05.05.2011. / 13:21

Autor: Nacionalova redakcija

Pravosudna blamaža: Novinar Nacionala novčano kažnjen zbog Roberta Matanića

Unatoč pismenoj isprici novinara Berislava Jelinića, sudac Milenko Đaković ga je odlučio kazniti sa tisuću kuna zbog nedolaska

Robert MatanićRobert MatanićNovinar Nacionala Berislav Jelinić mogao bi uskoro biti novčano kažnjen sa tisuću kuna zato što se nije pojavio na raspravi u predmetu u kojem ga je zbog klevete tužio svirepi ubojica Robert Matanić. Matanić je jedan od sudionika u brutalnoj likvidaciji Ive Pukanića i Nike Franjića, a o njemu, te kriminalnim aktivnostima njega i njegovih suradnika Nacional je više puta opsežno pisao. Matanić je zbog jednog od tih tekstova tužio novinara Nacionala Berislava Jelinića zbog klevete. Potom se poveo postupak pred Općinskim kaznenim sudom u Zagrebu. Održalo se jedno ročište, na kojemu se Jelinić pojavio i na komu nije pristao na mirno rješavanje tog spora.

U četvrtak 5. svibnja u 9 sati trebala se održati glavna rasprava, ali se Jelinić putem odvjetnika i tajnice redakcije Nacionala unaprijed ispričao zbog nedolaska. Tajnica Nacionala poslala je dan prije glavne rasprave sucu u tom predmetu sudski poziv u kojem se Jelinića poziva da isti dan, samo na drugom mjestu, u Vodnikovoj ulici u Općinskom građanskom sudu u Zagrebu, u svojstvu svjedoka da svoj iskaz u jednom drugom predmetu. Jelinić je u tom slučaju trebao svjedočiti u 9.30 sati, dakle svega pola sata nakon početka glavne rasprave u predmetu u komu ga je zbog klevete tužio Robert Matanić. Kako se Jelinić u tom drugom predmetu već ranije ispričao, odlučio je svoj iskaz kao svjedok dati u Općinskom građanskom sudu u 9.30 sati. To je i učinio, pa se zato nije pojavio na Općinskom kaznenom sudu, gdje se nije pojavio niti Robert Matanić.

Međutim, sudac Milenko Đaković, unatoč Jelinićevoj isprici odlučio ga je kazniti sa tisuću kuna zbog nedolaska. Jelinić je za nacional.hr o tome izjavio: "Ako doista primim rješenje kojim me se kažnjava zbog nedolaska unatoč tome što sam se ispričao, žalit ću se na tu odluku i zatražiti izuzeće suca u tom predmetu. Mislim da je ta odluka u najmanju ruku diskutabilna i neprimjerena. Nažalost, sličnih odluka je u domaćem pravosuđu podosta.

Ova odluka može se smatrati jednim od boljih primjera koji pokazuje zašto hrvatsko pravosuđe nije zrelo za zatvaranje tog pregovaračkog poglavlja u kontekstu pristupa Hrvatske u EU. U konkretnom slučaju mogao bih se temeljem ovakvog rješenja nadati i oštroj kazni zbog klevete jednog svirepog ubojice pa ću si uzeti slobodu zatražiti izuzeće suca Đakovića. Svaki daljnji komentar Đakovićeva postupanja za mene je u ovom trenutku potpuno suvišan".

Vezane vijesti

Za ubojstvo Pukanića grupi ukupno 148 godina zatvora

Za ubojstvo Pukanića grupi ukupno 148 godina zatvora

Vrhovni sud potvrdio je najveća kaznu za organizirano ubojstvo u Hrvatskoj; za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića odredio je šesteročlanoj skupini… Više

Komentari

registracija
31/1/10

STTony, 05.05.11. 13:36

Pa zna se i kod nas i u EU da je naše pravosuđe najobičnija smrdljiva septička jama, jedino još sami djelatnici tog pravosuđa pričaju i inzistiraju na tome da ih se zove 'časnima' i 'poštovanima'.


registracija
12/5/10

kajsija56, 05.05.11. 15:34

A svašta pisati se može. Ne radi se samo o ovom slučaju nego općenito. Zar novinar ne bi trebao prije objave provjeriti točnost informacija ili pouzdanost izvora? - pogotovo taj novinar.


registracija
1/12/10

kibidabi, 05.05.11. 17:33

Šeksova mafija.


registracija
21/2/11

skyway, 05.05.11. 18:05

Ovaj clanak je ociti primjer kako se izvrdavanjem cinjenica dolazi do drugacije istine, a moze se govoriti i o zloupotrebi prostora, o novinarskoj instant solidarnosti i zaobilazenju tog tzv. "in media res".
E, dragi moji Nacionalovi pravednici i stradalnici, zasto se najprije ne zapitate sto je za tog istinoljubivog novinara "bliskog svakojakim izvorima" bilo vaznije odgoditi (ispricati se) u navedena dva sudska predmeta!?
Osim ostalog prozivate sud (tu bi se oko subjekta vasih stijelica) lako usaglasili, ali u odnosu na ovaj slucaj posve ste u krivu, jer tuzbu je podnio, zamislite tko - ubojica.
Dakle, nevidjeni primjer sudskog postenja suca Milenka Djakovica zavredjuj pozornost i priznanje, bas zbog cega Jelinic onako s visoka "ne bi dalje komentirao", jer bi svakom rijeci sebi sve dublje skakao u usta...


registracija
19/10/10

lunar, 05.05.11. 19:17

HA HA pravosuđe.....
Ja več 15 godina vodim spor, ili bolje reći oni mene vode u nećemu sa ćime ja niti više nemam veze ali me ne puštaju sa "konopca".
A intresantna je jučer bila ne Tv emisija u kojoj je pusička tumačila kako će nam u uniji biti bolje jer je bolje voditi sporove godinu dana nego deset(?).
Pa ljudi moji ko nam je kriv što su sudovi "privredne organizacije" a ne palaće pravde. Ko nam je kriv što sami tako dugo sudujemo? Sami i nikakva unija nije razlog da se to prekine. Niti će nam ona to prekidati kroz praksu jer naši predmeti su naši a ne njihovi.
Isto tako pravosuđe je naša a ne nihova stvar.
A predmeti pod koji se završavaju "pod mus" nemaju veze sa pravdom i istinom nego sa boljim nastupom odvjetnika i dokaza. I sve što su sada prebacili na FNU, kako bi rasteretili sudove zbog unije, vratiti će se ko bumerang u glavu kroz žalbene postupke i nove tužbe koje će izazvati kroz žalbene postupke.
I šta smo to smanjili i šta ćemo brže riješavati.
To su sve smicalice pravnika koje će se vratiti i nanjeti još veču štetu.
Isto kao i zakon o plačanju pristojbi u tužbi ili žalbi kod kojih svaki ima potencijalnu novu tužbu za naknadu štete.
Kakvo zatvaranje.....mi ni sami neznamo šta hočemo!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika