22.07.2011. / 19:04

Autor: Martina Čizmić

Reakcije iz svijeta na eksploziju u Oslu: Odvratan čin nasilja i kukavičluka

"Nordijska solidarnost", zapisao je švedski premijer Carl Bildt

Mjesto eksplozije (Twitter)Mjesto eksplozije (Twitter)Eksplozija u središtu Osla odmah je okarakterizirana kao teoristički napad i prijetnja sigurnosti ne samo u Norveškoj već i diljem svijeta. Norveška je veoma aktivna članica NATO-a uključena u misije u Afganistanu i Libiji.

Predsjednik Europske Unije Herman van Rompuy okarakterizirao je eksploziju i napad na norvešku vladu kao čin "kukavičluka".

"Šokiran sam eksplozijom u Oslu koja je ubila nevine ljude a brojne druge ozlijedila. Osuđujem ovaj kukavički čin za koji jednostavno nema opravdanja", stoji u izjavi.

Nedugo nakon eksplozije oglasio je švedski premijer Carl Bildt. Na svom Twitter profilu napisao je kako je nakon što je čuo za eksploziju u Oslu brzo kontaktirao svoje norveške kolege.

"Nordijska solidarnost", zapisao je.

Nešto kasnije dodao je kako je "terorizam udario. Policija je potvrdila bombu u Oslu. Svi smo mi Norvežani" te je time dao dodatnu podršku susjednoj zemlji i narodu.

Oglasila se i Bijela kuća. Glasongovornica State Departmenta Heide Bronke Fulton rekla je za AFP da "SAD osuđuje odvratnu eksploziju koja je razrušila vladine zgrade u Oslu."

"Osuđujemo ovaj odvratan čin nasilja. Naše misli i želje idu žrtvama i njihovim obiteljima, a norveškoj vladi izražavamo našu najdublju sućut", dodala je te istaknula kako će SAD pružiti potporu ukoliko Norveška to zatraži.

Prvi čovjek NATO-a Anders Fogh Rasmussen također jer osudio napad u Oslu nazvavši ga "gnjusnim činom nasilja".

"Moja iskrena sućut norveškoj vladi, ljudima, obiteljima i voljeniama svih onih koji pate zbog ovog okrutnog i kukavičkog čina. NATO-va solidarnost sa Norveškom ostaje postojana. NATO zemlje ostaju ujedinjene u borbi protiv ovakvog nasilja", zapisao je u izjavi Rasmussen.

Vezane vijesti

Eksplozija u tvornici streljiva u Goraždu, radnik teško ozlijeđen

Eksplozija u tvornici streljiva u Goraždu, radnik teško ozlijeđen

Jedan radnik teško je ozlijeđen u petak u eksploziji koja se dogodila u tvornici streljiva u Goraždu u istočnoj Bosni, potvrđeno je iz uprave… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika