03.06.2011. / 09:47

Autor: Martina Čizmić

Mladić pred sudom

Mladić o optužnici: 'Ove monstruozne riječi prvi put čujem'

Mladićev izlazak pred sudsko vijeće ujedno će biti njegovo prvo javno pojavljivanje nakon 16 godina i prilika da se mnogi koji su u to sumnjali napokon uvjere da je uhićena i Haagu izručena prava osoba

ReutersReuters

11:57 - Nakon poluzatvorene sjednice na kojoj je Mladić obavijestio Sud o svom zdravstvenom stanju, sudac Orie ponovno je otvorio sjednicu za javnost. Upitao je Mladića kako su ga tretirali u javnosti, na što je on odgovorio kako se ne boji ni novinara ni javnosti.

Na kraju je rekao kao cijeli svijet zna tko je Ratko Mladić.

"Želim živjeti i doživjeti slobodu jer i ovakav branim svoju zemlju i narod", rekao je Mladić sucu.

Na pitanje suca Oriea ima li nešto što ga u proceduri smeta, Mladić je u svom bahatom stilu odgovorio kako ga nervira "što ga vode ispod ruke kao slijepca".

"Koliko mogu hodati, hodat ću sam. Neću da me vode. Ja sam general Ratko Mladić, cijeli svijet zna tko sam", rekao je na kraju rasprave.

11:15 - Sudac Orie Mladiću je rekao kako ima mogućnost rasprave o poluzatvorenoj sjednici ukoliko želi nešto reći o svome zdravlju.

Mladić je odlučio zatražiti poluzatvorenu sjednicu na kojoj će reći svoje zdravstveno stanje. Poluzatvorena sjednica podrazumjeva izlaganje pred sucima, ali se ono ne prenosi gledateljima u galeriji i van suda. Ti podaci neće se iznostiti u javnosti.

10:50 - Nakon što je pročitao optužnicu, sudac Orie upitao je Mladića o izjašnjavanju krivnje.

"Gospodine Ori, vi ste stariji gospodin od mene. Ja bih želio da ovo što ste vi pročitali, ove grozne optužbe, dobijem i pročitam. Meni će trebati više od 30 dana da pregledam ove monstruozne riječi koje ste vi pročitali ja nikad nisam čuo", rekao je Mladić.

Sudac mu je odgovorio kako je riječi u optužnici birao tužitelj te mu pojasnio kako u 30 dana ne mora pripremiti cijelu obranu, već se samo izjasniti o optužnici. Stoga je zakazao novo pojavljivanje pred sudom za 4. srpnja u 10 sati kada bi se Mladić trebao izjasniti o optužnici.

Do tada će Mladić ostati u pritvoru u Scheveningenu.

Mladićev odvjetnik Aleksić zatražio je kratku pauzu kako bi se mogao u privatnosti konzultirati s Mladićem. Zatražio je pauzu od 10 minuta koju je sudac odobrio.

10:26 - Sudac Orie upoznao je Mladića s procedurom i njegovim pravima i obvezama tijekom ovog saslušanja te mu pojasnio što se od njega očekuje.



Sudac ga je upitao da li je dobio i upoznat s optužnicom, nakon čega je Mladić ponovio kako je on bolestan čovjek koji je dobio tri fascikla s nekakvim dokumentima dok je bio u ambulanti u zatvoru. Kako je zbog Mladićevih odgovora, koji nisu bili precizni, sudac bio zbunjen, zamolio je da mu odvjetnik pojasni situaciji.

Mladić je potom odbio mogućnost da mu se čita optužnica.

Sudac Orie odlučio je pročitati sažetak optužnice kako bi upoznao javnost i sud sa sadržajem optužnice. Naveo je kako je Mladić optužen za genocid, udruženi zločinački pothvat i zločine protiv čovječanstva.

Podsjetimo, u 11 točaka optužnice Mladića se tereti za tri odvojena udružena zločinačka pothvata - genocid u Srebrenici, Sarajevu i Bosanskoj Krajni.

10:00 - Mladić je pred suce izašao u sivom odijelu s neizbježnom kapom na glavi.

Ratko Mladić (Reuters)Ratko Mladić (Reuters)Sudac Alphonse Orie predstavio je sudsko vijeće Mladiću koji je proćelav i ostario. Čini se kao da teško govori, ali se sa sucem sporazumjeva dobro. No, na svako pitanje koje mu je sudac Orie postavio odgovarao je i šire no što ga je sudac tražio. U jednom trenutku ga je i odvjetnik zaustavljao u opširnim odgovorima.

Velik interes javnosti

Ratko Mladić u 10 sati pojaviti će se pred sudskim vijećem Haaškog suda gdje će mu biti pročitana optužnica i zatraženo da se o njoj očituje.

Stotine novinara iz cijelog svijeta pokušale su dobiti akreditaciju za ulazak u sudnicu kako bi iz prve ruke mogli izvjestiti o "Srebreničkom krvniku". No, samo ih je dvadesetak i dobilo tu priliku. Ostali će se morati zadovoljiti gledanjem njegovog izjašnjavanja putem televizijskog prijenosa.

Mladićev izlazak pred sudsko vijeće ujedno će biti njegovo prvo javno pojavljivanje nakon 16 godina i prilika da se mnogi koji su u to sumnjali napokon uvjere da je uhićena i Haagu izručena prava osoba.

Jučer su neki srbijanski mediji pisali kako će Mladić zatražiti odgodu očitovanja o optužnici, koju može tražiti najdulje na 30 dana. Ukoliko se ni nakon toga ne očituje, Haaški sud zavesti će u službene spise kao da se optuženik ne osjeća krivim.

Haaški je sud jučer donio odluku kojom je imenovao odvjetnika Aleksandra Aleksića Mladićevim odvjetnikom u prvom pojavljivanju. Hoće li Aleksić i dalje ostati Mladićev odvjetnik, ostaje na Mladiću. Za sad je poznato da se od izručenja u Haag nekoliko puta čuo s obitelji i beogradskim odvjetnikom Milošem Šaljićem.

Vezane vijesti

Suđenje Mladiću odgođeno na neodređeno vrijeme

Suđenje Mladiću odgođeno na neodređeno vrijeme

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju priopćio je u ponedjeljak kako se suđenje bivšem vojnom zapovjedniku bosanskih Srba Ratku Mladiću odgađa… Više

Komentari

registracija
15/8/09

vergilia, 03.06.11. 10:04

Mogu samo izraziti suosjećanje sa žrtvama - naprosto je nemoguće znati da li će pravda ikad biti zadovoljena, ma kako mu tešku kaznu odmjerili.


registracija
7/1/11

djani, 03.06.11. 11:30

zločinac je uvijek hladan,nemam komentara


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 03.06.11. 11:43

Počela je pravosudna i odvjetnička smijurija, kao da se ismijavaju žrtvama. Jedina dobra stvar kod svega ovoga je to što će sada jasno srbi i svi drugi vidjeti da Mladić nije nikakv heroj. Izvlači se kao malo djete: ja sam bolestan, ne razumijem, meni je teško, HA HA HA HA od Glavaša do Mladića svi "turbo-folk-nacionalni" heroji završe na isti način kada ih se stisne: cvile i plaču kao mala djeca prave se bolesni, "po principu mali Ivica ne može danas u školu, razbolio se". Nije važno da li će Mladića osuditi ili ne, važno je da svi vide kakav je kukavica, muljator, jadnik, kao i svi oni koji su ga slijedili i podupirali.


registracija
11/1/11

Kinezojapanac, 03.06.11. 12:06

Treba mu postavljati "prijateljska" pitanja to je glupi zločinac koji će se izlajati nakon jedne rakije, dva piva i muckalice. Sudac treba s njime sjesti za isti stol, malo cugnuti, malo zapjevati i onda kao usput ga pitati: jeli bre kako si ono smaknuo nekoliko tisuća ljudi majke mu ga nabijem? A Mladic će: jebem li ga, hik, došlo mi, hik, ko im jebe mater, hik, važna je bre velika Srbija, hik.

Jedino tako može se dobiti priznanje ovog kalibra, a sve drugo je gubljenje vremena i novaca i živaca.


registracija
7/1/11

djani, 03.06.11. 12:23

Ali pogledajmo sad profile svih optuženika i Hrvata i Srba i Muslimana,RAZLIKA???

Pa ove komšije srbi stvarno imali su nepismenu bagru koja ih mozak ispirala ,niti znaju pričati DIVLJACI ,niti ponašati,koji surov DIVLJAČKI narod,ili glume pred glavnim sudom ,prave se kao Tuđmanovi ABOLIRANI četnic fašisti kad ih pitaju gdje si bio,odgovor,ja u njemačkoj,ja u austriji,ja kuhar i sl.


registracija
7/1/11

djani, 03.06.11. 12:24

A kad mi netko kaže za Hrvate optužene,ako ništa bar se ponašaju da što prije suđenje završi,razlika kao nebo-zemlja


registracija
7/1/11

djani, 03.06.11. 12:36

Pa i Muslimani niti jedan se nije bahatio pred sudom,a ovaj monstrum prst diže,glumi luđaka,izludio i on i svi njegovi za kaznu


registracija
11/1/10

fluid, 03.06.11. 12:48

Gospođa Jadranka Sloković je ,na Novoj TV dobro okarakterizirala srpske zločince .Od Miloševića preko Šešelja i Karadžića do Mladića.Jasno je reklla da su svi Srbi,a posebno njihovi voždovi,nesvjesni trenutka u kojemu su činili što su činili.A ni danas nije bolje kod većine Srba.Oni su zarobljenici doktrine spašavanja srpstva i Srba ma gdje bili.Kojim metodama i kakvim načinima,to uopće nije bitno.Važno je srpstvo.Bolesno neizljećiva nacija.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika