26.04.2011. / 15:47

Autor: Miroslav Sušnik

U prodaji ulaznice za koncert Seala u pulskoj Areni

Sredinom 90-ih stvorio je fuziju soula, folka, popa i rocka

Grammyem višestruko nagrađivani britanski pjevač nigerijskog podrijetla, u utorak, 5. srpnja 2011. s početkom u 21 sat održat će još jedan nezaboravan koncert, ovoga puta u predivnoj pulskoj Areni.

Seal napušta englesku house scenu ranih 90-ih kako bi postao najpopularniji britanski soul pjevač desetljeća. Iako njegov najraniji materijal ipak pokazuje tragove acid housa, već sredinom 90-ih stvorio je fuziju soula, folka, popa i rocka koja mu osigurava uspjeh s obje strane Atlantika.

Sin nigerijsko-brazilskih roditelja, Seal odrasta u Engleskoj. Nakon što je diplomirao arhitekturu radio je različite poslove diljem Londona. Ubrzo počinje pjevati u lokalnim klubovima i barovima. Potom se pridružuje engleskom funk bendu nazvanom Push tijekom japanske turneje sredinom 80-tih. Za vrijeme boravka u Aziji pridružuje se Thailand-based blues bendu. Nedugo zatim Seal odlučuje putovati Indijom.

Nakon povratka u Englesku Seal upoznaje house i techno producenta Adamskog kojem tek predstoje veliki uspjesi diljem Engleske. Seal piše riječi za pjesmu Adamskog nazvanu "Killer", ujedno daje i vokal istoj, a koja postaje hit broj jedan 1990. godine. Nakon tog velikog uspjeha Seal potpisuje samostalni ugovor. Potom snima svoj prvi album zajedno s Trevorom Hornom, a koji je prethodno radio s ABC, Frankie Goes to Hollywood i The Buggles. Prvi singl nazvan "Crazy" penje se sve do 15-tog mjesta u Engleskoj, dok u Americi dolazi do sedmog mjesta.

Odličan uspjeh postiže i prodajom prvog albuma u tri milijuna primjeraka diljem svijeta. Nakon velikog uspjeha prvog, Seal uzima tri godine stanke kako bi dovršio svoj drugi album. U to vrijeme pojavljuje se i na albumu nazvanom "Stone Free" posvećenog Jimiju Hendrixu, a izvodi posebnu Jeff Beckovu obradu pjesme "Manic Depression".

U ljeto 1994. Seal dovršava svoj drugi album koji, također, nosi naslov "Seal". I ovim uratkom Seal dostiže zavidan uspjeh na top ljestvicama diljem svijeta i zaustavlja se na 20. mjestu s prodanih milijun primjeraka sve do proljeća 1995. godine.

No, singlom "Kiss From a Rose", koji postaje glavna glazbena tema filma "Batman Forever", Seal se penje sve do prvog mjesta pop singlova u Americi, a tu ostaju punih 12 tjedana. Tako drugi Sealov album postiže multiplatinasti status i to dvije godine nakon prvog objavljivanja.

Potom slijede albumi: "Human Being", 1998.; "Seal IV" iz 2003., te DVD+CD uradak koji je izdan u proljeće 2006. imenom "One Night To Remember", a snimljen je uživo u dvorani "Kesselhaus" u Njemačkoj uz pratnju velikog simfonijskog orkestra.

Ulaznice se mogu nabaviti po posebnim cijenama do 31. svibnja, parter i tribine po 250 kn, VIP ulaznice s konzumacijom po 300 kn, dok će cijena ulaznice od 1. lipnja koštati za parter i tribine 280 kn, a VIP ulaznice s konzumacijom 330 kn.

Ulaznice potražite na sljedećim mjestima: Dancing Bear (Gundulićeva 7, Zagreb), Dirty Old Shop (Tratinska 22, Zagreb), Rockmark (Berislavićeva 13, Zagreb), Mega Muzika (Vlaška 48, Zagreb), Free Bird music shop (Tratinska 50, Zagreb), Dallas music shop (Splitska 2a, Rijeka), Kovač (Masarykova 14, Zagreb), Punkt 13 (Ilica 14, Zagreb), Lira Intersound i ostale autorizirane agencije u Istri, te na svim prodajnim mjestima Eventima kao i na www.eventim.hr.

Vezane vijesti

DNK analiza: 'Potvrđeno da je Bin Laden ubijen'

DNK analiza: 'Potvrđeno da je Bin Laden ubijen'

DNK test proveden na uzorku s tijela Osame bin Ladena pokazao je 100-postotnu podudarnost s DNK članova njegove obtelji a žena za koju se vjeruje da… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika