13.05.2011. / 10:13

Autor: Hina , Nacional.hr

SAD jača sigurnost za 'nepostojeće' komandose koji su smaknuli Bin Ladena

Američki ministar obrane Robert Gates u četvrtak je izrazio zabrinutost za sigurnost tima mornaričkih komandosa Navy SEALs, koji je likvidirao Osamu bin Ladena u Pakistanu 2. siječnja, te rekao da će im sigurnost biti pojačana.

ReutersReutersAmerički ministar obrane Robert Gates u četvrtak je izrazio zabrinutost za sigurnost tima mornaričkih komandosa Navy SEALs, koji je likvidirao Osamu bin Ladena u Pakistanu 2. siječnja, te rekao da će im sigurnost biti pojačana.

"Kad sam se sreo s timom prošloga četvrtka, izrazili su zabrinutost zbog toga, a posebno s obzirom na njihove obitelji", rekao je Gates marincima u bazi Camp Lejeune u Sjevernoj Karolini. Rekavši kako ne može javno otkriti detalje, kazao je da se "razmatraju mjere koje je moguće poduzeti da im se pojača sigurnost".

Napad protiv Bin Ladena izazvao je lavinu medijske pozornosti oko tajnovitog "Tima Šest" Navy SEALs-a, koji je izveo operaciju.

Novinari su putovali u Virginiju da pokušaju otkriti više detalja o SEALs timu, koji se stacioniran u Dam Necku, a umirovljeni SEAL-si postali su vrlo traženi gosti televizijskih vijesti.

"Mislim da postoji dosljedan i djelotvoran napor kako bi zaštitili identitet onih koji su sudjelovali u napadu i da se s time mora nastaviti", rekao je Gates.

On se našalio na račun curenja pojedinosti o napadu u javnost, iako je između predsjednika Baracka Obame i njegovih najbližih suradnika na sastanku u Bijeloj kući dogovoreno da informacije o napadu ostanu tajne.

"Iskreno govoreći, pretprošle nedjelje u Bijeloj kući svi smo se složili da ne objavljujemo nikakve operativne detalje o naporu da se ukloni Bin Ladena. To sve se raspalo u ponedjeljak, idućeg dana", rekao je Gates.

Ulogu više od 20 SEAL-sa koji su izveli helikopterski napad na Bin Ladenovo skrovište u Pakistanu, prvi su javno potvrdili direktor CIA-e Leon Panetta i potpredsjednik SAD-a Joe Biden u danima nakon napada.

"Tim Šest" je elitna postrojba sastavljena iz već elitnih redova SEAL-sa. Postrojba je toliko tajna da vojska ne priznaje otvoreno njezino postojanje, ali njezin ugled je već poprimio mitske razmjere i obrađen je u knjigama, filmovima i video igrama.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika