13.05.2011. / 15:22

Autor: Hina

Solar Impulse počeo prvi međunarodni let

Eksperimentalni zrakoplov Solar Impulse poletio je u petak iz švicarske vojne zračne luke Payerne na prvi međunarodni let koji bi trebao navečer završiti u Bruxellesu.

Solar ImpulseSolar ImpulseEksperimentalni zrakoplov Solar Impulse poletio je u petak iz švicarske vojne zračne luke Payerne na prvi međunarodni let koji bi trebao navečer završiti u Bruxellesu.

Solar Impulse, djelo švicarskoga graditelja Bertranda Piccarda, poletio je u 8.40 po srednjoeuropskom vremenu s više od dva i pol sata kašnjenja zbog izmaglice.

Taj zrakoplov već se upisao u povijest aeronautike kada je u srpnju 2010., neprekidno letio 24 sata pogonjen isključivo solarnim ćelijama i baterijama.

Za ekipu tog solarnog zrakoplova "velik je tehnički izazov" prvi međunarodni let u Bruxelles, gdje se očekuje u 21 sat po srednjeuropskom vremenu.

Uspjeh tog leta i slijetanje u međunarodnu zračnu luku bit će dokaz da je Solar Impulse "doista stvaran zrakoplov" te da nove tehnologije mogu znatno pridonijeti smanjenju naše ovisnosti o fosilnom gorivu", rekao je Piccard.

Taj švicarski izumitelj potječe iz obitelji istraživača i znanstvenika. Njegov pokojni otac Jacques Piccard, oceanograf, razvio je podvodna sredstva za proučavanje oceana i zaronio dublje u ocean od ikojega drugog čovjeka. Djed Auguste Piccard, profesor fizike na sveučilištu u Bruxellesu, bio je prvi čovjek koji je balonom 1931. ušao u stratosferu na visinu od 15.781 metra zajedno s prijateljem Paulom Kipferom.

Solar Impulse treba biti predstavljen u Bruxellesu od 23. do 29. svibnja 2011., a iz glavnoga grada Belgije trebao bi tada poletjeti za parišku zračnu luku Le Bourget i biti "poseban gost" 49. Međunarodnog salona aeronautike od 20. do 26. lipnja 2011.

Solarov raspon krila je kao u Airbusa A340 (63,40 metara), no ne teži više od automobila (1600 kg).

Ima četiri električna motora od 10 KS svaki i leti poput nebeskog skutera prosječnom brzinom od 70 km/sat. Njegova su krila prekrivena s gotovo 12.000 solarnih ćelija, koje opskrbljuju četiri elektromotora i omogućuju punjenje litijevih baterija od 400 kg.

Vezane vijesti

Pad zrakoplova u Nigeriji: Nema preživjelih

Pad zrakoplova u Nigeriji: Nema preživjelih

Spasilačke službe nisu pronašle ni jednu preživjelu osobu iz nigerijskog putničkog zrakoplova sa 153 putnika koji se u nedjelju srušio na stambenu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika