17.05.2011. / 17:45

Autor: Hina

Gates: Cjepivom spasiti 10 milijuna ljudi do 2020.

Suosnivač Microsofta Bill Gates, koji se smatra jednim od najvećih filantropa na svijetu, pozvao je u utorak svjetske vođe da cijepljenje odrede svojim prioritetom kako bi se do 2020. od smrti "spasilo 10 milijuna ljudi".

Bill GatesBill GatesSuosnivač Microsofta Bill Gates, koji se smatra jednim od najvećih filantropa na svijetu, pozvao je u utorak svjetske vođe da cijepljenje odrede svojim prioritetom kako bi se do 2020. od smrti "spasilo 10 milijuna ljudi".

U govoru na 64. Općoj skupštini Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), na kojoj do 24. svibnja u Ženevi sudjeluje 60-ak ministara zdravstva i više od 1800 izaslanika iz 193 zemlje članice WHO-a, Bill Gates je iznio svoju "viziju" za budućnost.

Obraćajući se zemljama donatorima, zatražio je da ulažu više u cjepiva i imunizaciju, čak i ako će se zbog toga morati suočiti s "proračunskom krizom".

"Učinkoviti načini imunizacije iskorijenit će dječju paralizu i omogućiti svoj djeci korist od pet ili šest novih cjepiva", ustvrdio je.

"Do 2015. možemo spasiti živote četiri milijuna ljudi, a do 2020. deset milijuna", obećao je supredsjednik Zaklade Billa i Melinde Gates.

Gates je najavio da će njegova zaklada od 2012. osigurati nagradu za osobu ili organizaciju koja će dati osobni inovativni i ekskluzivni doprinos u idućem desetljeću, koje je nazvao "desetljećem cjepiva" i, među ostalim, pozvao farmaceutsku industriju da se potrudi i stvori cjepiva dostupna siromašnim zemljama.

Vezane vijesti

Burne ovacije za Aung San Suu Kyi u Ženevi

Burne ovacije za Aung San Suu Kyi u Ženevi

Čelnica mianmarske oporbe Aung San Suu Kyi dočekana je u četvrtak u UN-ovu sjedištu u Ženevi uz burne ovacije oko četiri tisuće sudionika Međunarodne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika