12.04.2011. / 12:55

Autor: Nacional.hr

Rusija slavi 50. godišnjicu 'događaja koji je promijenio svijet'

"Najemocionalniji trenutak je bio kad smo čuli da hoda i maše; njegove ruke i noge su bile cijele"

Plakat s Gagarinovim likom, koji poziva na proslavu Dana avijacije i kozmonautike
 Plakat s Gagarinovim likom, koji poziva na proslavu Dana avijacije i kozmonautike Rusija slavi Dan avijacije i kozmonautike i pedeset godina otkad je astronaut Juri Gagarin lansiran u svemir, izvještava BBC.

Tokom dana biti će održane ceremonije, primanja, govori, kao i počasna paljba ispred Kremlja u Moskvi. Podvig je Gagarinu donio svjetsku slavu i razuvjerio tvrdnje kako čovjek ne može preživjeti izvan zemljine atmosfere. Od tog povijesnog leta, više od 500 muškaraca i žena poslano je u svemir.

Ruski predsjednik Dimitrij Medvjedev rekao je kako je to bio 'revolucionarni' događaj, koji je promijenio svijet. Predsjednik će tokom dana posjetiti Međunarodnu svemirsku postaju, koja se nalazi izvan Moskve i razgovarati s astronautima i znanstvenicima. Nakon toga, održat će govor o budućnosti Ruskog svemirskog programa.

Prije točno 50 godina, Juri Gagarin je povikom 'hajdemo' započeo svoj 108-minutni put u svemir i uspješno se padobranom u maloj kapsuli prizemljio u rusko polje. Na odgovor SAD-a trebalo je čekati deset mjeseci, kada je u svemir otputovao John Glenn. "Najemocionalniji trenutak je bio kad smo čuli da hoda i maše; njegove ruke i noge su bile cijele. Shvatili smo u tom trenu da se naš višegodišnji rad isplatio i da smo postigli nešto ogromno", rekao je danas 79-godišnji veteran kozmonaut Georgij Grečko, koji je radio kao inžinjer na Gagarinovoj svemirskoj kapsuli.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika