19.07.2011. / 13:20

Autor: Nacional.hr

Izvještaj - Previše mesa loše za zdravlje

Podatci iz priopćenja američkog Nacionalnog instituta za rak iz 2009. u kojem se tvrdi da osobama koje jedu crveno meso za 27 posto prijeti veći rizik za obolijevanje od srčanih bolesti i 20 posto veći rizik od tumora nego osobama koje jedu malo mesa

IlustracijaIlustracijaU ponedjeljak je ekološka skupina Enviromental Working Group izdala izvještaj u kojem iznose znanstvene dokaze o štetnosti mesa za ljudsko zdravlje, prenosi Aol.

Izvještaj pod nazivom Meat Eater's Guide sadrži informacije o štetnom utjecaju konzumiranja mesa na okoliš, ali i informacije, sakupljene iz više različitih studija, o lošem utjecaju previše mesa u prehrani na ljudsko zdravlje. U izvještaju se tvrdi da je umjerena konzumacija mesa zdrava jer je meso izvor proteina i vitamina, no previše mesa može štetiti zdravlju. U prilog ovome navode se podatci iz priopćenja američkog Nacionalnog instituta za rak iz 2009. u kojem se tvrdi da osobama koje jedu crveno meso za 27 posto prijeti veći rizik za obolijevanje od srčanih bolesti i 20 posto veći rizik od tumora nego osobama koje jedu malo mesa.

Marjorie McCullough iz Američkog instituta za rak tvrdi da je moguće da postoji veza između povećanog rizika od obolijevanja od raka i prevelike konzumacije mesa, no ta veza još nije do kraja objašnjena. Također tvrdi da postoji veza između raka debelog crijeva i konzumacije prerađenoga i crvenog mesa. Znanstvenici smatraju da su uzrok ovome nitrati i kemikalije koje se stvaraju u crvenom mesu kad se termički obrađuje na visokim temperaturama.

No znanstvenici nemaju odgovor na pitanje koliko bi se maksimalno mesa trebalo konzumirati, no jedna od preporuka je da se u prehranu ubaci više povrća i voća i tako ostavi manje mjesta za meso, dok Američki institut za istraživanje raka preporuča da se količina crvenog mesa ograniči na nešto više od pola kile tjedno.

Vezane vijesti

WHO: Ispušni plinovi dizelskih motora izazivaju rak

WHO: Ispušni plinovi dizelskih motora izazivaju rak

Ispušni plinovi dizelskih motora mogu kod ljudi izazvati rak i spadaju u istu potencijalno smrtonosnu kategoriju kao azbest, arsen i iperit, objavila… Više

Komentari

registracija
3/6/11

skaraica, 19.07.11. 14:30

Tako je. Priklonite se alkoholu.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika