12.07.2011. / 15:28

Autor: Martina Čizmić

Tko to može pratiti: Švicarski franak u dva dana porastao za 4,1 posto

Rast švicarskog franka već mjesecima izluđuje građane koji imaju kredite u toj valuti, sada strahuju od novog povećanja rata kredita

Švicarski franak i dalje "leti u nebo"Švicarski franak i dalje "leti u nebo"Švicarski franak ponovno je porastao u odnosu na hrvatsku kunu. Prema aktualnoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke, za jedan švicarski franak potrebno je izdvojiti čak 6,36 kuna. samo u posljednja dva dana franak je u odnosu na kunu porastao za 4,1 posto.

Samo u proteklih godinu dana franak je porastao za gotovo 20 posto, a u odnosu na stanje prije godine i pol, za gotovo trideset posto.

Iako su banke određenim akcijama pokušale izaći u susret građanima kojima su rate kredita zbog kretanja tečaja porasle, još vijek svaki četvrti Hrvat koji ima kredit, otplaćuje ga po tečaju švicarskog franka.

Analitičari ističu kako je skok franka reakcija na sve širu zabrinutost o ponavljanju grčke dužničke krize u Italiji i Španjolskoj, zbog čega investitori gube povjerenje u euro. To ujedno objašnjava i nešto niži tečaj eura u odnosu na kunu. Tako je za jedan euro danas bilo potrebno izdvojiti 7,38 kuna.

Vezane vijesti

'Zašto ne smanjujete kamate?'

'Zašto ne smanjujete kamate?'

Guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski u nekoliko je navrata opominjao banke u Hrvatskoj da su djelomično same krive što gospodarstvo… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika