27.05.2011. / 19:27

Autor: Nacional.hr

Mijenja se optužnica

Tužiteljstvo ima dokaze koji bi Mladića osudili na bilo kojem poštenom sudu

Haaški sud bi u roku od sedam dana trebao predati izmjenjenu optužnicu

Ratko MladićRatko MladićMeđunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju prihvatio je prijedlog Haaškog tužiteljstva da se izmijeni optužnica protiv Ratka Mladića kako bi se "pojasnile i precizirale optužbe".

Glavni sudac Haaškog suda, Alphons Orie naglasio je kako je tužiteljstvo priložilo dovoljno novih dokaza koji podupiru vjerojatnost da bi Mladić bio proglašen krivim na bilo kojem poštenom sudu.

U predloženoj optužnici Mladića se tereti za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja, a odnosi se na etničko čišćenje na području BiH u periodu od 1992. do 1995. godine, teroriziranje građana Sarajeva te genocid počinjen u Srebrenici 1995. godine.

Haaški sud bi u roku od sedam dana trebao predati izmjenjenu optužnicu.

Podsjetimo, ovo nije prvi put da Haaško tužiteljstvo mijenja optužnicu protiv Ratka Mladića. Prvotna optužnica sadržavala je 15 točaka i podignuta je 1995. godine. Potom je mijenjana 2002. godine kada je Tužiteljstvo prikupilo nove dokaze.

Inače, nešto ranije Haaški sud imenovao je sudsko vijeće koje će voditi slučaj Ratka Mladića. Tako će o njegovoj sudbini odlučivati njemački sudac Christoph Flügge, nizozemac Alphons Orie i južnoafrikanac Justice Moloto.

Vezane vijesti

Suđenje Mladiću odgođeno na neodređeno vrijeme

Suđenje Mladiću odgođeno na neodređeno vrijeme

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju priopćio je u ponedjeljak kako se suđenje bivšem vojnom zapovjedniku bosanskih Srba Ratku Mladiću odgađa… Više

Komentari

registracija
7/1/11

djani, 27.05.11. 22:35

srbi imaju plan tajni ,a zove se memorandum 2,jer prvi smo im sjebali Mi Hrvati,a to je kao taktika diplomacije da brane izgubljeno Kosovo,a u biti žele republiku srpsku kao proširenje,i na kraju povratak u susjedne zemlje izbjeglica i autonomija


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika