Objavljeno u Nacionalu br. 814, 2011-06-20

Autor: Sandra Bartolović

Inicijativa Dragutina Lesara: 'Zabrana kredita s deviznim klauzulama'

Banke su se ogradile od rizika hipotekom ili nekim drugim instrumentom naplate, promjenjivom kamatnom stopom i deviznom klauzulom, a kreditni rizik nikada ne smije biti samo na jednoj strani, upozorava Lesar

Dragutin LesarDragutin LesarDeviznu klauzulu treba zabraniti, rezolutan je šef Hrvatskih laburista Dragutin Lesar, koji se ne namjerava zaustaviti samo na kritici, nego će vrlo brzo u saborsku proceduru uputiti prijedlog izmjena Zakona o obveznim odnosima, po kojima bi se devizna klauzula ukinula. Lesar objašnjava kako će predložiti brisanje članka 22. Zakona o obveznim odnosima, koji regulira valutu obveze i omogućuje vjerovniku, banci ili bilo kome drugome da svoja potraživanja prema dužniku obračunava i pretvara u zlato ili neku drugu valutu.

Tu su odredbu banke iskoristile kako bi dobile osnovu za ugovaranje kredita uz deviznu klauzulu, kaže Lesar. Za njegovu stranku devizna klauzula samo je dio problematičnog ponašanja banaka u Hrvatskoj, pa napominje kako su kamatne stope u Hrvatskoj vrlo visoke, prosječno 7,3 posto, ali i da uglavnom sve banke sklapaju ugovore s promjenjivom kamatnom stopom. Stoga je vezivanje dugova uz neku stranu valutu bezobrazno prema građanima i poduzetnicima, objašnjava laburist Lesar, jer time banke ne snose nikakav kreditni rizik. Banke su se ogradile od rizika hipotekom ili nekim drugim instrumentom naplate, promjenjivom kamatnom stopom i deviznom klauzulom, a kreditni rizik nikada ne smije biti samo na jednoj strani, upozorava Lesar, dok je u Hrvatskoj dopušteno da banke ukupan kreditni rizik prebace na dužnika, po čemu su banke kod nas, kaže, zaštićenije od ličkih medvjeda.

LESAROVA STRANKA JOŠ će dva tjedna širom Hrvatske skupljati potpise na peticiji protiv načina provođenja ovršnog zakona, za koji su laburisti već rekli da je ozakonjena pljačka građana, ali i za ukidanje devizne klauzule. Skupljene potpise građana Lesar će predati predsjedniku Sabora kao argument pri puštanju zakonskih izmjena u proceduru, a o njegovom prijedlogu za ukidanje devizne klauzule morat će se očitovati i Vlada.

Vezane vijesti

Pad podrške SDP-u

Pad podrške SDP-u

Redovito mjesečno istraživanje političkih preferencija u Hrvatskoj agencije Promocije plus pokazalo je kako je nastavljen pad podrške SDP-u, dok je s… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika