18.05.2011. / 17:30

Autor: Martina Čizmić

Hanfa odlučila: MOL je manipulirao tržištem kako bi došao do dionica Ine

"Razvidno je da stvarna namjera MOL-a prilikom davanja Opće ponude u prosincu 2010. nije bila ona proklamirana socijalno zaštitna da ponudi naknadnu mogućnost fizičkim osobama koje su propustile ponudu za preuzimanje iz 2008. godine da otpuste svoje dionice INA-e društvu MOL po većoj cijeni od one tržišne, već daje isključivi cilj MOL-a bio steći udio u INA-i veći od 50% što kao cilj stjecanja nije javno objavljeno prilikom objavljivanja Opće ponude", ističe Hanfa

Mol je želio kupiti što više dionica IneMol je želio kupiti što više dionica IneHanfa je danas na svojim web stranicama objavila rješenje kojim je donijela odluku u vezi Mola i Ininih dionica. Kako stoji u rješenju koje je objavljeno na Zagrebačkoj burzi, Hanfa je utvrdila da je Mol "manipulirao tržištem protivno zabrani iz članka 465. Zakona o tržištu kapitala na način da je Općom ponudom za kupnju dionica izdavatelja INA d.d. objavljenom dana 15. prosinca 2010. i kasnije putem medija, širio informacije koje daju lažne i obmanjujuće signale u pogledu cilja namjeravanog stjecanja dionica izdavatelja INA. industrija nafte d.d. znajući je da su iste informacije lažne i obmanjujuće."

U obrazloženju odluke, Hanfa navodi kako je obavila nadzor nad trgovanjem dionicama Ine te je utvrdila da je Mol u svojoj Općoj ponudi ponudio radnicima i bivšim radnicima Ine da prodaju svoje dionice po cijeni koja je u to vrijeme bila znatno viša od prosječne tržišne cijene dionica. Dodaju kako su neposredno prije te ponude, iz Hanfe izrazili stav prema kojem bi se Mol tijekom ponude trebao suzdržati od kupnje i prodaje dionica Ine na Zagrebačkoj burzi.

No, uvidom u postupak kontinuiranog nadzora nad trgovanjem dionica, Hanfa je utvrdila da nakon objave i provedbe Opće ponude, značajan broj dionica alociran na zbirne skrbničke račune kod banaka u Hrvatskoj. Hanfa je potom zatražila utvrđivanje krajnjih vlasnika tih dionica.

Na traženje Hanfe, Mol se u dopisu očitovao pojasnivši kako "je nakon isteka roka privatne ponude stjecao dionice od trećih osoba, te da su nakon isteka roka privatne ponude odredeni dioničari ponudili svoje dionice MOL-u, koji je pristao steći iste, te koji je na temelju istih ušao u transakcije i sklopio ugovore za stjecanje INA-inih dionica".

Kako to nije bilo dovoljno precizno za Hanfu, zatražili su još jedno očitovanje, nakon čega je Mol poslao odluke upravnog odbora o stjecanju dionica Ine iz prosinca 2010. i siječnja 2011., tablični pregled s podacima o danu kupnje, danu namire, kupovnoj cijeni, količini, brokeru i vrsti transakcije, izvadke potvrda o obavljenim transakcijama te tablični prikaz skrbničkih i podskrbničkih računa na kojima MOL drži stečene dionice INA-e.

Hanfa je potom 17. svibnja utvrdila kako je na vlastitim web stranicama Mol naveo kako je "1,6 posto Ininih dionica predmet opcijskog sporazuma zaključenog od strane Mola", a da o tome nije u svojim ranijim podnescima obavijestio Hanfu.

"Uvidom u Podnesak od 16. svibnja 2011. i odluke upravnog odbora MOL-a o stjecanju dionica INA-e od 02. prosinca 2011. i 18. siječnja 2011. utvrđeno je da je društvo MOL neposredno nakon isteka Opće ponude, dok još nije niti isplatilo dioničare koji su prihvatili njegovu ponudu, ponovno odlučilo kupovati dionice INA-e, ne ističući više kao cilj kupnje dionica INA-e "dobru izlaznu priliku malim dioničarima INA-e. posebno radnicima INA-e" već "kupnju dodatnih Ininih dionica sve dok takve transakcije ispunjavaju MOL-ove ulagačke kriterije" i "sprječavanje, spekulativnih ulagača u izgradnji polozaja s mogućim ciljem narušavanja jedinstva dioničarskih partnera u INA-i". Valja napomenuti da u odluci upravnog odbora MOL-a o stjecanju dionica INA-e od 18. siječnja 2011. nema podataka o količini dionica INA-e koju MOL namjerava steći na temelju te odluke, kao niti podataka o cijeni dionice INA-e koju je društvo MOL spremno platiti. Navedena odluka nije bila javno objavljena, i kao takva nije bila dostupna investicijskoj javnosti", navodi se u Hanfinom rješenju.

Hanfa na kraju zaključuje kako je Mol tijekom postupka davao oprečne podatke, da mu stvarni cilj stjecanja dionica Ine nije onaj naveden u Općoj ponudi.

"Razvidno je da stvarna namjera MOL-a prilikom davanja Opće ponude u prosincu 2010. nije bila ona proklamirana socijalno zaštitna da ponudi naknadnu mogućnost fizičkim osobama koje su propustile ponudu za preuzimanje iz 2008. godine da otpuste svoje dionice INA-e društvu MOL po većoj cijeni od one tržišne, već daje isključivi cilj MOL-a bio steći udio u INA-i veći od 50% što kao cilj stjecanja nije javno objavljeno prilikom objavljivanja Opće ponude", ističe Hanfa.

"Slijedom svega navedenog, Agencija ocjenjuje da je MOL na opisani način, objavom Opće ponude od 15. prosinca 2010. godine, iznio netočne informacije koje su dale lažne, odnosno obmanjujuće signale u pogledu trgovanja dionicom društva INA na uređenom tržištu, a za koje je kao informirani ulagatelj, najveći dioničar INA-e i ponuditelj u privatnoj ponudi dioničarima INA-e znao da su netočne", zaključuje Hanfa.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

registracija
12/12/10

Klarens, 18.05.11. 19:41

"Nasha" KPH je naravno zadrzhala dionice INE za sebe
Sad koji sve krakovi vode do nje i kakve su sve malverzacije izveli...eeeeeeeeeeeee.......
To je USKOK na djelu
AKO SMIJE ????
A kao shto se zna
SVAKI ukradeni dolar
1000 dolara....UPROPASHTENO !!!
Pa si vi sitnozubci dumajte koliko li je to
ZLODJELO !!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika