22.07.2011. / 14:39

Autor: Martina Čizmić

Bankari upozoravaju: Hrvatska će, s MMF-om ili bez njega, morati uvesti mjere štednje

"Sljedeća hrvatska vlada s MMF-om će ili bez njega morati uvesti dugoročne mjere štednje", upozoravaju iz HUB-a

Zoran BohačekZoran BohačekHrvatska udruga banaka upozorila je danas kako je fiskalna pozicija Hrvatske neodrživa. Na konferenciji za novnare predstavili su rezultate svoje analize za srpanj ove godine.

"Iako su donošenjem Zakona o fiskalnoj odgovornosti utvrđeni čvršći parametri za vođenje fiskalne politike, prošlogodišnje povećanje primarnog deficita proračuna bilo je u suprotnosti s trendom fiskalnih prilagodbi koji je zahvatio većinu zemalja u Europi. I javni dug ulazi u kritičnu fazu. Zbog toga će sljedeća hrvatska vlada s MMF-om ili bez njega morati uvesti dugoročne mjere štednje. Samo se na taj način može otkloniti opasnost izbijanja fiskalne i financijske krize uslijed novog vanjskog šoka čija vjerojatnost više nije mala. Mogućnost širenja krize na druge zemlje u Europi zbog odugovlačenja rješenja krize u Grčkoj više nije daleka opasnost", upozoravaju iz HUB-a.

Naglašavaju kako bi eventualna nova eskalacija krize Hrvatsku zatekla nespremnu, "što znači da bi se fiskalni udar iz inozemstva vjerojatno prelio na kamatne stope".

"U tom slučaju, dogodila bi se reakcija prinosa na državne obveznice, a potom i kamatnih stopa na kredite, jer Hrvatska u ovom trenutku nema zaštitne mehanizme od negativna međunarodnog scenarija. Potrebno je znatno smanjiti javni dug i primarni fiskalni deficit, što će imati pozitivne učinke na gospodarstvo kroz smanjenje cijene kapitala i povećanje otpornosti na vanjske poremećaje", ističu u HUB-u.

Vezane vijesti

Kuda idu kamatne stope?

Kuda idu kamatne stope?

Hrvatska udruga banaka u svojoj je najnovijoj analizi posebnu pozornost posvetila kamatnim stopama u hrvatskim bankama. Prema njihovoj analiti prošle… Više

Komentari

registracija
3/6/11

skaraica, 22.07.11. 15:28

To je jasno već i onima sa IQ 35


registracija
9/5/10

lolobrigita, 22.07.11. 16:17

Pošto pas ne laje radi sela...HUB i Bohaček su u pravu,ali ne bi li bilo potrebno da i sami nešto ne naprave?Nisu li upravo oni ogromnim kamatama proizvodnji vrlo efikasno sudjelovali pogoršanju stanja u privredi?Naravno,ovo ne abolira ni najmanje nesposobnu Vladu kao ni stanovništvo pretrpano kreditima.
Dakle HUB,i vi ste na potezu.Mi ćemo svoje na izborima.


registracija
9/3/10

nostradurus, 22.07.11. 19:18

Banke viskom kamatama štite svoje interese - da se ne dođe do hiperinflacije zbog emisije kredita (novca kao još većeg duga). Da se desi takva inflacija naravno da bi odmah svi krenuli sa vilama i sjekirama na banke. Zbog toga bankari drže visoke kamate i glume čuvare financijskog sustava (uz pomoć Sperhika Rohe).
Drugi dio priče je da bilo koja vlada ne može ništa napraviti da se stanje poboljša osim, ako ne oduzme bankarima vlast nad ekspanzijom novca. Kako bankari neće prizivati da im se oduzme guska koja nese zlatna jaja, oni samo neodređeno pričaju o mjerama koje nigdje nisu dale uspjeh. A to je ista priča koji veliki gazda MMF već duže vrijeme priča. Ali naravno nema to veze sa ničim, nego sa pripremom za devalvaciju valute. Očekivano je da će se to dogoditi poslije izbora kao neizbježna "krv i suze" mjera nove vlade. A to će biti put ka inflaciji i bankrotu države u roku od 5 godina.
sites.google.com/site/financijskisustav/profit-bake
sites.google.com/site/financijskisustav/kreditni-sustav


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika