenzije zbog duljine trajanja postupka rekavši kako "i suci imaju pravo na suđenje u razumnom roku".

Ako prvostupanjska presuda nije donešena tijekom dvije godine, onda to nije razumni rok, ustvrdio je Buklijaš.

DSV će, u tom smislu, zbog duljine trajanja postupka, od nadležnih sudova zatražiti izviješće o stanju spisa.

Na sjednici DSV-a imenovana su i dva stegovna vijeća koja bi trebali odlučiti o skidanju imuniteta za deset sudaca.

Predsjednik DSV-a Ranko Marjan izvijestio je kako se na natječaj za 75 sudaca, koji je raspisao bivši saziv DSV-a javilo njih 1100.

Prijave su, kako je rečeno, poslane na ocjenu sudačkim vijećima, nakon čega bi sadašnji saziv DSV-a trebao izabrati 75 sudaca.

Riječ je o oglasu za suce svih razina, a DSV će, kako je rečeno, prvo izabrati suce Vrhovnog suda, Visokog trgovačkog suda te nekoliko županijskih sudova.

Vezane vijesti

Sudac Gašpar zbog korupcije osuđen na 22 mjeseca

Sudac Gašpar zbog korupcije osuđen na 22 mjeseca

Sudac Visokog trgovačkog suda Bariša Gašpar nepravomoćno je danas na zagrebačkom Županijskom sudu osuđen na godinu i deset mjeseci zatvora zbog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika