09.06.2011. / 13:39

Autor: Hina

Nizozemska: Hadžićevo uhićenje uvjet ratifikacije SSP-a Srbije i EU-a

Nizozemska neće ratificirati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između Europske unije (EU) i Srbije sve dok i preostali haaški optuženik Goran Hadžić ne bude uhićen, prenosi u četvrtak beogradski dnevnik ''Danas'' pozivajući se na izvore u nizozemskom parlamentu.

Goran HadžićGoran HadžićNizozemska neće ratificirati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između Europske unije (EU) i Srbije sve dok i preostali haaški optuženik Goran Hadžić ne bude uhićen, prenosi u četvrtak beogradski dnevnik ''Danas'' pozivajući se na izvore u nizozemskom parlamentu.

Izvješćujući kako na jučerašnjoj sjednici odbora za europske poslove nizozemskog parlamenta nije prihvaćen prijedlog zastupnika oporbene Kršćansko-demokratske stranke (CDA) da se, s obzirom na to da su vlasti u Beogradu uhitile i izručile najtraženijeg haaškog optuženika Ratka Mladića, na dnevni red uvrsti ratificiranje SSP-a sa Srbijom, list navodi da su mu nizozemski parlamentarci kao razlog naveli to što je Hadžić na slobodi.

"Nije bilo veće rasprave o potvrđivanju SSP-a. Protivnici ideje su naveli da je još rano razmatrati to pitanje jer je Hadžić na slobodi, iako je posljednje izvješće glavnog tužitelja Haaškog tribunala Sergea Brammertza bilo pozitivno za službeni Beograd zbog Mladićeva uhićenja", kazao je za ''Danas'' zastupnik Stranke zelenih Arjan El Fassed. On ističe kako je jedino njegova stranka poduprla prijedlog CDA, dok su ostale stranke, poput vladajućih - Stranke za slobodu i demokraciju i Laburističke stranke - ali i Socijalističke stranke bile protiv.

Po El Fassedovim riječima, većina stranaka u Nizozemskoj je ''euroskeptična'', ali njihovi predstavnici ne bi mogli zaustaviti daljnji put Srbije u EU ako bi se i Hadžić uskoro našao u Haagu.

SSP sa Srbijom je, navodi ''Danas'', do sada ratificiralo 18 od 27 zemalja članica EU-a, a u siječnju ove godine to je učinio i Europski parlament. Devet europskih zemalja još nije potvrdilo sporazum, većina, kako se navodi, zbog zamršene procedure u njihovim parlamentima, a politički problem Srbija ima s Nizozemskom, Belgijom i Poljskom.

Dok je za Nizozemsku novi prioritet Goran Hadžić, stajalište Belgije se tek treba čuti, a kad je riječ o Poljskoj, posrijedi je spor zbog vlasništva nad zgradom srbijanskog veleposlanstva u Varšavi, navodi list.

Predstavnici Srbije i EU-a SSP su potpisali u Luksemburgu 29. travnja 2008., a stupa na snagu kad ga ratificira država koja je počela proces pridruživanja, kao i svih 27 zemalja članica EU-a.

Sporazumom se reguliraju obveze budućeg kandidata za članstvo u EU, prije svega u području donošenja određenih zakona i njihove provedbe, kao i ispunjenja određenih standarda kvalitete državne uprave i kapaciteta institucija.

U međuvremenu, predstavnici srbijanskih vlasti više puta su izrazili očekivanje da će do kraja 2011. Srbija dobiti status kandidata za članstvo u Uniji te ubrzo potom i datum početka pristupnih pregovora.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika