06.05.2011. / 08:48

Autor: Hina , Nacional.hr

Pronađeni dokumenti

'Osama Bin Laden planirao napad na SAD na 10. godišnjicu 11. rujna'

"U veljači 2010. godine Al-Kaida je razmatrala terorističke operacije na vlakove u Sjedinjenim Državama povodom desete godišnjice napada 11. rujna", objavio je glasnogovornik ministarstva Matthew Chandler

Al-Kaida je na desetu godišnjicu napada na Washington i New York pripremala napade na vlakove na američkoj željeznici, objavilo je u četvrtak američko ministarstvo domovinske sigurnosti, nekoliko dana nakon ubojstva Osame Bin Ladena.

"U veljači 2010. godine Al-Kaida je razmatrala terorističke operacije na vlakove u Sjedinjenim Državama povodom desete godišnjice napada 11. rujna", objavio je glasnogovornik ministarstva Matthew Chandler.

Takve informacije proizlaze iz dokumenata pronađenih u kući Osame bin Ladena u Abotabadu.

"Zasad nemamo informacija o tome da postoji trenutačna prijetnja američkom željezničkom sektoru, ali željeli smo izvijestiti naše partnere o tome da je postojala takva urota", dodao je Chandler. Al-Kaida je tada namjeravala "prevrnuti jedan vlak koji je trebao pasti u dolinu ili s mosta", rekao je Chandler. Nije poznato koliko su planovi daleko odmakli, niti su pronađeni dokumenti o eventualnim mjestima napada.

Ministarstvo domovinske sigurnosti i druge američke agencije sada proučavaju čitavo bogatstvo dokumenata zaplijenjenih iz Bin Ladenova skrovišta. Ministarstvo je u skladu s time već nadopunilo i revidiralo svoje mjere zaštite na nekim potencijalnim terorističkim ciljevima, uključujući i transportni sustav.

New York Times je objavio, pozivajući se na dužnosnike administracije, da obavještajni podaci prikupljeni iz Bin Ladenove kuće pokazuju da je on i dalje vodio i planirao Al-Kaidine napade iz toga zdanja.

Također je objavljeno da je CIA mjesecima prije akcije američkih eltnih jedinica pomno nadzirala što se zbiva u Bin Ladenovoj vili iz "sigurne kuće" u Abotabadu, što će vjerojatno dodatno osramotiti pakistanske dužnosnike i pakistansku obavještajnu službu koja o tome nije imala pojma. Posao koji se obavljao iz te "sigurne kuće" bio je toliko ekstenzivan da je CIA zatražila Kongres desetke milijuna dolara za njezino financiranje.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

registracija
17/12/10

zmaj, 06.05.11. 10:58

"objavio glasnogovornik ministarstva"... toooooooooooooooo!!!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika