14.07.2011. / 18:33

Autor: Hina

Murdoch odbio izaći pred parlamentarno povjerenstvo

Medijski magnat Rupert Murdoch u četvrtak se odbio odazvati pozivu britanskog parlamenta da sljedeći tjedan odgovori na pitanja o navodnim protuzakonitim postupcima u jednoj od njegovih tiskovina, prepustivši to jednoj od svojih visokopozicioniranih zaposlenica.

Rupert MurdochRupert MurdochMedijski magnat Rupert Murdoch u četvrtak se odbio odazvati pozivu britanskog parlamenta da sljedeći tjedan odgovori na pitanja o navodnim protuzakonitim postupcima u jednoj od njegovih tiskovina, prepustivši to jednoj od svojih visokopozicioniranih zaposlenica.

Britanska policija uhitila je i devetog osumnjičenika, kojeg mediji navode kao bivšeg urednika News of the Worlda (NoTW), dnevnog lista koji je Murdoch bio prisiljen ugasiti zbog skandala koji je izbio kad se pročulo da su njegovi novinari neovlašteno prisluškivali privatne telefone golemog broja ljudi. Murdoch je isto tako morao odustati od plana za dosad najvećom akvizicijom - preuzimanjem TV postaje BSkyB.

Murdoch i svi visokopozicionirani članovi njegove korporacije zanijekali su da su imali ikakvih saznanja o nezakonitim postupcima.

Na svjedočenje pred parlamentarnim zastupnicima sljedećeg tjedna dosad je pristala Rebekah Brooks, koja je u vrijeme jednog od najtežih navodnih prijestupa bila glavna urednica NoTW-a, a sad je direktorica News Internationala, britanskog novinskog ogranka Murdochova medijskog koncerna News Corp.

Murdoch i njegov sin i vjerojatni nasljenik James dosad su davali punu potporu Brooks, koja je prijateljevala s britanskim premijerom Davidom Cameronom dok je on sam nije zamolio da odstupi s položaja.

Murdoch, koji ima američko državljanstvo, rekao je kako će iskaz dati samo u javnoj istrazi koju je najavio Cameron nakon što se postavilo pitanje u ulozi nekih policijskih djelatnika u skandalu i počele kružiti glasine o povezanosti britanskih političara i medijskih magnata.

James Murdoch, predsjednik britanskog novinskog ogranka koncerna News Corp, koji navodno ima dvojno britansko i američko državljanstvo, rekao je kako pred zastupnicima iskaz može dati najranije sljedećeg mjeseca.

Ta ispitivanja, po svemu sudeći, neće biti nimalo ugodna. Tijekom užarene rasprave o skandalu s prisluškivanjem u britanskom parlamentu u srijedu, dugogodišnji laburistički zastupnik Dennis Skinner nazvao je Murdocha "rakom na političkom tijelu", a sve su glasniji i sve brojniji zastupnici koji žele prekinuti Murdochov utjecaj na politiku.

Osim što je u pokušaju da ograniči štetu od skandala s prisluškivanjem ugasio NoTW, Murdoch je u srijedu bio primoran povući svoju 12 milijardi dolara vrijednu ponudu za stjecanjem većinskog vlasničkog udjela u BSkyB-u, u kojem već ima 39 posto vlasništva.

Britanski dopremijer Nick Clegg, međutim, rekao je da britansko regulatorno tijelo za medije OFCOM već istražuje ima li u novonastalim okolnostima News Corp uopće pravo zadržati sadašnji udio u BSkyB-u.

"Jasno je da postoje velika pitanja o pogodnosti i ispravnosti News Internationala i zato to OFCOM i istražuje", rekao je Clegg, vođa britanskih liberanih demokrata.

News Corp, čije je sjedište u SAD-u, potresen je nizom skandala zbog toga što su novinari i unajmljeni privatni istražitelji koji su radili za NoTW navodno upadali u govornu poštu tisuća ljudi, od prominentnih političara i članova britanske kraljevske obitelji do - što je osobito zgrozilo javnost - članova obitelji žrtava zločina i vojnika poginulih u Afganistanu.

Takvo protuzakonito djelovanje, iako još nije potvrđeno dokazima, nagnalo je zastupnike svih stranaka u parlamentu da se odupru čovjeku naviklom na pažnju političke elite, a prašina koja se digla u britanskoj javnosti mogla bi Murdochu nanijeti štetu i šire.

Clegg je izrazio uvjerenje da se protuzakonito prisluškivanje nije odvijalo samo na britanskom tlu.

"Očito je da to izlazi iz okvira News Internationala, to je nešto mnogo sustavnije", ocijenio je.

Takvi navodi, čini se pali su na plodno tlo, jer su tri ugledna američka parlamentarca pozvala nadležne američke vlasti da istraže je li News Corp prekršio i američke zakone, što bi moglo dovesti do situacije u kojoj Murdoch mora voditi pravne bitke s obje strane Atlantika, a jedna od neugodnijih posljedica i bez toga bi bilo nanošenje goleme štete ugledu jedne od najcjenjenijih američkih novina Wall Street Journala, koji je u vlasništvu News Corp.

A posljedice britanskog skandala proširile su se i na Australiju, Murdochovu rodnu zemlju.

"Doista mi se gadi vidjeti što se sve radilo kako bi se upadalo u živote ljudi, njihovu privatnost, osobito u trenucima velike patnje", izjavila je australska premijerka Julia Gillard.

Vezane vijesti

Oh, divne li igre!

Oh, divne li igre!

Glasoviti istraživački novinar i dokumentarist John Pilger objavio je na svojoj službenoj stranici kritički osvrt na aktualnu istragu lorda Briana… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika