Objavljeno u Nacionalu br. 819, 2011-07-26

Autor: Marko Biočina

Birači vole Bajsa, a ekonomija im je bitnija od Hrvata u Bosni i Hercegovini

Ministar turizma Damir Bajs po mišljenju hrvatskih građana najuspješniji je član hrvatske vlade. To je rezultat istraživanja agencije za odnose s javnošlu Millenium provedenog u prvoj polovici srpnja na uzorku od 943 ispitanika iz svih dijelova Hrvatske. Upitani da nabroje tri ministra koji su po njihovu mišljenju najbolji, čak 30 posto sudionika istraživanja kao jednog od njih navelo je Bajsa. Uz njega, uspješnima se doživljava i ministra vanjskih poslova Gordana Jandrokovića, ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka i ministra poljoprivrede Petra Čobankovića.

Njih trojica su, uz Bajsa, jedini koji su dobili dvoznamenkasti rejting u ovom istraživanju. Dobar rejting Gordana Jandrokovića vjerojatno je povezan s činjenicom da su jedina dva područja Vladina rada s kojima su građani u većoj mjeri zadovoljni nego nezadovoljni vezana uz vanjsku politiku. Konkretno, riječ je o odnosima sa susjednim zemljama i pregovorima o ulasku u Europsku uniju. Ipak, unatoč čestoj Vladinoj samohvali, čak 58 posto građana nezadovoljno je borbom protiv korupcije, a 63 posto borbom protiv kriminala. Velik je postotak nezadovoljnih i očuvanjem digniteta Domovinskog rata te suradnjom s Haškim sudom, dok uvjerljivo najveće nezadovoljstvo građana izaziva Vladina politika unapređenja stanja u pravosuđu. Upravo ta činjenica, ali i loša ekonomska situacija, vjerojatno je utjecala na mišljenje građana o tome koji bi trebali biti prioriteti sljedeće vlade. Čak 69 posto njih smatra da bi među prioritetima trebalo biti poticanje zapošljavanja i investicija, a tek nešto manje želi smanjenje zaduženosti zemlje i suzbijanje korupcije u državnim institucijama. Također, Hrvati žele poboljšanje zdravstvene zaštite, smanjenje manjka u proračunu, povećanje učinkovitosti državne uprave, radikalno povećanje ulaganja u znanost i obrazovanje, a svi ti ciljevi znatno su im važniji od povećanja ugleda Hrvatske u svijetu, demografske obnove i očuvanja nacionalnog identiteta i ponosa, ciljeva koji su inače često istaknuti u predizbornim kampanjama desno orijentiranih stranaka.

Dapače, najmanji rejting među političkim prioritetima u istraživanju dobila je zaštita hrvatskih nacionalnih interesa u Bosni i Hercegovini, što je dosta važan i zanimljiv podatak i za dublju analizu dominirajućeg svjetonazora među hrvatskim građanima. Ako ovi podaci odražavaju stvarnu volju i interese birača, može se zaključiti da Hrvatskoj predstoji kampanja u kojoj će više nego ikada dominirati izborni programi i ekonomska pitanja. Za punu sliku bit će potrebno pratiti slična istraživanja tijekom narednih mjeseci, a nakon što su najavili da se neće aktivno angažirati ni za jednu stranku u predstojećoj predizbornoj kampanji, već će je pratiti i analizirati sa strane, može se očekivati da će PR stručnjaci iz Millenium Promocije u bliskoj budućnosti obaviti još ovakvih istraživanja.

Vezane vijesti

'Neću vratiti mandat'

'Neću vratiti mandat'

Saborski zastupnik Damir Bajs, kojega je Predsjedništvo HSS-a suspendiralo i do danas mu dalo rok da stranci vrati saborski mandat, poručio je da… Više

Komentari

registracija
17/5/11

MarioBosnjak, 26.07.11. 07:22

Niceg novog, ljudi su egoisticni idioti. Prvo vlastita guzica pa onda sve drugo.Dosta toga ce se promjeniti, ali to ce uvjek ostati.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika