Objavljeno u Nacionalu br. 469, 2004-11-09

Autor: Plamenko Cvitić

DIPLOMATSKO-FINANCIJSKE MALVERZACIJE

Najbogatiji hrvatski novinar u praškom skandalu

Davor Butković, glavni komentator Jutarnjeg lista, pod istragom je češke policije jer je kao tajni ortak uložio četvrt milijuna eura u kliniku za estetsku kirurgiju

Novinar koji se svaki tjedan u kolumnama hvali ručkovima i večerama s premijerom, ministrom vanjskih poslova i najutjecajnijim diplomatima u Hrvatskoj, našao se u središtu međunarondog financijskog i kriminalnog skandala kao tajni ortak u klinici zaNovinar koji se svaki tjedan u kolumnama hvali ručkovima i večerama s premijerom, ministrom vanjskih poslova i najutjecajnijim diplomatima u Hrvatskoj, našao se u središtu međunarondog financijskog i kriminalnog skandala kao tajni ortak u klinici zaDavor Butković, jedan od najutjecajnijih novinara i opinion makera u Hrvatskoj, vrlo blizak s bivšim Račanovim kao i s današnjim Sanaderovim establishmentom, novinar koji se svaki tjedan u kolumnama hvali ručkovima i večerama s premijerom, ministrom vanjskih poslova i najutjecajnijim diplomatima u Hrvatskoj, našao se u središtu međunarondog financijskog i kriminalnog skandala kao tajni ortak u klinici za plastičnu kirurgiju u češkom glavnom gradu Pragu. Novinar i urednik koji u svojim kolumnama dijeli lekcije o moralu, etičnosti i poštovanju zakona, za što je jako dobro plaćen, našao se pod povećalom češke policije koja istražuje kriminalno djelovanje pripadnika neobične sekte protjerean iz SAD-a a pod vodstvom Predraga Bundala, koji za sebe u svojim knjigama navodno tvrdi da je reinkarnacija Isusa Krista.

Diplomatsko-gospodarski skandal u kojem jednu od glavnih uloga ima Davor Butković, negdašnji glavni urednik Globusa a danas zamjenik glavnog urednika Jutarnjeg lista, mogao bi završiti protjerivanjem iz Češke treće tajnice hrvatskog veleposlanstva u Pragu Sanje Živković-Kuprešak, Butkovićeve prijateljice, ali i uhićenjem Butkovićevih prijatelja u Češkoj. Kao tajni ortak, Butković je upravo preko Sanje Živković – Kuprešak stekao vlasnički udjel u kontroverznoj tvrtki “Aesthetia plastic surgery” koja je u glavnom češkom gradu prije dva tjedna u sumnjivim okolnostima otvorila kliniku za estetsku kirurgiju “Jacques Dessange”. O tome je izvijestio i Jutarnji list u članku od 25. listopada 2004., prikazavši cijelu stvar kao veliko hrvatsko ulaganje u Češkoj. Nacional raspolaže bankovnim ispisom koji svjedoči da je Butković od travnja do srpnja 2004. na račun tvrtke “PB Prometheus”, koja je u suvlasništvu Predraga Bundala, sumnjivog biznismena hrvatskog podrijetla, uplatio 175.000 eura, a poslije još 75.000 eura pa ukupna njegova investicija iznosi 250.000 eura. Butković je u biznis u Pragu ušao preko Sanje Kuprešak, koja se glavnim češkim gradom vozi najnovijom crvenom volkswagen bubiom zagrebačkih registracijskih oznaka ZG 4913-AO koju joj je Butković darovao u znak prijateljstva, ali je Butković još uvijek formalni vlasnik.

Za najnoviju poduzetničku aktivnost Davora Butkovića vjerojatno se nikad i ne bi doznalo da se partneri u poslu nisu iznenada razišli. Jedna od suvlasnica tvrtke “Aesthetia plastic surgery s.r.o.”, Hrvatica Sanja Đurišić, koja već godinama živi u Pragu, odlučila je izići iz posla i tada su počele nevolje. Ona je u posao ušla sa svojim prostorom za kliniku na prestižnoj adresi, na čuvenom središnjem praškom trgu Vaclavske namesti 36. Riječ je o palači Melantrich, stambeno-poslovnoj zgradi koja je za vrijeme praškog proljeća bila sjedište Vaclava Havela i njegovih političkih suradnika. Sanja Đurišić, zahvaljujući tom prostoru na više od 300 četvornih metara, bila je 45-postotni suvlasnik tvrtke. Kad je ona odlučila izići iz posla, Davor Butković, Sanja Kuprešak i Predrag Bundalo nisu je mogli zadržati, pa su odlučili preoteti joj taj atraktivan poslovni prostor.

Davor Butković rođen je 1965. u Zagrebu, novinarstvom se počeo baviti kao srednjoškolac 1981., pišući o rock glazbi. Političkim novinarstvom počeo se baviti početkom 90-ih u tjedniku Globus, gdje je dogurao i do mjesta glavnog urednika. U svim skandalima koji su pratili vlasnika EPH Ninoslava Pavića vjerno i zdušno stao je u njegovu obranu i bio jedan od najbolje plaćenih i privilegiranih djelatnika Pavićeva novinskog carstva. Oženjen je Sanjom Mlačak, šeficom marketinga EPH, koja je upravo pred porodom. Od prije dvije godine bračni par stanuje na vrhu Pantovčaka, blizu Predsjedničkih dvora. Urednik i komentator Butković jedini je hrvatski novinar koji je od novinarskih primanja uspio sagraditi vilu na Pantovčaku. Ne čudi stoga i da je na račun češke tvrtke “PB Prometheus” u samo nekoliko mjeseci kao tajni ortak mogao uplatiti 250.000 eura. Redovit je posjetitelj najskupljih restorana u Zagrebu, a i voli se hvaliti da putujući svijetom uvijek odsjeda u najluksuznijim hotelima, poput Ritza u Parizu.

Sanja Živković-Kuprešak, preko koje je Butković ušao u posao, 34-godišnja je fotografkinja i novinarka koja je ove godine u vrlo sumnjivim okolnostima počela diplomatsku karijeru. Trenutačno je treća tajnica hrvatskog veleposlanstva u Pragu. Unuka je poznatog hrvatskog redatelja i novinara Ivana Hetricha i kći Suzane Hetrich, urednice na HTV-u. Početkom 90-ih, s nepunih 20 godina, pojavila se u redakciji Globusa i isprva bila novinarka. Uskoro je počela i fotografirati pa je od 1991. do 1993. bila fotoreporterka u Globusu. Tada je počelo i prijateljstvo s Butkovićem. Sredinom 90-ih, zainteresiravši se za istočnjačke religije, proučavala je nauk Sai Babe, a potom se udala i preselila u Ameriku gdje je postala članica kontroverzne sekte koju je ondje osnovao Predrag Bundalo. Sanja Živković poslije se i razvela od Lea Kuprešaka, s kojim ima kćer Stelu. Kad se iz SAD-a 2002. vratila u Zagreb, obratila se svom prijatelju Butkoviću da joj nađe posao. Budući da je bio glavni urednik Globusa, Sanja Kuprešak je od veljače 2002. do lipnja 2003. ondje radila kao fotografkinja, a potom je otišla u Prag, i to radi Predraga Bundala i ostalih članova sekte s kojima je živjela u SAD-u.

Butković joj je i u Pragu uspio naći posao pa je nekadašnja fotografkinja Sanja Kuprešak imenovana trećom tajnicom hrvatskog veleposlanstva, premda, kako ističe Nacionalov izvor iz Ministarstva vanjskih poslova, za to nije imala nikakve uvjete: u njezinu životopisu pouzdano je jedino to da je završila gimnaziju i srednju glazbenu školu, a za diplomatsko zvanje trebala je proći i jednogodišnji obrazovni ciklus na Diplomatskoj akademiji. Strogi diplomatski pravilnici poput Pravilnika o unutarnjem redu službe vanjskih poslova izrijekom propisuju i da članovi diplomatskog osoblja u odgovarajuće diplomatsko zvanje mogu biti postavljeni tek nakon barem jedne godine službe u Ministarstvu vanjskih poslova. Činjenicu da Sanja Kuprešak nije ispunila ni taj uvjet, kao ni ostale koji su važni za imenovanje na funkciju trećeg tajnika, a da je ipak postala diplomat, objašnjava Nacionalov izvor iz zagrebačkih diplomatskih krugova: “Jedina osoba koja joj je mogla pomoći jest Davor Butković. Budući da Sanja Kuprešak ne ispunjava ama baš nikakve uvjete za imenovanje na takvu dužnost, trebalo je puno truda da se ona ugura na taj položaj, jer ona regularnim putem nikad ni ne bi mogla postati diplomat. Za učinjenu ‘uslugu’ Butković se ionako iskupljivao u Jutarnjem listu: iako je poznat kao ‘žestok’ politički analitičar, već mjesecima u svojoj kolumni nije napisao nijedan kritički intoniran članak o Ministarstvu vanjskih poslova.”

Predrag Bundalo rođen je 29. siječnja 1964. u Beogradu a godinama je živio u Zagrebu, gdje je radio i kao aviomehaničar. Otad poznaje Butkovića. Kako ističu Nacionalovi povjerljivi izvori, Bundalo je zbog svojih kontroverznih poslova već 1995. morao napustiti Hrvatsku, jer je na sebe navukao bijes nekolicine imućnih roditelja čije je sinove i kćeri zavrbovao u svoju sektu. Tada se u Zagrebu proširio glas da Bundalo sa svojim sljedbenicama živi u poligamiji, a dodatne kontroverze izazvale su i Bundalove knjige u kojima je navodno samog sebe nazivao reinkarnacijom Isusa Krista. Kako ističu Nacionalovi izvori, zbog sektaštva i sumnjivih poslova Bundalo je 2001. deportiran iz SAD-a, a budući da se zbog straha od ljudi koje je oštetio nije mogao vratiti u Hrvatsku, odlučio je otići u Prag, gdje je osnovao tvrtku “PB Prometheus”. Premda u Pragu živi više od tri godine, oprezna češka policija do danas mu nije odobrila boravišni status pa se od 2001. do danas svakog mjeseca iznova prijavljuje kao turist. Tako je i u tvrtki kojoj je ime dao po svojim inicijalima direktorsku funkciju morao, barem fiktivno, dati svojoj suradnici, Zagrepčanki Mirjani Plavić. Osim Predraga Bundala i Mirjane Plavić kao suvlasnici tvrtke “PB Prometheus” u češkom sudskom registru ubilježeni su i ostali pripadnici Bundalove sumnjive skupine, hrvatski državljani: Maja Markunović, Sanja Mudrić, Krešimir Nevistić, Aleksandar Idrizović, Vjerna Ivan, a 1. rujna 2003. suvlasnica tvrtke s udjelom od 12,5 posto postala je i ? Sanja Kuprešak, koja prema Nacionalovu izvoru u tvrtki zapravo drži Butkovićev udio.

Otkako je došla u Prag, Sanja Kuprešak se u ulozi diplomatkinje počela kretati u češkim poslovnim, političkim i diplomatskim krugovima, a na sva važnija događanja sa sobom je dovodila i Bundala koji je već stekao imidž vrhunskog varalice jer je češkim poslovnim ljudima često dosađivao svojim komičnim planovima. Jedan od takvih planova bio je i arapski summit, koji bi se u Pragu na Hradčanima trebao održati u svibnju 2005. u organizaciji hrvatske ambasade i češkog PEN-a. Češki izvor tvrdi da o organizaciji arapskog summita ni sami Arapi nemaju pojma. “Kad se vratio iz Amerike, raznim se ljudima predstavljao kao diplomat, velik investitor i multimilijunaš, vlasnik nekolicine tvrtki, ‘bogati povratnik iz Amerike u dobru staru Europu’, književnik, član PEN-a, a u nekim situacijama i kao predstavnik vlade Bosne i Hercegovine. Krivotvorio je i vlastito ime, pa se umjesto Predrag u Češkoj predstavljao i kao Peter Bundalo. Posljednjih godinu dana čak si je dodao i doktorsku titulu, premda nitko ne zna gdje ju je i kad mogao dobiti. Prije nekoliko mjeseci Sanja Kuprešak dovela ga je na primanje k turskom veleposlaniku u Češkoj, gdje je okupljenim diplomatima dijelio posjetnice na kojima je uz njegovo ime bila istaknuta doktorska titula.”

Nakon što je postalo izvjesno da će uz Butkovićevu pomoć Sanja Kuprešak pribaviti diplomatski status, ona i Bundalo zaključili su da njezine diplomatske privilegije mogu iskoristiti za sumnjive poslove. Tako su u Pragu pronašli 40-godišnju Zagrepčanku Sanju Đurišić, koja već godinama živi u Češkoj i vlasnica je vrijednog poslovnog prostora u luksuznoj zgradi u strogom centru Praga. Ubrzo im je palo na pamet da se taj poslovni prostor može iskoristiti za kliniku za estetsku kirurgiju pa je postignut poslovni dogovor: Sanja Đurišić će u osnivanje klinike uložiti svoj poslovni prostor, a Predrag Bundalo i Sanja Kuprešak namaknut će inicijalni novac. U tom trenutku u pothvat je kao investitor i tajni suvlasnik ušao i Davor Butković. Nacional je potkraj prošlog tjedna iz Praga dobio ispis financijskih transakcija Bundalove tvrtke “PB Prometheus”, iz kojih je vidljivo da je od 1. travnja do 5. srpnja 2004. Butković na račun te kontroverzne tvrtke u nekoliko navrata uplaćivao različite iznose u ukupnoj vrijednosti od 175.000 eura. Vidljivo je da je novac u Prag upućivao radi tobožnje “pozajmice”, i to kao fizička osoba ? na uplatama je navedena i njegova zagrebačka kućna adresa, Pantovčak 276. Budući da se u Hrvatskoj osim novinarskim nominalno nikad nije bavio nikakvim drugim poslom, zanimljivo je pitanje otkud Butkoviću više od milijun i pol kuna koje je u samo tri mjeseca iz Zagreba uplaćivao na bankovni račun u Pragu. Nacionalov sugovornik iz Praga prošlog je vikenda rekao Nacionalovu novinaru da se otad iznos Butkovićevih “pozajmica” popeo na 250.000 eura, a da su Predrag Bundalo, Sanja Kuprešak i Davor Butković u strogoj tajnosti potpisali i tajni ortački ugovor prema kojem zamjenik glavnog urednika Jutarnjeg lista postaje tajni suvlasnik novootvorene klinike za estetsku kirugiju u središtu Praga. Otkako je početkom 2004. Sanja Kuprešak i službeno imenovana trećim tajnikom hrvatskog veleposlanstva, otad počinje i njezino flagrantno kršenje diplomatskih pravila i zloupotreba povjerenja koje joj je češka država ukazala službenim prihvaćanjem i dodjelom svih diplomatskih privilegija: najvažnija diplomatska pravila sadržana su u Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima iz 1964. Članak 42. jasno nalaže: “Diplomatski agent ne smije obavljati u državi primateljici profesionalnu ili trgovačku djelatnost u svrhu stjecanja osobne zarade.” Svojim vlasničkim udjelom i aktivnostima u tvrtki “PB Prometheus” Sanja Kuprešak tako je od početka svog diplomatskog staža kršila jedno od najvažnijih diplomatskih pravila, a uskoro je i multiplicirala zloupotrebu svog položaja: 11. lipnja 2004. postala je i suvlasnica novoosnovane tvrtke “Aesthetia plastic surgery s.r.o.”, koja je osnovana s ciljem da se preko nove tvrtke obavlja poslovanje klinike za plastičnu kirurgiju. Češki sudski registar tako otkriva da u novoosnovanoj tvrtki vlasnički udjel od 45 posto ima Bundalova tvrtka “PB Prometheus”, sljedećih 45 posto ima vlasnica prostora za kliniku Sanja Đurišić, a preostalih 10 posto otpada na Sanju Kuprešak, koja je vlasničkim udjelima i sudjelovanjem u dvije aktivne tvrtke prekršila sve diplomatske uzuse, premda bi uvidom u tajne ortačke ugovore postalo jasno da je ona samo paravan za sudjelovanje Davora Butkovića u tom pothvatu. Kako su tekle pripreme za otvaranje klinike, tako je došlo i do neslaganja vlasnice prostora Sanje Đurišić s jedne strane i Predraga Bundala, Sanje Kuprešak i Davora Butkovića koji su, kao suvlasnici tvrtke “PB Prometheus”, posredno i vlasnici određenog udjela u tvrtki “Aesthetia plastic surgery s.r.o.”. Napetosti među dotadašnjim poslovnim partnerima iz dana u dan bivale su sve jače pa je sredinom rujna 2004. Sanja Đurišić Bundalu obznanila da postoji mogućnost da se ona povuče iz projekta. Shvativši da bi u tom slučaju izgubili ono najvažnije, poslovni prostor u središtu Praga, Bundalo i Sanja Kuprešak zaključili su da je jedini način da održe svoj poslovni pothvat preotimanje vlasničkog udjela u tvrtki “Aesthetia plastic surgery s.r.o.”, odnosno prostora od dotadašnje vlasnice. Budući da je na početnim pregovorima Sanja Đurišić odbila Bundalu i Sanji Kuprešak prodati svoj 45-postotni udjel za smiješno malen iznos koji su joj ponudili, kontroverzni poduzetnički trojac odlučio je od Sanje Đurišić iznuditi prodaju po nižoj cijeni. Tako je od kraja rujna pa do posljednjih nekoliko dana Sanja Đurišić na zaslon svog mobitela u obliku SMS poruka dobila nekoliko različitih prijetnji, iz kojih se dalo naslutiti da bi se trebala zabrinuti za vlastitu sigurnost, ali i sigurnost svoje obitelji u Zagrebu. Osim SMS poruka, Sanja Đurišić već tjednima svakodnevno prima telefonske pozive od svojih dojučerašnjih kolega i prijatelja koji joj poručuju da bi “najbolje bilo kad bi prodala svoj udjel i maknula se iz pothvata”. Kako je Nacionalovu novinaru prošlog vikenda rekao jedan od bliskih prijatelja Sanje Đurišić, nju je u listopadu nekoliko puta na mobitel nazivao i Butković, koji joj je “dobronamjerno” dojavljao da je “nekim ljudima stala na žulj” i ponavljao da bi bilo najbolje da se povuče iz klinike. Početkom listopada Sanja Đurišić zatražila je zaštitu i pomoć od nekoliko opasnih poslovnih ljudi iz Beograda, koji su prijatelji njezina brata. Jedan od njih je na mobitel nazvao Butkovića i zamolio ga da prekine s pritiscima na vlasnicu prostora. Kako doznaje Nacional, Butković je u tom razgovoru tvrdio da je sugovornik pogriješio, jer da on uopće nema veze s češkom klinikom. Dva sata kasnije Butković je sam nazvao tog čovjeka i pozvao se na hrvatskog premijera Ivu Sanadera i hrvatsku Vladu koji po Butkovićevim riječima navodno stoje iza njegova projekta. U drugom telefonskom razgovoru Butković je sugovorniku iz Beograda priopćio da je beogradske pozive smatra najobičnijim prijetnjama koje je prijavio hrvatskoj Vladi i premijeru Sanaderu. Kako ističe Nacionalov izvor, beogradski sugovornik nije bio impresioniran Butkovićevim vezama. “Jebe mi se i za tebe i za tvog premijera”, uzvratio mu je. Iako su odnosi među poslovnim partnerima neugodni, praška klinika za estetsku kirurgiju Institut Jacques Dessange službeno je otvorena u četvrtak, 20. listopada. U praškim poslovnim krugovima nagađa se da klinika uopće i nema licencu poznate franšize “Jacques Dessange”, a pet dana nakon otvaranja o događaju je pisao i Butkovićev Jutarnji list: u rubrici ”Život” tako je objavljen članak s naslovom “Hrvatski BP Prometheus u Pragu otvorio kliniku za estetsku kirurgiju”, a u samom tekstu autorica članka hvali “milijun eura vrijednu investiciju hrvatskih ulagača”. O tvrtki “Aesthetia plastic surgery s.r.o.” nema ni spomena, ali se zato pretjeruje s “uspjehom” i rejtingom tvrtke “PB Prometheus” – posebno se ističe da je ta tvrtka članica Američke trgovinske komore u Češkoj, premda je svakom poslovnom čovjeku jasno da članstvo u AmChamu nije nikakvo jamstvo uspješnosti ili ozbiljnog poslovanja. Članom AmChama, interesnog udruženja tvrtki, uz plaćanje godišnje članarine od 700-tinjak američkih dolara može postati bilo koja tvrtka, a u praškoj podružnici te međunarodne udruge trenutačno je učlanjeno 439 tvrtki iz cijele Češke. Na fotografiji uz članak su Bundalo, kojem i Jutarnji list atribuira doktorsku titulu, te hrvatska diplomatkinja Sanja Kuprešak, koja je na otvaranje klinike pozvala većinu stranih diplomata akreditiranih u Pragu. Pritom je, kako ističe Nacionalov praški izvor, diplomatskoj, gospodarskoj i kulturnoj eliti prisutnoj te večeri propustila spomenuti da je osim radi promoviranja Hrvatske, što je njezin posao kao trećeg tajnika veleposlanstva zaduženog za kulturu i medije, na otvaranju klinike prisutna i zbog brižljivo skrivenog razloga ? jer je i sama suvlasnica klinike.

Upitan za komentar, veleposlanik jedne zapadnoeuropske zemlje Nacionalovu je novinaru u subotu, 6. studenoga, rekao da je ponašanje diplomatkinje Sanje Kuprešak apsolutno neprihvatljivo: “Profesionalni diplomati znaju što se smije, a što se izričito ne smije. Uobičajeno je da se diplomatima prigovara i ako kao, primjerice, sveučilišni profesori izdaju knjige ili drže predavanja pa tako ostvare neki prihod mimo svoje diplomatske plaće. Potpuno je jasno da je hrvatska diplomatkinja svojim angažmanom u čak dvije tvrtke pogazila osnovna diplomatska pravila i ukaljala povjerenje koje joj je ukazala zemlja primateljica. Kad bi to učinio netko od vašeg diplomatskog osoblja akreditiran u mojoj zemlji, vlada moje zemlje bila bi vrlo nezadovoljna i sigurno bi poduzela korake da se taj problem riješi.” Prošlog tjedna Nacionalov novinar razgovarao je s nekoliko dužnosnika češkog ministarstva vanjskih poslova, koji su neslužbeno priznali da je riječ o ozbiljnom diplomatskom problemu koji će češka vlada svakako pomno istražiti. U tome bi joj mogla pomoći i istraga češke policije koja već mjesecima istražuje kontroverzne poslove hrvatskog “poduzetnika” Predraga Bundala i njegove bliske suradnice i prijateljice, diplomatkinje Sanje Kuprešak. Nedavna anonimna dojava da su u “nagovaranje” vlasnice poslovnog prostora klinike Sanje Đurišić umiješani i pojedinci iz češkog kriminalnog podzemlja intenzivirala je istragu češke policije. Istrage bi mogla dovesti do preispitivanja diplomatskog statusa Sanje Kuprešak, ostali sudionici afere mogli bi imati problema s češkim pravosuđem, a praška policijska istraga mogla bi razotkriti jedan od tajnih poslova najbogatijeg hrvatskog novinara ? Davora Butkovića.

Vezane vijesti

Nakon Todorića, Građanska Akcija 'na doručku' i kod Pavića

Nakon Todorića, Građanska Akcija 'na doručku' i kod Pavića

Građanska Akcija nastavila je svoju 'seriju' posjeta pod nazivom 'Na doručku kod...'. Tako su je jutros uputili u središte grada i 'doručkovali'… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika