22.07.2011. / 14:23

Autor: Hina

S. Malović: Hadžić je na putu za Haag

Započeo je postupak izručenja haaškog optuženika Gorana Hadžića Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i on se u ovom trenutku nalazi u zrakoplovu na putu za Den Haag, rekla je u petak na tiskovnoj konferenciji u Beogradu srbijanska ministrica pravosuđa Snežana Malović.

Snežana MalovićSnežana MalovićZapočeo je postupak izručenja haaškog optuženika Gorana Hadžića Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i on se u ovom trenutku nalazi u zrakoplovu na putu za Den Haag, rekla je u petak na tiskovnoj konferenciji u Beogradu srbijanska ministrica pravosuđa Snežana Malović.

Hadžićevo izručenje počelo je nakon što je ministrica Malović potpisala nalog za ekstradiciju, pošto se su se prethodno i Hadžić i njegovi branitelji formalno odrekli prava na žalbu na odluku beogradskog suda o ispunjenosti uvjeta za njegovo izručenje.

Hadžić, vođa srpske pobune u istočnoj Slavoniji tijekom Domovinskog rata, uhićen je u srijedu u blizini vojvođanskog sela Krušedola, nakon čega je prebačen u pritvorsku jedinicu beogradskog Posebnog suda.

Hadžiću je u petak ujutro omogućeno da posjeti teško bolesnu majku u obiteljskoj kući u Novom Sadu, u kojoj se zadržao oko sat vremena. Po neslužbenim informacijama, posjetio je i očev grob na mjesnom groblju.

Iz Novog Sada je izravno prevezen u beogradsku zračnu luku Nikole Tesle i smješten u zrakoplov za Haag.

"Ovim činom okončano je najteže poglavlje u suradnji s ICTY-jem i ispunjene su najveće obaveze. Uhićenjem posljednjeg haaškog bjegunca, Gorana Hadžića, Srbija je iskazala svoju dosljednost i posvećenost poštivanju svojih zakona i načela međunarodne pravde, kao i ispunjenju svojih obaveza'', kazala je ministrica.

Istaknula je da činjenica da su za vreme mandata aktualne srbijanske vlade uhićeni najtraženiji haaški bjegunci – Ratko Mladić, Goran Hadžić i Radovan Karadžić – ukazuje na njezinu neosporivu posvećenost poštivanju zakona, suočavanju s prošlosti i pomirenju u regiji.

Potraga za haaškim bjeguncima i uvjeravanje svjetskih dužnosnika da srbijanske vlasti sve čine kako bi okončale suradnju s ICTY-jem opterećivali su, kako je navela, rad brojnih državnih tijela, tako da će veliki državni kapaciteti u budućnosti biti bolje iskorišteni i bit će u poziciji da se u potpunosti posvete drugim poslovima koji se tiču unutarnje stabilnosti države i istodobno njezina približavanja Europskoj uniji.

''Također, bit ćemo u poziciji da još aktivnije radimo u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije'', rekla je Malović, te dodala kako će Srbija nastaviti suradnju s tribunalom, što će se, kako je objasnila, ogledati u isporučivanju dokumentacije koju će tražiti haaško tužiteljstvo, ali i obrana srbijanskih državljana.

''Domaće pravosuđe nastavit će procesuirati sve osumnjičene za ratne zločine. Očekujem da se ta stranica suočenja s prošlošću uspješno završi, kao i da prasvosudna tijela država u regiji isto tako postupe i procesuiraju sve osumnjičene zločince, bez obzira na to iz koje države ili nacije potiču'', zaključila je ministrica.

ICTY je bivšeg predsjednika tzv. SAO Krajine Gorana Hadžića optužio 2004. godine u 14 točaka optužnice za zločine protiv čovječnosti i povrede ratnog prava i običaja počinjene ubojstvima stotina i progonom tisuća Hrvata s okupiranih područja Hrvatske tijekom Domovinskog rata, te za niz drugih zločina.

Hadžića (52) se tereti da je bio sudionik udruženog zločinačkog pothvata na čelu sa Slobodanom Miloševićem čiji je cilj bio da se činjenjem zločina nasilno i trajno uklone Hrvati i drugo nesrpsko stanovništvo s jedne trećine hrvatskog teritorija koji su pod okupacijom držali pobunjeni Srbi uz pomoć Beograda. Konačni cilj pothvata bio je formiranje velike Srbije.

Haaški sud (ICTY) je priopćio da je spreman za njegov dolazak. U četvrtak su određeni suci za prvo pojavljivanje optuženika Gorana Hadžića pred sudom, kao i tri člana Raspravnog vijeća II. pred kojim će se voditi postupak protiv njega. Južnokorejski sudac O-Gon Kwon, potpredsjednik ICTY-a i vršitelj dužnosti predsjednika suda, sebe je imenovao za suca koji će voditi prvo pojavljivanje Hadžića pred ICTY-em, u nalogu objavljenom na web stranici suda.

U drugom nalogu s kojim je odredio da se vođenje predmeta Hadžić povjerava Raspravnom vijeću II, sudac O-Gon je u tročlano vijeće imenovao suce Burtona Halla s Bahama, belgijskog suca Guy Delvoiea i suca Antoine Kesia-Mbe Mindua iz DR Konga.

Uhićeni haaški optuženik Goran Hadžić saslušan je u srijedu pred istražnim sucem Odjela za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, nakon čega je utvrđeno da su ispunjeni uvjeti za njegovo izručenje Haagu.

Vezane vijesti

Šešelj odbio sudjelovati u postupku u Haagu

Šešelj odbio sudjelovati u postupku u Haagu

Raspravno vijeće odgodilo je suđenje do ponedjeljka, a predsjedavajući sudac naglasio je kako je to Šešelju "posljednja šansa" da "preispita svoje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika