01.05.2011. / 15:55

Autor: Hrvoje Šimičević

Vesna Balenović bila u pravu glede malverzacija u Ini, ali zbog zastare ne može natrag!

Vesna Balenović se pita 'zašto je Općinsko državno odvjetništvo 2004. godine odbilo njezinu kaznenu prijavu, a sada u očitovanju od 17.3.2011. eksplicitno navode da je bila u pravu'

Vesna BalenovićVesna BalenovićNajpoznatija hrvatska zviždačica Vesna Balenović bila je u pravu kad je upozoravala na malverzacije u Ini, ali se na posao - koji je izgubila jer je javno upozoravala na malverzacije u Ini - ne može vratiti zbog zastare i činjenice da je pojedinac odgovoran za taj krimen - preminuo.

Naime, deset godina nakon što je mimo dozvole svojih nadređenika u javnosti progovorila o korupciji u hrvatskoj naftnoj kompaniji - što ju je koštalo posla - Vesna Balenović zaprimila je rješenje Općinskog državnog odvjetništva u kojem stoji da su njezini navodi o postojanju kaznenog djela nesavjesnog rada u službi - potvrđeni. Problem je međutim u činjenici što je mogući počinitelj toga (ne) djela, tadašnji direktor sektora logistike Davor Kuvačić preminuo, pa je kazneni progon protiv njega postao nemoguć.

Što se tiče Vesne Balenović, pravi apsurd nastao je nakon što je ona ovaj DORH-ov dokument iskoristila kao ključni dokaz za ponavljanje radnog spora na Općinskom građanskom sudu, jer se njime, smatra predsjednica udruge Zviždač, de facto potvrđuje kako je neopravdano otpuštena.

Naime, njezin zahtjev na rečenom je sudu odbijen u rekordnom roku - podnijela ga je 25.3., a odbijenica je došla 15.4. - s obrazloženjem kako je u ovom slučaju nastupila zastara 2008. godine. "Obrazloženje je bilo da sam očitovanje Općinskog državnog odvjetništva koje potvrđuje kriminal u INI dostavila sa 3 godine zakašnjenja, jer je rok bio 5 godina nakon pravomoćnosti presude o mojem otkazu, dakle najkasnije do 2008.", kaže nam Vesna Balenović, koja se pritom pita 'zašto je Općinsko državno odvjetništvo 2004. godine odbilo njezinu kaznenu prijavu, a sada u očitovanju od 17.3.2011. eksplicitno navode da je bila u pravu'.

"Koga su prikrivali i zašto su otkrili samo kriminal direktora Davora Kuvačića koji je umro i to iz razdoblja kada je predsjednik uprave bio (Davor) Štern, a kriminal kojeg sam prijavila iz vremena Dragičevića ostao je neistražen", pita Vesna Balenović, kojoj je najnovija odbijenica de facto zapečatila sudbinu što se tiče njezinog povratka u Inu.

Balenović također navodi kako je dosta zanimljiva činjenica da je njezin prijedlog za ponavljanje radnog spora na rješavanje dobila Marina Braje Meznarić, ista sutkinja koja ju je 2001. godine odbila u prvostupanjskom postupku. "U toj prvostupanjskoj presudi je govorila da je otkaz opravdan bez obzira na točnost mojih navoda jer sam se ružno izražavala o svom poslodavcu - INI, a u rješenju o odbačaju ponavljanja postupka od 15.4.2011. kaže da sam dokaze donijela prekasno", veli Balenović, koja na koncu poručuje da je 'nekome iz vrha Ine jako stalo da se ni pod koju cijenu vrati u tu kompaniju'.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika