05.05.2011. / 13:28

Autor: Deutsche Welle

Europol: Zapadni Balkan je utočište kriminala

Preko Zapadnog Balkana se u Europsku uniju prebacuju heroin, kokain i sintetičke droge

Zgrada Europola (Foto: Wikipedia)Zgrada Europola (Foto: Wikipedia)Austrijski list „Die Presse" u svom online izdanju, piše o kriminalu na Zapadnom Balkanu. List se u svom tekstu poziva na najnoviji izvještaj koji je objavila Europska policija, Europol.

U tekstu pod naslovom „Zapadni Balkan je utočište kriminala" piše:

„Organizirani kriminal se promjenio i modernizirao te postao internacionalniji. Putem tradicionalnih ruta preko Zapadnog Balkana prebacuje se sve više droge, cigareta, oružja i ljudi. Albanske, turske i ruske bande su povećale svoje aktivnosti u pravcu Europske unije. Europol smatra da će planirano otvaranje granica prema Rumunjskoj i Bugarskoj pružiti još veće mogućnosti takvim kriminalnim grupama. Jedno od najvažnijih čvorišta je i dalje Kosovo. Mađarska je također postala tranzitna zemlja. Preko Zapadnog Balkana se u Europsku uniju prebacuju heroin, kokain i sintetičke droge. Povećala se i preprodaja prokrijumčarenih cigareta koje uglavnom potječu iz Kine te zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza i Baltika.

No, nije samo Zapadni Balkan omiljena ruta za organizirani kriminal, navodi se u izvještaju Europola, koji od ostalih takvih regija spominje Siciliju te južnu Španjolsku. Val izbjeglica, koje iz sjeverne Afrike dolaze na jug Italije, također služi i za uvoz kriminalaca. Tursko-grčka granica je jedan od najvećih problema po pitanju ilegalnog useljavanja. Europol također navodi da se u zemljama Europske unije sve više pojavljuju falsificirane novčanice eura. No, jedan od glavnih problema i dalje je trgovina ljudima, odnosno ženama koje su, nakon ilegalnog useljavanja, prisiljene baviti se prostitucijom", piše „Die Presse", pozivajući se na najnoviji izvještaj Europola.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika