Objavljeno u Nacionalu br. 819, 2011-07-26

Autor: Robert Bajruši

Nacional donosi:

Odlazak HDZ-a u političku ilegalu: Partija u rukama USKOK-a i DORH-a

Vlada i HDZ svjesni su da je neizbježna istraga HDZ-a zbog pronevjera Ive Sanadera, Branke Pavošević i Mladena Barišiće te da bi sudski postupak mogao dovesti do ukidanja stranke

Ivan Jarnjak 4. srpnja 2009. pozdravlja Sanadera, tada premijera u ostavci, na saboru HDZ-a u Areni u Zagrebu - bio je to početak pada i Sanadera i HDZ-aIvan Jarnjak 4. srpnja 2009. pozdravlja Sanadera, tada premijera u ostavci, na saboru HDZ-a u Areni u Zagrebu - bio je to početak pada i Sanadera i HDZ-a"Sumnjam da će Mladen Bajić pokrenuti istragu protiv HDZ-a u ovih nekoliko predizbornih mjeseci, ali čak i u vrhu Vlade, u najužem krugu suradnika Jadranke Kosor, znaju da će se vladajuća stranka naći na udaru pravosuđa. Trenutačno je cijeli proces usredotočen na prikupljanje dokaza protiv Ive Sanadera, ali Državno odvjetništvo i Uskok raspolažu dokazima koji ozbiljno terete Hrvatsku demokatsku zajednicu i istraga će neminovno krenuti u tom smjeru. Ako ne sada, onda na jesen ili nakon parlamentarnih izbora, što se čini vjerojatnijim", ispričao je za Nacional političar blizak vrhu stranke na vlasti.

Situacija u kojoj se nalazi Hrvatska demokratska zajednica kudikamo je lošija od toga što je rekao sugovornik Nacionala, koji spada među najbolje obaviještene hrvatske političare.
Problem s kojim će se uskoro morati suočiti u HDZ-u zove se Zakon o odgovornosti pravne osobe za kazneno djelo; riječ je o zakonu koji bi - dokaže li se postojanje crnih fondova u godinama kada je Ivo Sanader vodio HDZ - mogao dovesti doslovce do ukidanja vladajuće stranke ili, u najmanju ruku, njezina drastičnog novčanog kažnjavanja.


Zakon o odgovornosti pravne osobe potpuno je eksplicitan i predviđa da je pravna osoba odgovorna za kaznena djela, a sve se temelji na odgovornosti fizičke osobe. Drugim riječima - HDZ će odgovarati i morati snositi posljedice jer je odgovoran za novčane pronevjere i utaje koje su provodili Ivo Sanader, bivša HDZ-ova šefica računovodstva Branka Pavošević te nekadašnji stranački rizničar Mladen Barišić.

Čak i uz maksimalnu presumpciju nevinosti do okončanja sudskog postupka, već sada je lako uočiti da se HDZ nalazi u iznimno neugodnoj situaciji i, de facto, ovisi o odlukama Uskoka i Državnog odvjetništva. Ukratko, potvrdi li istraga protiv Sanadera postojanje crnih fondova, današnji HDZ mogao bi nestati s političke scene, upravo onako kako su u antikorupcijskim operacijama u Italiji nestale Demokršćanska i Socijalistička stranka.
Zakon o odgovornosti pravne osobe za kaznena djela propisuje drastične kazne. U članku 8. predviđa se ukidanje pravne osobe (npr. političke stranke) koja se drastično ogriješila o zakon, a ujedno se govori i o financijskim kaznama u iznosu od 5000 do 8 milijuna kuna. Osim toga, zakon dodatno predviđa i oduzimanje imovinske koristi koju je ostvarila politička stranka, odnosno bilo koja pravna osoba.
Budu li Uskok i Državno odvjetništvo išli do kraja - a to u posljednje vrijeme predviđa i dio vrha HDZ-a - premijerka Jadranka Kosor i njezina stranka mogli bi doslovce nastradati zbog makinacija iz doba Ive Sanadera.
Tako svoj epilog počinje dobivati afera iz prošle jeseni, kada se Uskok prvi put fokusirao na Branku Pavošević koja je godinama bila šefica financija HDZ-a i u tančine joj je poznato kako se troši novac iz crnog fonda stranke. Na tu povjerljivu funkciju bivši premijer Sanader imenovao ju je još 2003., a potkraj 2008. bila je hitno smijenjena, i to zbog nepravilnosti koje je Državna revizija pronašla u HDZ-ovu završnom računu. Branka Pavošević je u studenom 2010. viđena kako ulazi u sjedište Uskoka u Gajevoj ulici, dok je u rukama nosila poveću količinu dokumentacije, ispričao je za Nacional jedan poznati zagrebački odvjetnik koji se tom prilikom mimoišao sa ženom kojoj su poznate sve financijske tajne stranke na vlasti.
Posljednje informacije iz najviših političkih krugova potvrđuju najave o pripremama za pokretanje istrage u vezi s crnim fondovima kojima je raspolagala Hrvatska demokratska zajednica. Nova istraga usredotočena je na slijevanje novca od raznih donacija u stranačku blagajnu. Dio tih provizija prije je bio procesuiran, recimo, davanje mita nekim direktorima poput Ivana Mravka iz Hrvatske elektroprivrede ili plaćanje Marku Perkoviću Thompsonu da ne nastupi u izbornoj kampanji 2007. godine. U Mravkovu slučaju pokazalo se da taj novac nije završio kod njega, nego se slio u "posebni fond" kod Branke Pavošević, šefice računovodstva HDZ-a. Prema informaciji do koje su došli novinari Jutarnjeg lista, u jednoj točki naloga na kojemu se temelji istraga protiv HDZ-a spominje se da je "pribavljena protupravna imovinska korist za HDZ od najmanje 6,5 milijuna kuna", što je zapravo korak do stavljanja stranke kao pravne osobe na popis okrivljenika.

Tijekom prošlogodišnjeg listopada, u sklopu istrage o poslovanju Fimi-medije, Uskokovi istražitelji prikupili su dokumentaciju o financijskom poslovanju vladajuće stranke. U HDZ-u su demantirali napise da su tužitelji Uskoka "upali" u sjedište stranke i kopirali dokumentaciju koja im je bila zanimljiva, međutim, tužitelji to nisu opovrgnuli. Cilj Uskokovih tužitelja bio je da u sklopu istrage poslovanja Fimi-medije utvrde gdje je završio novac izvučen iz državnih poduzeća. Među ostalim, istražena je i kupnja, a onda i prodaja blindiranog BMW-a kupljenog iz stranačkih sredstava za potrebe bivšeg premijera Ive Sanadera kao štićene osobe.
U dosadašnjem dijelu istrage potvrđeno je da je Mladen Barišić u HDZ svakog mjeseca donosio između 100 i 200 tisuća kuna koje nisu zabilježene u poreznim knjigama i tim novcem su potkupljivani pojedini članovi stranke. U to su vrijeme i Sanader i Barišić i Branka Pavošević bili stranački dužnosnici, što znači da njihove nelegalne aktivnosti nisu nekakvi privatni marifetluci, nego inkriminiraju Hrvatsku demokratsku zajednicu.
Kad je krajem listopada prošle godine prvi put najavljena mogućnost istrage HDZ-a, reagirala je i opozicija. Zoran Milanović je Uskokovo ispitivanje bivše šefice HDZ-ova računovodstva Branke Pavošević ocijenio kao zakašnjelo. "U kaznenom postupku dokazi se moraju prikupljati u onom trenutku kad postoje indicije o počinjenju kaznenog djela. A po meni te indicije postoje već godinama. Dokazi propadaju protokom vremena", upozorio je Milanović koji je pritom odbio dodatno komentirati ovaj slučaj kako ne bi ispalo da se miješa u rad pravosuđa. No opoziciji bi sasvim sigurno politički odgovaralo kad bi pravosuđe otvorilo istragu protiv HDZ-a. Čak kad bi se istraga odužila, najave pravosudnog progona vladajuće stranke Kukuriku koalicija mogla bi iskoristiti kao snažan argument da je aktualna vlast dubinski korumpirana. Naravno, pritom bi se trebali suzdržati od besmislica kao što je opužba Željka Jovanovića prema kojoj je Jadranka Kosor nastavila s kaznenim djelima za koja je optužen Sanader. Jovanovićevi istupi bitno su kontraproduktivni jer Uskok ni na koji način ne provjerava predsjednicu Vlade, a to znači da visoki dužnosnik SDP-a izjavljuje neistinu.
U svakom slučaju, HDZ-u prijeti niz sankcija različitih stupnjeva, od najmanje koja podrazumijeva povrat nelegalno stečenih 6,5 milijun kuna, preko ovrhe stranačke imovine pa do mogućnosti ukidanja. Početkom 90-ih Antonio Di Pietro, državni tužitelj iz Milana, pokrenuo je svoju antikorupcionašku akciju "Mani pulite" (Čiste ruke), koja je rezultirala strahovitom promjenom talijanske političke scene. Uhapšeni su brojni političari umiješani u korupciju, zbog čega su s političke scene nestale dvije dotadašnje najmoćnije ključne stranke centra - Demokršćanska i Socijalistička stranka - koje su se još od 1945. smjenjivale na vlasti. Socijalistički premijer Bettino Craxi optužen je kao šef kriminalne hobotnice, zbog čega je pobjegao i pronašao egzil u Tunisu. Paralela s Ivom Sanaderom nameće se sama po sebi, uz, dakako, dvije krucijalne razlike: Craxi je do kraja ostao u Tunisu, gdje je i umro od raka, dok je Sanader izručen u Hrvatsku i jedino što ga muči jest kostobolja.

Bivši njemački premijer Helmut Kohl morao je zbog utaje 300.000 maraka podnijeti ostavku na položaj počasnog predsjednika CDU-a, a malo je nedostajalo da se i CDU nađe pod sudskim progonom. Kohl se našao pod istragom zbog političke korupcije u obliku ilegalnog financiranja njegove stranke, iako, navodno, ništa nije uzeo za sebe, ali je zato obilato podržavao koruptivne poslove i fiktivne transakcije kao što je prodaja tenkova Saudijskoj Arabiji uz proviziju, pa zatim investicije korporacije Elf-Aquitaine u bivšoj Istočnoj Njemačkoj. No zbog toga što je tadašnji stranački šef financija Manfred Kanther predizbornu kampanju financirao sa 21 milijunom maraka iz crnih fondova, CDU je 2000. bio prisiljen platiti odštetu od 22.000.000 DEM.

Puno je dokaza da je Hrvatska demokratska zajednica godinama financirana iz sumnjivih izvora, a sve su organizirali vodeći dužnosnici stranke. Ono što je u Italiji radio Craxi, ovdje je organizirao Sanader, a ulogu Manfreda Kanthera u HDZ-u su odigrali Branka Pavošević i Mladen Barišić. Puno je indicija da će HDZ, prije ili poslije, platiti cijenu, baš kao što su to morale npraviti demokršćanske stranke u Italiji i Njemačkoj.


Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 26.07.11. 10:28

Zašto se HDZ-ovci ne boje ni kazni ni odmazde za svoja 20-to godišnja zlodjela?Pa iz prostog razloga što su u tom periodu,uspjeli u svoj lopovluk uvući veći dio i naroda samog kao i institucije koje čine državu državom.To jest,osobe koje su na ključnim pozicijama u tim institucijama.A piramida se stabilizira podmićivanjem niže rangiranih na najraznovrsnije načine iz bogatog kriminalnog opusa samih vladara hrvatske novije povijesti.Srećem jedan dan jugoslavenskog probisvjeta i prirodno "zakinutog"stanovnika hrvatske nacionalnosti po pitanju širine zdrave logike.Čovjek je pomoćnik načelnika policije u jednom relativno malom zagorskom mjestu.Vozi Mercedesa najnovije C klase.Vikendica milijunske vrijednosti sa nevjerovatnim luksuzom u uređenosti .Pohvalio mi se i kako ima teretanu u svojoj kući u mjestu gdje živi.A i opremljenost te kuće je milijunska,kako mi se hvalio.I sve sam se preznojavao od muke i pitanja,kako je to mogao od policijske plaće.Pa makar i kao pomoćnik načelnika.Odgovor je jasan.Sve što oni imaju narod nema.To je prava slika i preslika Tuđmanove doktrine o raspodjeli hrvatskog bogatstva podobnicima a otimačinom od ostatka stada.Iliti "stoke sitnoga zuba".E pa stoko sitnoga zuba bilo vam nazdravlje vaše glasovačko umijeće.Neka nam živi vječna i korumpirana država Hrvatska!Fuj!!!


registracija
10/3/11

maher2206, 26.07.11. 14:06

Kad se to desi onda će lijepo svi šišmiši (stare mrljage Bebići, Hebranzi, Šeksovi, Smranaderi, Kosori, Jarnjaci ...) pobjeći u ugodne i lagodne mirovine i po seoskim birtijama i raznim tribinama HKV-a serlat kako je to sve plod zavjera sila nečastivih protiv Hrvatske i palit jadničke koji će kod Todorića raditi za još manju plaću nego sada.


registracija
31/5/09

tvrtko3, 26.07.11. 14:18

Možemo se mi zgražati do iznemoglosti, ali dok doktor Dado, ličkimeđed, Milinović mrtav hladan izjavi na TV-u da je on novac iz crnog fonda HDZ-a donirao crkvi i za to ima potvrdu, dok uvjerava javnost kako je kućetinu od 500m2 neto površine sa unutrašnjim bazenom i teretanom napravio od ušteđevine i uz pomoću obitelji a da na to ne reagira DORH i porezna uprava da doktora Dadu priupitaju "odakle doktore"? može J.K. svoju borbu protiv korupcije objesit mačku o rep.


registracija
15/6/11

vuksadinare, 26.07.11. 14:24

...a ko smije dadu što upitati..ko ga dirne on briše u gospić gdje je siguran podigne na demonstracije ličane veže se lancima i kraj..šupci iz kukuriku koalicije ako budu na vlasti ne bi se "šteli zameriti" i pojela maca vratanca


registracija
10/3/11

maher2206, 26.07.11. 14:35

Aaaa, možda nekad je to i moglo proći ali sada je druga situacija. Dogorilo do noktiju... A što se tiče dr. Dade i njegove glasačke mašinerije u Lici pa više vrijedi jedna ulica u Zagrebu (a kamoli kvart) nego cijela njegova županija.


registracija
23/10/09

spinner, 26.07.11. 14:45

@maher
aaaa... ali u Lici i bukve glasuju, a međeđi glas vridi duplo... a-ha!
Zan doktor Dado što radi...


registracija
10/3/11

maher2206, 26.07.11. 14:52

Pa to i jesu bukve kad ih takav međed voza...


registracija
9/5/10

lolobrigita, 26.07.11. 14:56

Orkestriranom pljačkom i neviđenom nesposobnošću,HDZ nas je odveo u dužničko ropstvo.Kakvu kaznu zaslužuju?Pljačka,veleizdaja,zločin protiv čovječnosti,protiv vlastitog naroda.Kako ih kazniti?Muka mi je vidjeti ih onako debeloguze,debeloobrazne,kako se smijulje svakog dana sa svakog ekrana.Kao,nisu to baš oni krivi,jesu neki njihovi bivši,ali ne oni.Oni,koji su još u stranci,su ispravni.I baš su oni borci,prvoborci, protiv korupcije.
Upropaštena predivna zemlja,svega nekoliko milijuna ljudi koji su mogli doslovno biti jači od ikoga,živjeti kao bogovi.Umjesto toga,polugladan narod,čeprka po ostacima u kontejnerima.
Jesu li zaista ponosni na ovu državu?Ja nisam.
A oni,oni će nakon ovako žestoke borbe u zasluženu i pristojnu mirovinu.Da se odmore.Mislim da bi Kinezi to drugačije riješili,s pravom.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 26.07.11. 15:01

I još,ako su stvarno išli na izbore sa crnom lovom,ako su glasali i mrtvi,kako nazvati takve izbore?Legitimni nisu.Dakle,ne samo da su nas pokrali,nego su i na vlast dolazili i ostajali ilegalnim radnjama.Znači da su i izbori ilegalni,nevažeći.
Mi imamo ilegalce na vlasti.


registracija
25/10/10

cuma, 26.07.11. 15:06

Kako robu dokazati da je rob, teško je danas hrvatskim građanima prihvatiti notornu činjenicu, da smo 20-tak godina vođeni zločinačkom organizacijom, predvođenom živim i mrtvim Tuđmanom, slijepi smo do mjere da mu neki dižu spomenik, ZAŠTO?


registracija
28/4/10

Zvonko, 26.07.11. 15:23

Demokracija po receptu na partijski način. Nekad se zvao Savez komunista Hrvatske a danas se zove Stranka demokratskih promjena. I koliko mi je uvijek bilo upitno što nema u svom nazivu pridjev "hrvatski", s vremenom je postalo "cristal clear". Sada osobno mislim da i HNS ima izbrisati ono H iz naziva, jer odudara od proklamirane politike.

HDZ je stranka/pokret koju je uz razne spletke i kontroverze uspio osnovati bivši partizanski general i disident komunizma/socijalizma u Hrvata, dr. Franjo Tuđman. Jahajući na krilima samostalne Hrvatske privolio je većinu izmučene i progonjene javnosti na neponovljivu podršku. Referendum, prvi u povijesti koji je nešto pitao narod hrvatski, jasno je dao do znanja šta misli o Jugoslaviji. Dok je Račan jahao na obliku dogovora sa Beogradom, te rekonstrukciji Jugoslavije, izlaskom iz državnog sabora 25. lipnja 1991. poručio je cijelom disidentskom/dijasporskom/udbaškom HDZ-u, da je stranka opasnih namjera. Nije za rekonstrukciju Jugoslavije nego za dekonstrukciju.

I Tuđmana i HDZ je kontrolirala Udba. Manolić, Mesić, Boljkovac, Špegelj, Degoricija, Perković. Isti su jahali na ideji jugoslavenstva i za vrijeme rata. Boljkovčeve izjave o Hadžiću, Vasiljevićeve izjave o Mesiću, Mesićeve izjave o "špijunu-intimusu" u Beogradu, jasno pokazuju tu dvostruku liniju zapovjedanja koja je molila Boga za uspijeh JNA u očuvanju Juge. Puštanje Hadžića, Arkana, Manolićevo batinjanje Dedakovića i mladog Jastreba, miniranje židovskog groblja, akcija Špegelj, Labrador....

Jugoslavenski nastrojeni komunisti iz svih zemalja, danas se obračunavaju sa suverenistima u svojim redovima te dijaspore iz svih zemalja raspadnute Jugoslavije. HDZ 1991 nema veze sa HDZ-om 2011. Detuđmanizacija iliti desuverenizacija iliti rejugoslavenizacija Hrvatske je proces čiji su vinovnici SDP-ovi, HDZ-ovi te HNS-ovi pobočnici danas.Zadnjih 10 godina, kroz taj proces maknuti su sa svih mogućih mjesta svi koji su i malo mislili suverenistički, koji nisu vidjeli Hrvatsku u nekoj ex-balkanskoj zajednici. Proces je započeo Mesić udarom na generale, zbog tzv. vojnog udara. Ja i danas potpisujem sa 100% žara generalsko pismo a ono je bilo samo izraz sumnji u sve ono što nam se danas događa. Dekonstrukcija suverene Hrvatske. Vojska i generali kao cilj su samorazumljivi jer su kao jedina sila garancija opstanku jedne države, uz kapital.

Današnji govori oko zabrane jednog HDZ-a, koje je pionirski najavio Nobilo, inače državni tužitelj u SRH, je pokušaj obračuna ne sa HDZ-om (koji je postao sijamski blizanac SDP-u; što se tiče samog vodstva i politike) nego sa njegovom još uvijek domoljubnom i razočaranom bazom, članstvom koje gaji suverenističku budućnost zemlje. Dekonstrukcija desnog biračkog tijela.

Jasno je kao dan, ali ipak pričekajmo sudski epilog zbog konkretnih razmjera, da je HDZ pod Ivom Sanaderom, iskompromitirao stranku do krajnjih granica. Jasno je da je HDZ-u breme privatizacije još uvijek na leđima, izdaja nacionalnih interesa iz Sanderovog vladanja te kriminal koji tek trebamo kvantificirati, no, kada napravite spisak najbogatijih ljudi Hrvatske, na koje se vole mnogi pozivati i u medijima a i u komentarima, onda vidite da tamo prevladavaju bivši komunisti, bivši komunistički direktori javnih poduzeća, suradnici udbe i jugoslaveni po uvjerenju. Nema niti jednog iz dijaspore iliti suvereniste.

Recept ukidanja HDZ-a danas vodi u recept ukidanja Hrvatske sutra. Ako se dokaže kriminal Sanaderu i postane valjanim razlogom za ukidanjem HDZ-a onda će presuda Tuđmanu, Gotovini i Markaču bili corpus delicti za ukidanje Hrvatske.

Budući je današnji SDP pravni sljednik nekadašnjeg Saveza komunista koji svoje korjene vuče iz ZAVNOH-a, a čijoj se borbi za Jugoslaviju a ne za Hrvatsku, pripisuju zločini Bleiburga i Križnog puta a mjere se u nekoliko stotina tisuća mrtvih, onda me zanima, s kojim pravnim marifetlucima se misle isti oprati od svoje odgovornosti i sankcija kao stranka za zločine prema narodu Hrvatske, što u poraću a što u totalitarnom proganjaju neistomišljenika iz 45-godišnje diktature?

Nekada je u Savezu komunista Hrvatske raspored, ravnoteža snaga bila sljedeća: 1/3 Jugosleveni, 1/3 Hrvati i 1/3 Srbi. Danas se ovi jugoslaveni zajedno sa ovim Srbima pokušavaju obračunati sa disidentima koji su im sjebali njihov san o državi Južnih Slavena. Budući i danas imaju potporu iz "Foreign Officea" iz Londona, istovjetno kao i 1918., 1945. pa i 2011. guraju taj projekt i u treću inačicu. U tom projektu najveća opasnost dolazi iz smjera branitelja, generala i Hrvata koji misle suverenistički. I zato ne treba čuditi zašto hrvatsko pravosuđe, u kojem sjedi isti kadar kao i prije demokratskih promjena u RH, potpomognuto pritiscima iz vana, provodi Križni put u izdanju 21. stoljeća. Koja budala moraš biti, da na trusnom tlu, gdje ti se već dvije kuće srušilo, ideš graditi treću?

Ponavljam, veliki sam protivnik HDZ-ove politike i nisam njihov glasač, ali sam i veliki antikomunist, te nepopravljivi suverenist. Hrvatska je jedina konstanta a Jugoslavija prošlost!


registracija
23/10/09

spinner, 26.07.11. 16:38

@Zvonko
"Ponavljam, veliki sam protivnik HDZ-ove politike i nisam njihov glasač, ali sam i veliki antikomunist, te nepopravljivi suverenist. Hrvatska je jedina konstanta a Jugoslavija prošlost!"

Koga boli kiki što si ti, protiv koga si i za koga si...
HDZ je oduvijek bio i ostao zločinačka organizacija. Želiš oporbi implementirati komunističko naslijeđe. E pa tu si u krivu. Upravo to i želi svaki onaj protivnik boljitka Hrvatske i koji misli samo na vlastitu korist.
Oporba jest kilava i takva je kakva je ali sigurno nije komuistička.
To je tipična demagogija katoličke crkve u Hrvata.
Tako je govorio doktor Vranjo, doktor Gojko, doktor DrIvo, doktor BarbaLuka, doktor Šex, doktor Šuker, doktor Đapić,doktor Rojs, doktor Glavaš, doktor Hebrang, doktor kuracpalac i svi doktori HDZ-a na čelu s doktor Jadrankom...

pičkaimmaterina doktorska...


registracija
11/10/10

agaSovulj, 26.07.11. 16:41

pa to svi znaju da je Hrvatska buducnost, a Jugoslavija nikad vise. Ali treba biti realan. Samostalna Hrvatska je izgradena na losim temeljima koje je zidao Tudman. Od toga pocinje sve zlo koje nam se desilo, kroz pretvorbu i privatizaciju u korist odabranih podobnih, kroz neprocesuiranje zlocina i odlikovanja onih koji su za njih odgovorni, do kupovine glasova raznoraznim podmicivanjima, kroz prevare i pljacke drzavne imovine. Bogata elita, osiromasen narod i prezaduzena Hrvatska - to je Tudmanova ostavstina.


registracija
16/6/10

nosonja, 26.07.11. 16:58

Ha,ha,ha.....,spinner.....prdio ti njemu ili govorio,ne vrijedi.međutim ,ima pravo da iznese svoje mišljenje,ja sam pročitao prva četiri retka...i ništa...deja vu


registracija
26/11/09

CH2710, 26.07.11. 18:11

HDZ-njare mi se GADE do dna duše... kao i svi ostali pljačkaški i nesposobni političari... ali je, prije svega, kriv narod jer toj BAGRI dozvoljava takva sranja.

Na žalost je to tako, a zašto...???

Zato jer su Hrvati u prosjeku intelektualno i vjerski zatucan narod, a pored svega i kukavice... jer sve to inače ne bi trpjeli i samo mazohistički promatrali kako su svaki dan sve siromašniji i gladniji i kako će i njihovi pra-praunuci zbog svega toga imati vrlo, vrlo velikih problema.


registracija
26/11/09

CH2710, 26.07.11. 18:17

Bravo "spinner"... dobar komentar... ali bi bilo bolje da ih umjesto u pičku maminu pošalješ pred neki stabilan zid... pa po njima mitraljezom... svakome najmanju po 100 kugli... pa bi konačno nestali s lica ove zemlje... iako je, doduše, i to upitno... koliko se ta BAGRA raznim smicalicama u zahvaljujući glupom narodu žilavo drži za fotelje.


registracija
6/7/11

mariandr, 26.07.11. 18:27

kad čovjek proćita sve ove komentare ( a ja sam ih proćitao ) ništa mu drugo ne padne na pamet nego pitanje dali smo mi to sada u boljem ,demokratskijem i pravednijem društvu nego prije 20 godina ?
Kaj smo mi to dobili?


registracija
3/6/11

skaraica, 26.07.11. 18:32

Biti će oni na vlasti. Stado je veliko i ono voli HDZ.


registracija
7/1/11

djani, 26.07.11. 18:44

mariandr,kaj smo dobili?--dobili smo državu sa 17000 nasilno ubijenih i poklanih Hrvata,a i toliko ucviljenih majki Hrvatica.
-Dobili smo 250 tisuća lopova,kriminalaca i ubojica i manijaka kao nosonja i slični itd.
--Dobili smo pola milijuna nezaposlenih,zašto?
Zbog tranzicije mali dio,a zbog planirane pljačke glavni dio,izgovor je bio srbi-smrdi koji su nas ucrnili do groba,proizveli su nam lopove,krimose i ubojce u NAŠEM narodu,a sve posljedicom rata NAMETNUTOGA.
Pa oni i dlje četnikuju,smeta im jedan jedini Thompson,zašto?
zato što oni imaju komplet pjevačku akademiju četničku,idite na net ,uvjerite se.
Smeta im Tuđman kakav je da je u našim mišljenjima,jer im je onemogućio pljačku RH koja se tad zvala SRH ,a dobijalo se stanovi,vikendice,činovi u jna,miliciji,pa čak i Hrvati koji se uvukli smrdima u šupak.
Danas slično,danas Hercegovci opljačkaše Hrvatsku,pobiše naše emigrante koje hvataše godinama,postaviše udbaše na saborska mjesta,znači idalje komunizam i još gore na Hrvatskoj vlasti jest.
Agasovolj kaže dapače da je RH stvarna,a šugoslavije nema,jeste,ali samo na kratko,ne vjerujete?
Pa zašto se mjenjao Ustav koji kaže nikad više u balkan asocijacije?

Svi smo mi u tom glibu pomalo zaglivbili i krivi na neki način što nam je Država sad u out-u.
Birali smo,ili nam biraju izvana,neznam,jer tko bi dikobraza izabro?
A tko šugosipovića?
Čut ćemo mi još pjesmu,nismo niti svjesni što nam se sprema,BITNO da su Hrvatsku detuđmanizirali,a 20 tisuća smrda abolirali,i 400 tisuća hercegovaca uselili plus lažni glasači iz hercegovine,pa iz smrdije sa Hrv.dokumentima koji Hrvatsku crpe li ga crpe,razne socijale.
Prisjeda nam ta naša Nezavisnost,vidi se iz ojađenosti naroda,jer nismo se borili za ovu državu,ali tko jest?
Srušimo ga na izborima i krenimo idućih 10 godina za DRŽAVU kao nijemci onih godina kad su smrvljeni,a ovu bandu i ubojice pohapsimo i otmimo sve što nije njihovo.
Eh koliko ima ovakvih kao kradeze,a nisu u njemu,a čak ni u nijednoj stranci,a samozatajni su lopovi i manijaci!!!!1
Narod sve zna,a niš nezna!


registracija
7/1/11

djani, 26.07.11. 18:50

A da su bukve u Gospiću,jesu kad onog luđaka vole,ali ima i bukvi veći od Gospića,pa čak i Zagreb nazovi grad,pun Hercegovaca,bosanaca i srba,a najmanje Hrvata,e to je problem u zg.
Fluid,to što si reko je istina,ali to je bilo i prije rata u RH ako se sjećaš,vile i vikendice su imali zna se tko ,bolje ih ne spominjati još su jaki u ovakvoj državi,to su komunjare udbaši ubojice,a i djeca su im na istim školama isti zanat pekli.


registracija
23/10/09

spinner, 26.07.11. 19:02

čuj ovog djanija...

pa ne možeš vjerovati...
istu mantru ponavljaju on i slični mu.
sve su im krivi masoni, komunisti, antikristi, židovi, crnci, srbi, udbaši, četnici, jugonostalgičari, liberali, orjunaši, kosovci i vanzemljaci...
a dobro našoj rvackoj želi samo sveta crkva katol'čka, doktor Tomson, doktor Vice Vukojević, pa opet redom: doktor Vranjo, doktor Gojko, doktor DrIvo, doktor BarbaLuka, doktor Šex, doktor Šuker, doktor Đapić,doktor Rojs, doktor Glavaš, doktor Hebrang, doktor kuracpalac i svi doktori HDZ-a na čelu s doktor Jadrankom...

djani ( i tvoji) istina je jedna: većina hrvata je popušila fore nastranog krivoustog pokojnika koji je htio formirati novohrvatsko plemstvo i sebe proglasiti banom.
to treba priznati, da smo pojeli govno, oprati zube, pljunuti i krenuti ponovo iz početka i ne jesti govna više...

;-)


registracija
29/12/09

natasasi, 26.07.11. 19:19

predlažem slijedeće:
1. drastično kazniti
2. ukinuti
3. uhapsiti sve po redu
4. pogubiti na markovom trgu


registracija
7/1/11

djani, 26.07.11. 20:14

spineru,ne nego DOKTOR TITO ,jebo ti on onog tko te okotio.
Nego tko je kriv nego KOS koji je dozvolio pljačku stoljeća,kao da su sami ljudi došli i opljačkali,pa to nam je za bonus koji smo dobili kao NEZAVISNOST,nemaš ti pojma,još si zelen a i glup majmune.
koji moji,p.... ti m........ smeće jedno orjunaško,koliko su tvoji stanova dobili u titinom sistemu ubijanja proganjanja i smrda doseseljavanja cijele šumadije zahvaljujući tvom ocu mrš.

krivousti ti je dao kompjutor smeće jedno i oni što poginuše za ovu Hrvatsku kakva jest da jest,ti si za sjeme osto m... ti hebem šugavu.


registracija
7/1/11

djani, 26.07.11. 20:17

Kao da je naros birao osim 1990 HDZ ,a ne KOS i ostala banda koja danas plazi Hrvatskom,tko im smije suditi,a?
Pa oni su sve njih postavili koje ste nabrojali,a ovi su kao umjereni esdepeovci,ma zamisli,ja i dalje smatram da nemamo ljude za voditi državu,zato i jest na demontaži tj detuđmanizaciji,generali ,a i vojska su rastureni,ali ima nas još koji bi za ovu Državu glavu dali tako da znate,vi kritičari


registracija
23/10/09

spinner, 26.07.11. 20:22

djani, sve si rekao. nemam ništa više za dodati.
lud, jadan i laprdaš bezveze...


registracija
16/6/10

nosonja, 26.07.11. 20:24

......đani,dok ti po običaju serinjaš po kompjutoru ja ti jebem ženu...a je vala kurvetina i reci joj molim te da se opere,smrdi u pičku materinu,


registracija
26/7/11

dreamz, 26.07.11. 20:59

Onoga dana kada se HDZ bude teretio i osudio za sve malverzacije, pronevjere i ostala ne djela, moći ćemo se nazvati demokratskom i pravnom državom.
Do tada smo samo banana od države.


registracija
7/1/11

djani, 26.07.11. 22:18

spineru otkači,komentiraj i uživaj kad ti je Bog dao.
nosonjo otkači i ti ,tko te za sjeme ostavi vanbračno smeće.
banana smo država i zahvaljujući imbecilima poput ovog nosonje i njegovih klonova


registracija
2/1/11

prohujalo, 27.07.11. 12:26

i dok se mi maleni ovako javno vrijedamo, dotle nam demokratski politicari pljackaju i ono malo sto je preostalo. Evo sad nam je bivsi prem. bolestan
malo nam je uzeo sad cemo mu jos placati i fiziterapeuta, pitanje sta ce mu jos pronaci.
Greska je nastala jos 90-tih a provukla se do dan danas. Da bi netko ostao na vlasti morao je imati podrsku, a podrsku je mogao dobiti samo od nepismenih i polupismenih.Ali to njima nije bilo vazno, diplome su se dobivale, kao i vojni cinovi.
Tako da nam Lijepu nasu vode javno ili iz sijene:konobari, vodoinstalateri, vozaci itd.
Ipak smo mi jedinstveni slucaj u svijetu, a sad sto se poneki bune, pa Boze moj, od obijesti vjerojatno?????
poneki zato sto su sitnog zuba,poneki krupnog, poneki pucani........


registracija
7/1/11

djani, 27.07.11. 13:49

nosonja i spiner iste osobe budale identične,šta sam izmislio,17 000 ubijenih Hrvata koje vi blagoslivljate što su pod zemljom??
Eh da sam ja vlast barem 24 sata,nosonja ,pitao bih te ja tko te za sjeme ostavio kada podržavaš zlotvore i tko ti daje to za pravo tebi i takvim idiotima!!!!1


registracija
15/8/10

bigred1, 28.07.11. 10:25

đani, imaš argumente kojima više nema mjesta ni u guzici pa izlaze iz tvojih usta.


registracija
25/7/08

deda, 28.07.11. 18:21

"Sova"je navodno, godinama planski u sve pore našeg sistema ubacivao svoje ljude iz HDZ, tako da će trebati vremena da se i to razotkrije i sve ponovo vrati u demokratske okvire.
Sve se može dokazati, čak i crni fondovi u stranim bankama,koji su još veći od Barišićevih.


registracija
7/1/11

djani, 28.07.11. 21:13

BIGRED MAJMUNE


registracija
7/1/11

djani, 28.07.11. 21:14

Bigred ,jel nam fali tj. jel poklano 17000 Hrvata ,jel smrade,jel to nije argument,ha?


registracija
7/6/07

IvanVrhovljan, 29.07.11. 02:20

Priželjkujem sve dobro USKOKU I DORHU, ali u praksi sve se svodi na lovu i interes, a tu si je HDZ nakotio puno zaliha i "kadrova", pa će on opet brzo do vlasti i Proračuna. Ali, da Bajić ili tko već kojim slučajem uspije razjebati ovu kriminalnu i licemjerno nabožnu interesnu partiju, HDZ, to bi zaista bio velilki korak naprijed za start normalne Hrvatske.


registracija
2/1/11

prohujalo, 29.07.11. 12:56

G.Djani izgleda da vam se stanje pogorsalo
oslobodite nas barem na ovim sajtovima vasih budalastina.....ceka Vas sijedokoza....sve to ispricajte njoj.......ceka vas potpora


registracija
22/4/11

www, 29.07.11. 16:32

šTETA, JER BAŠ SAM SE MISLIO UČLANITI U HDZ JER MI TREBA POSLA I NOVACA DO ČEGA NA POŠTENI NAĆIN NIKAKO NE MOGU DOĆI.


registracija
17/4/11

DONDON, 30.07.11. 22:35

Valjda će ih konačno stići pravda?!


registracija
26/1/08

Rampa, 31.07.11. 22:48

Zvonko Raspudiću, hajde razguli na svoj kamenjarski portal Poskok pa seruckaj svojim srpskim slugama Hercegovcima ta prohadezeovska sranja!

A bilo je i vrijeme da Bajić pohapsi kompletan vrh HDZ, ostaje samo problem prenapučenosti Remetinca!

Bilo bi puno učinkovitije da svim lešinarima iz vrha HDZ Bajić uvali krampove i lopate, pa ih pošalje 12 sati na dan na bauštelu, da zarade za stan i hranu u Remetincu, a ne da se izležavaju na račun države koju su opljačkali!!


registracija
12/12/10

Klarens, 01.08.11. 06:49

HDZ je DESNO krilo
.................................
KPJ !!!!!!
.................................
Svi koji to do dan danas
Nisu shvatili
...............................
Nisu sishli s
Tvornichke trake
................................
KOMPLETNI !


registracija
12/12/10

Klarens, 01.08.11. 06:51

Sad kampiraju
..............................
A lova je ulozhena
............................
VANI !!!


registracija
12/12/10

Klarens, 01.08.11. 06:53

Surla , tropapkaru kaljavi
....................................
Vrati se u svoju kaljuzhu !!!


registracija
12/12/10

Klarens, 01.08.11. 06:58

Spinner...po nashki
..............................
VRTULJAK
..............................
I ni chudo kaj ti se
...............................
Manta
...............................
Zgledi da pri nas
...............................
SAMO osobe sa
...............................
PARTIJSKIM PEDIGREOM
.......................................
Imaju pravo pljachkati nas
........................................
Naravno Crkva je
.......................................
Izuzetak........oni su
......................................
Partija za sebe !!!
........................................


registracija
12/12/10

Klarens, 01.08.11. 07:03

Vrtuljak
.....................................
Krivousti je bio i ostao
.......................................
GENERAL KOSa
......................................
Kao takav , odradio je svoj
.......................................
POSAO 500%
..........................................
A "doktori" ???????
.........................................
Pochevshi sa Sovom ,
.........................................
SVI DO JEDNOG !!!!!
SVI DO JEDNOG !!!!!
SVI DO JEDNOG !!!!!
SVI DO JEDNOG !!!!!
SVI DO JEDNOG !!!!!
....................................
Chlanovi KPJ !!!!


registracija
12/12/10

Klarens, 01.08.11. 07:10

Ova gruda je
............................
NASH
............................
JEDINI DOM !!!!!
JEDINI DOM !!!!!
JEDINI DOM !!!!!
............................
Pjesnik reche
............................
Domovinu jednu imam
U srcu je nosim
...............................
Ne mozhe sva ova
KLATEZH
...............................
Sa "pedigreom" i bez
................................
Ni jednom svjesnom
CHOVJEKU
.................................
Umanjiti imalo
LJUBAV
................................
Za njegov
..................................
JEDINI DOM !!!!!!!
JEDINI DOM !!!!!!!
JEDINI DOM !!!!!!!


registracija
16/6/10

nosonja, 01.08.11. 13:57

Klarens ,kad bi ti proguta muvu, ima bi vishe mozga u stomak, no u glavu!


registracija
12/12/10

Klarens, 02.08.11. 00:00

Surla
..............................................
Uchi
GRAMATIK (u)
..............................................
Vrijedjanje je
"Atomska bomba "
............................................
KRETENA !!!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika