21.07.2011. / 07:50

Autor: Nacional.hr

Studija: Defekti kod novorođenčadi povezani sa pesticidima i zagađenim zrakom

Žene u čijim posteljicama su pronađene kemikalije iz gorućeg ugljena su za 4,5 puta imale veću šansu da će roditi defektnu djecu, a žene u čijim posteljicama su pronađene kemikalije iz pesticida su imale 3 puta veću šansu da će roditi defektnu djecu, nego žene u čijim posteljicama nema ovih kemikalija

IlustracijaIlustracijaTrudnicama koje su izložene pesticidima i dimu od ugljena prijeti i do četiri puta veća šansa da rode djecu sa defektima, nego trudnicama koje nisu izložene ovim kemikalijama, prenosi MSN.

Kineski znanstvenici sa Pekinškog sveučilišta su proučavali fetuse i novorođenčad sa defektima na mozgu i leđnoj moždini i u njihovoj posteljici su pronašli veće količine ovih kemikalija nego u posteljicama djece koja nisu imala defekte. Ovakvi defekti su dugo bili povezivani sa nedostatkom folne kiseline, dijabetesom i pretilošću majke i do sada nije bilo direktnih dokaza koji bi ukazivali na vezu između zagađenja okoliša i ovakvih defekata.

Tijekom istraživanja kineski znanastvenici su otkrili velike količine policikličnih aromatskih hidrokarbona (PAH), kojih ima u dimu gorućeg ugljena, i umjetnih pesticida poput DDT-a u posteljicama žena sa defektnom novorođenčadi. Žene u čijim posteljicama su pronađene kemikalije iz gorućeg ugljena su za 4,5 puta imale veću šansu da će roditi defektnu djecu, a žene u čijim posteljicama su pronađene kemikalije iz pesticida su imale 3 puta veću šansu da će roditi defektnu djecu, nego žene u čijim posteljicama nema ovih kemikalija.

Vezane vijesti

Studije: pčele se izgube zbog pesticida

Studije: pčele se izgube zbog pesticida

Znanstvenici su otkrili kako i niske doze pesticida škode pčelama i bumbarima koji se zbog njih ne mogu orijentirati i gube se. U dvjema studijama… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika