Objavljeno u Nacionalu br. 422, 2003-12-16

Autor: Ivo Pukanić

POLITICAL REPORT

Sanader mijenja zakon o tajnim službama

Približavanjem datuma konstituiranja Sabora 22. prosinca, kadroviranje nove vlade bliži se kraju: čelništvo HDZ-a donijelo je odluku o novim ministrima osim funkcija na čelu ministarstava obrane i unutarnjih poslova

Sanaderova vlada želi promijeniti Zakon o sigurnosnim službama. Taj model je dao Ivan Jarnjak i po njemu bi u Hrvatskoj postojala samo jedna služba.Sanaderova vlada želi promijeniti Zakon o sigurnosnim službama. Taj model je dao Ivan Jarnjak i po njemu bi u Hrvatskoj postojala samo jedna služba.Kako se približava 22. prosinca, dan konstituiranja novog saziva Sabora koji treba potvrditi novu vladu, sve je jasnija Sanaderova kadrovska križaljka. Nacional iz izvora bliskih s vrhu HDZ-a doznaje da su pod upitnikom ostala još samo dva ministarska mjesta ? Ministarstvo obrane i Ministarstvo unutarnjih poslova ? te uloga HSLS-a u novoj Vladi. I na čelu policije i na čelu vojske bit će civilna osoba koja s tim resorima nije prije imala nikakve veze.

HDZ neće dirati Čačićev kadar koji je gradio ceste na čelu s direktorom Hrvatskih autocesta Stankom Kovačom Sanader ministarstvom međugeneracijske suradnje vraća uslugu Strancu umirovljenikaIako se u javnosti još nagađa o broju ministarstva, Sanader i njegov najuži krug (Luka Bebić, Vladimir Šeks, Jadranka Kosor, Andrija Hebrang i Miomir Žužul) odlučili su, po svemu sudeći, da će nova vlada imati 14 ministarstava. U najužem premijerovu kabinetu sjedit će dva potpredsjednika. Kako sada stvari stoje, te će funkcije Sanader dati Jadranki Kosor i Hebrangu. Dosadašnje mjesto zamjenika premijera, na kojem je u Račanovoj vladi bio Goran Granić, ukida se i de facto ovlasti preuzimaju dvoje potpredsjednika.

Od bitnih promjena unutar nove vlade najveće su one koje se odnose na ukidanje pojedinih ministarstava. Sanader je definitivno odlučio da se ukine Ministarstvo rada i socijalne skrbi. Po novom ustroju sektor socijalne skrbi doći će pod ingerencije Ministarstva zdravstva, a rad pod nadležnost modificiranog Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva. Sanader je očito odlučio ukinuti i Pecekovo Ministarstvo za obrt, malo i srednje poduzetništvo.

Ukida se i Ministarstvo turizma i osniva Ministarstvo kulture i turizma, na čelu kojeg će biti bliski Sanaderov suradnik Božo Biškupić, a postoji ideja da pomoćnica ministra za turizam bude Pave Župan-Rusković, Račanova uzdanica iz prošle vlade. U ponedjeljak u 10 sati Pave Župan je već u Središnjici HDZ-a razgovarala s Jadrankom Kosor i Sanaderom. No, kako doznaje Nacional, dogovor nije postignut, ali je bivša ministrica izrazila želju da pomogne savjetima novoj osobi koja će biti zadužena za turizam u Sanaderovoj vladi.

Kad smo bliskom Sanaderovu suradniku postavili pitanje zbog čega se turizam nije spojio s ministarstvom poljoprivrede ili gospodarstva, što bi bilo prirodnije, odgovorio nam je da turizam u svijetu prodaju kulturni sadržaji i spomenici. Kvaliteta i ponuda hrane se podrazumjeva. “Turisti u Rim dolaze radi Colosseuma i Vatikana a ne radi dobre tjestenine”, bio je odgovor na naše pitanje.

Ministarstvo prosvjete i sporta te Ministarstvo znanosti i tehnologije ukidaju se kao pojedinačna ministarstva i osniva se Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Kao pomoćnik ministra za sport spominje se hadezeovac Andro Knego, koje je već jednom obnašao tu dužnost, a danas je trener u Ciboni.

Velika novost u ustroju nove vlasti bit će i novo Ministarstvo za obitelj, branitelje i međugeneracijsku suradnju. Kako doznajemo iz vrha HDZ-a, model je preslikan iz Austrije, samo što tamo nema branitelja. Sličan model imaju i neke skandinavske zemlje. Po objašnjenju iz Sanaderova kabineta, međugeneracijska suradnja odnosi se u prvom redu na pomoć umirovljenicima i na reguliranja davanja radno sposobnog stanovništva u mirovinske fondove. Kroz to ministarstvo Sanader misli posvetiti veću brigu umirovljenicima, koji su mu kroz HSU pomogli da dobije većinu u Saboru.

“Branko Vukelić nije bio ni u jednom trenutku kandidat za ministra policije. To su bile samo novinarske špekulacije, a najnovija afera oko njegovih kaznenih prijava zbog navodnih makinacija oko izgradnje Kaufland centra u Karlovcu i prometne nesreće koju je izazvao, nisu nimalo utjecali na našu odluku da on bude ministar. U ovom trenutku, dok traju konzultacije, mi još uvijek ne znamo koje će on ministarstvo preuzeti. Vukelić će ministar sigurno biti”, izjavio je za Nacional visoki dužnosnik HDZ-a u ponedjeljak, 15. prosinca. Iako u HDZ-u tvrde da su protiv Vukelića odbačene sve kaznene prijave, u središnjem Dnevniku HTV-a u subotu, 13. prosinca, glanvogovornik PU karlovačke izjavio je da ne može davati obavijesti o “gospodinu Vukeliću i da se u vezi s tim slučajem novinari obrate Državnom odvjetništvu”. Po toj izjavi može se zaključiti da stvari oko Vukelića ipak nisu tako čiste kako to u HDZ-u tvrde. Zbog toga će Sanader, bez obzira na gužvu oko formiranja Vlade, morati odvojiti vremena da detaljno prouči “slučaj Vukelić” kako mu se to ne bi obilo o glavu.

Prema pisanju Vjesnika, Sanader bi mogao imati problema i oko imenovanja Andrije Hebranga odgovornim za odnose s Haaškim sudom. Vjesnik piše da su strani diplomati u Zagrebu protiv tog imenovanja zbog njegove desničarske retorike i uloge u “slučaju Bobetko”. U HDZ-u za Nacional su rekli da su i to novinske špekulacije te da se nitko od stranih diplomata dosad nije miješao u sastavljanje Vlade niti je postavljao bilo kakve ultimatume. A što se tiče Hebranga, on će biti potpredsjednik Vlade, ali neće biti zadužen za odnose s Haagom. Na mjestu šefa Ureda za suradnju s Haaškim sudom ostat će Jakša Muljančić s cjelokupnom ekipom koja je i dosad bila u tom Vladinu uredu.

Čačićevo Ministarstvo za javne radove, obnovu i graditeljstvo i Žuvanićevo Ministarstvo pomorstva, prometa i veza ujedinjuju se u Ministarstvo mora i prometa i na njegovu čelu bit će Božidar Kalmeta, dosadašnji gradonačelnik Zadra. U kombinaciji za to mjesto bio je i stari ministar Radimir Čačić, no on nije mogao prihvatiti tu funkciju jer bi nakon toga imao pakao u stranci. Ipak, svi njegovi kadrovi koji su uspješno proveli dosadašnju gradnju autocesta na čelu sa Stankom Kovačem ostat će raditi na poslovima cestogradnje.

Na čelu Ministarstva vanjskih poslova bit će Miomir Žužul, Ministarstvo poljoprivrede preuzima Petar Čobanković, inženjer agronomije, vinar i bivši župan Vukovarsko-srijemske županije.

Sanaderova vlada želi promijeniti Zakon o sigurnosnim službama. Taj model je dao Ivan Jarnjak i po njemu bi u Hrvatskoj postojala samo jedna služba. U toj sferi ulazi u polje djelovanja i predsjednika Stjepana Mesića, koji je imao velikog natezanja s Račanom oko postavljanja čelnih ljudi službi. Za sigurnosni sustav bilo bi pogibeljno sada odmah mijenjati Zakon, a ne pričekati bar godinu dana da se stabilizira sustav koji je pretrpio veliku štetu zbog Račanova oklijevanja da postavi šefove tajnih službi. A i kad se stabilizira, Sanader i Mesić morali bi se dogovoriti o novoj kadrovskoj križaljci.

U vrhu HDZ-a smatraju da će bez problema postaviti svog predsjednika Sabora, bez obzira na dogovor Račana i Đapića prošlog tjedna. Nakon tih razgovora Đapić je izjavio da će oporba postaviti svog predsjednika Sabora. Da se to dogodi, formiranje i funkcioniranje Sanadorove vlade postali bi gotovo neizvedivi. Krugovi bliski Sanaderu misle da Račan ipak neće pristati na takav Đapićev plan, a da i pristane, u HDZ-u smatraju da ga neće moći provesti nego da će i Račanu i SDP-u donijeti samo blamažu.

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika