20.05.2011. / 19:57

Autor: Hina

Schomburg: Doktrina „udruženi zločinački pothvat“ ne temelji se na međunarodnom pravu

Bivši sudac Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u Den Haagu (ICTY) Wolfgang Schomburg danas je na međunarodnom simpoziju na splitskom Pravnom fakultetu, govoreći o doktrini „udruženi zločinački pothvat“, kazao kako ona nije predviđena ni statutom tog suda, ni statutom Međunarodnog kaznenog suda koji je također u Den Haagu, a ni u većini znanstvenih krugova.

Schomburg je istaknuo kako se u slučaju generala ne smije popustiti emocijamaSchomburg je istaknuo kako se u slučaju generala ne smije popustiti emocijamaBivši sudac Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u Den Haagu (ICTY) Wolfgang Schomburg danas je na međunarodnom simpoziju na splitskom Pravnom fakultetu, govoreći o doktrini „udruženi zločinački pothvat“, kazao kako ona nije predviđena ni statutom tog suda, ni statutom Međunarodnog kaznenog suda koji je također u Den Haagu, a ni u većini znanstvenih krugova.

"'Udruženi zločinački pothvat' ne pokazuje pravu krivnju i ta je doktrina vrlo opasna i neprihvatljiva jer preširoko tumači pojam krivnje, a ne temelji se ni na međunarodnom pravu“, rekao je Schomburg.

Objasnio je kako pravna doktrina „udruženi zločinački pothvat“ nije predviđena statutom ICTY-ja, ali se nakon desetak godina rada tog suda takva formulacija prihvatila kao norma.

Po Schomburgovim riječima kazniti treba pojedinačnog krivca, a ne „neku apstraktnu skupinu“.

„Odgovornost osoba s područja bivše Jugoslavije ne smije se temeljiti na tezi 'udruženi zločinački pothvat'. To daje široku mogućnost određivanja krivnje te sudac po toj doktrini može kreirati odgovornost“, kazao je Schomburg.

Dodao je kako doktrina 'udruženi zločinački pothvat“ izvire iz anglosaksonskog, a ne europskog kontinentalnog prava, te je u tom kontekstu pozvao na obranu europske kontinentalne pravne tradicije od "koloniziranja anglosaksonske tradicije".

Osvrnuvši se na nedavnu nepravomoćnu haašku presudu hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, Schomburg je istaknuo kako se u tom slučaju ne smije popustiti emocijama, nego detaljno analizirati presudu i usredotočiti se na stručnu pripremu obrane u žalbenom postupku.

Odgovarajući na upite nazočnih kazao je kako je vrlo bitno tko će biti odabran u žalbeno vijeće u žalbenom postupku generala Gotovine i Markača. Pri tomu je kazao kako je trenutačno u Haaškom sudu osam sudaca, od kojih su četiri određena za područje bivše Jugoslavije, a četiri za Ruandu.

Schomburg je pozitivnim ocijenio što je Hrvatska prihvatila jurisdikciju Haaškog suda (ICTY), posebice u kontekstu, kako je rekao, sudjelovanja međunarodnih snaga u uspostavi i očuvanju mira u ovom dijelu Europe.

Vezane vijesti

Šešelj odbio sudjelovati u postupku u Haagu

Šešelj odbio sudjelovati u postupku u Haagu

Raspravno vijeće odgodilo je suđenje do ponedjeljka, a predsjedavajući sudac naglasio je kako je to Šešelju "posljednja šansa" da "preispita svoje… Više

Komentari

registracija
12/12/10

Klarens, 20.05.11. 20:09

Dakle u prijevodu za sitnozube
Velesuci se kreativno poigrashe
PRAVDOM
Sklepashe nekakvu zakonodavnu
PAPAZJANIJU
A la Frankenstein
A nashi mudraci....ma ima li u nas takvih ???


registracija
3/12/07

Palooka, 21.05.11. 07:26

Ma je li? Sada ste se dosjetili. Pa valjda ne mislite da će sud ukinuti instituciju zločinačkog pothvata nakon što su zbog nje osuđeni Martić i Babić. Da, ali to nam je odgovaralo pa je valjda bilo pravedno. Vlada se očito brinula za hrvatske interese kao što brine i danas! Sramota!


registracija
17/12/10

grb, 21.05.11. 08:48

Da smo očistili te primitivce iz Banja Luke, nesuđenog glavnog grada Hrvatske, danas bi bila sređena država BIH, a možda i zajedno opet u jednoj državi s RH. Mir i prosperitet bi vladao na ovim prostorima, a pravoslavnim bijednicima od kojih 80 su zločinci bi pošteno sudili. Zašto smo mi tako glup narod, zajedno s muslimanima , kao da si ne želimo dobro da jugokomunističke izdajice eliminiramo


registracija
11/10/10

agaSovulj, 21.05.11. 11:08

da, na jedne se taj apstraktni pojam moze primjenit, a kad se primjeni na nase onda nam ne odgovara.
Jedan od takvih apstraktnih pojmova je i "rat na teror" i kad se taj rat poveo, gdje je stradalo na stotine tisuca ljudi, to je onda bilo u redu. Valjda zato jer nisu stradavali Ameri ili Europljani.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 21.05.11. 11:50

Kako nazvati čitavu Britansku povijest?Ako to nije zločinački,razbojnički pothvat ne znam što jest. Čitava Imperija je sazdana na zločinu protiv čovječnosti.To se zvalo kolonijalno razdoblje,a zapravo se radi o najobičnijoj pljački bez presedana.
Razbojstva,robovlasništvo,otimačina rudnog blaga;sve to je bilo časno i na tu povijest su Britanci ponosni.Takav ponosan Britanac nam je i sudac za "zločinački pothvat".


registracija
4/5/11

devilavocado69, 21.05.11. 15:37

Danke Dojcland!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika