01.08.2011. / 14:14

Autor: Martina Čizmić

'Više posla manje rađa'

Kaptol protiv Zakona o trgovini: 'Udar na natalitet i fertilni kontingent žena'

"Nadamo se da će Vlada Republike Hrvatske i oporba u Hrvatskoj uočiti važnost ovoga pitanja i konačno ga urediti u skladu s našom kulturom, tradicijom i, posebice, djelotvornom zaštitom hrvatskih radnica i radnika", zaključuju na kraju izjave biskupi Komisije Iustitia et pax

Sisački biskup Vlado Kosić, tajnik Komisije Gordan Crpić te glasnogovornik Zvonimir Ancić. Photo: Tomislav Miletić/PIXSELLSisački biskup Vlado Kosić, tajnik Komisije Gordan Crpić te glasnogovornik Zvonimir Ancić. Photo: Tomislav Miletić/PIXSELLKomisija Iustitia et pax Hrvatske biskupske konferencije u svojoj se posljednjoj izjavi osvrnula na posljednje u nizu promjene Zakona o trgovini kojima je određivanje radnog vremena u potpunosti prepušteno poslodavcu.

Ističu kako su u više navrata crkvene institucije upozoravale kako je potrebno urediti odnose u sektoru trgovine nekako bi se radnike zaštitilo od pretjeranog iscrpljivanja i samovolje pojedinih poslodavaca.

"U tom smjeru učinjeni su neki pomaci kojima je nažalost bila namijenjena sudbina 'korak naprijed - dva natrag'", navode iz Komisije te dodaju kako za promjenu Zakona o trgovini nisu razvidni nikakvi valjani razlozi.

Upravo zbog toga oni su iznijeli niz razloga zašto bi se dotične izmjene morale preispitati.

Prije svega ističu kako je potrebno očuvati dostojanstvo radnika, a sva zakonska rješenja moraju "smjerati općem dobru". Također smatraju kako se "niži društveni slojevi trebaju zaštititi od pretjeranog iskorištavanja". Podsjećaju kako su razvojem globalizacije na udar došli najranjiviji "niže obrazovani i žene koji čine većinu u sektoru trgovine".

Napominju kako bi se trebalo voditi računa o zaštiti hrvatskog društva, jer odluka Države može imati "dugoročno teške posljedice na ukupni društveni život".

"Braneći slobodu nedjelje za radnice i radnike u trgovini ne branimo samo jedan poseban ceh ili sektor, već kulturu hrvatskog radništva i cjelokupnoga hrvatskog društva. Zato i upozoravamo da država mora preuzeti odgovornost za uređenje bitnih područja javnoga života, a trgovina svakako pripada jednom od njih", navodi Komisija u svojoj izjavi.

Smatraju kako bi trebalo zaštiti i državne interese.

"Radnici i radnice rade prosječno dva tjedna bez prekida, a katkad i po mjesec dana bez ijednoga dana odmora. To je stvarnost i pravo stanje pred kojim se zatvara oči. Takve radnice i radnici ne mogu u tom ritmu raditi cijeli životni vijek. To znači da je realno očekivati da će se dobar dio njih razboljeti, a njihova će liječenja pasti na teret države, odnosno poreznih obveznika. Time se stvara novi kontingent trajno nezaposlenih i nezaposlivih ljudi", stoji u izjavi.

Članovi komisije nisu propustili podsjetiti i na utjecaj odluke o prepuštanju trajanja radnog vremena poslodavcu na obitelji zaposlenih u trgovini.

"Deregulirani ritam rada značajnog dijela fertilnog kontingenta ženâ svakako nije mjera koja ide u prilog podizanju nataliteta, nego upravo suprotno. Vezano uz obitelj i nemogućnost, posebno majki da budu u obitelji barem nedjeljom, povećava se vjerojatnost širenja delikventnog ponašanja mladih i povećanja maloljetničkog nasilja", navode biskupi.

Uz sve ranije navedeno, biskupi ističu i kako ne stoji argument da će izmjene Zakona o trgovini pomoći hrvatskom turizmu. Oni smatraju kako bi potrošnju iz trgovina trebalo kanalizirati u ugostiteljske objekte kako bi se povećalo prihode države i građana od turizma.

Nisu propustili ni spomenuti europsku pravnu praksu i odluke Ustavnog suda po pitanju radnog vremena, ali ni značaj sindikata koje su pozvali da se "još snažnije i razboritije zauzmu za hrvatske radnice i radnike, sada imajući u vidu novi kontekst Europske unije u kojemu će se Hrvatska ubrzo naći".

"Nadamo se da će Vlada Republike Hrvatske i oporba u Hrvatskoj uočiti važnost ovoga pitanja i konačno ga urediti u skladu s našom kulturom, tradicijom i, posebice, djelotvornom zaštitom hrvatskih radnica i radnika", zaključuju na kraju izjave biskupi Komisije Iustitia et pax.

Fertilni kontingent žena

Gordan Črpić, tajnik Iustitije et paxa, kazao je danas na da su izmjenama Zakona o trgovini na udar došli najprije najranjiviji slojevi društva – niže obrazovani i žene koji čine većinu u sektoru trgovine.

"Ovom odlukom širi se potrošački mentalitet, stvaraju pretpostavke za zapadanje građana u dužničko ropstvo, a što je najvažnije, otvara se mogućnost da hrvatski građani budu jeftini radnici bez dostatnog odmora. Usto, kako je riječ o pretežno ženskoj populaciji fertilne dobi, a Hrvatska je u depopulaciji, riječ je i o udaru na obitelj. Deregulirani ritam rada značajnog dijela fertilnog kontingenta žena svakako nije mjera koja ide u prilog podizanju nataliteta, nego upravo suprotno", drži Črpić.

Vezane vijesti

'Jovanović krši Ugovor sa Svetom Stolicom'

'Jovanović krši Ugovor sa Svetom Stolicom'

Izvanredno plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije (HBK), na kojem su se biskupi osvrnuli na kršenje Ugovora između Svete Stolice i… Više

Komentari

registracija
26/12/06

capica, 01.08.11. 14:51

Treba provoditi zakone koje imamo.Plaćati nedjelje, strogo, ali strogo nadzirati radno vrijeme.Ako tko želi prekoveremeno raditi, treba poslodavac platiti.Nije problem u nedjelji.Ja 13g radim i nedjelje, blagdane , noćne ,svetke i petke.Ali imamo raspored.Radna nedjelja mi ispadne svaki treći vikend.I taj dan moj muž kuha, djeca pospreme stan, zajedno ručamo i popodne se družimo.70% na dnevnicu dobro dođe, jer imamo kredit za stan.Ja znam da nije tako u trgovinama, ali za takve slučajeve su odgovorne državne institucije. Kada bi državne institucije radile svoj posao, ne bi bilo 14 dana rada bez odmora , ako se to zna , zašto poslodavac nije kažnjen?


registracija
26/12/06

capica, 01.08.11. 14:56

Osim toga, moj suprug i ja posvećujemo pozornost i ljubav obitelji preko cijelog tjedna, ne samo nedjeljom. Problem je samo i jedino u provođenju zakona.


registracija
16/6/10

nosonja, 01.08.11. 16:26

Tko tu koga???
Nama hoće ukrasti dio Hrvatske a oni o radnim nedjeljama!!!!????
Gdja je Džakić,gdje su braniteljske udruge ,gdje je Srb,Sačić,SDP,HNS,HSS,HSLS.............ma sve vas ja nabijem na ..........


registracija
25/6/10

vidra, 01.08.11. 16:27

Fertilni kontingent žena ? Na što vas to podsjeća? Kakvo sklepanje rečenica! Zar je i to ostatak Titovog vremena, koliko se sjećam nije, iako svako malo BiK je to doba kamen spoticanja. Ali u tom Titovom vremenu, ako smo bili sirotinja, nitko nam nije oduzeo dostojanstvo ni riječima ni djelom.


registracija
3/6/11

skaraica, 01.08.11. 16:28

Ispravno, drugovi popovi.


registracija
1/3/11

Laudate, 01.08.11. 16:38

Potičemo mentalitet potrošnje, važnost karijere, pojavnosti. Mediji direktno i indirektno propagiraju površni ili čak razvratni stil življenja.

Nakon svega da li uopće imaju smisla pitanja: Zašto smo tako zaduženi?, Zašto je svake godine 11.000 Hrvata manje? Zašto raste postotak propalih brakova? Zašto raste kriminal? Zašto svatko misli samo na sebe? itd.


registracija
1/3/11

Laudate, 01.08.11. 16:40

Uh, zaboravih napomenuti: naši političari koji donose zakone i novinari koji stvaraju javno mišljenje nemaju ništa s time, krivi su neki drugi.


registracija
5/5/10

katlin, 01.08.11. 18:08

Ma kako ih nije sram.! U jadnu obranu fertilnog kontigenta žena ustaje crkva, Crkva koja žene ne cijeni još od apostola Pavla. I tretira ih kako su ih tretirali prije 2000 godina - žene su nula.. Tako velika nula da ni nakon 2000 godna nisu dostojne da budu svećnice i njima se ne žene. Pa zašto onda pokazuju "brigu" za ostalo što se tiče žena? Neće biti dovoljno dječice za njihove potrebe?


registracija
26/12/06

capica, 01.08.11. 18:32

Fertilni kontingent žena bi prema mišljenju crkve trebao biti doma i rađati djecu.Kako nas podcjenjuje!


registracija
7/1/11

djani, 01.08.11. 19:30

nosonja ne prdi,ti si kriv za sve


registracija
15/8/09

vergilia, 01.08.11. 20:47

Haha, fertilni kontingent - ovaj me izraz naprosto bacio pod stol od smijeha. Fertilni kontingent - ma, moram si to negdje zapisati i uokviriti..:))


registracija
30/6/09

jebivjetar, 01.08.11. 23:13

Ovi moroni s Kaptola su kontingent idiota i pederskih klatimudana na državnim jaslama ! Seru i jedu istovremeno !


registracija
25/10/10

cuma, 02.08.11. 10:41

Konačno i Crkva u hrvata, nešto konkretno za obitelj,,no čuvajtre se da ne naljutite Miklenića,,to mi malo sve na crveno vuče,,,,u svakom slučaju u sumraku svjetskog poretka, na pragu novog humanijeg, spravljenog po mjeri ĆOVJEKA, možemo reći da bi Crkva mogla odigrati ulogu avangarde!?


registracija
7/7/11

gadovi, 02.08.11. 13:44

stanje fertilnog konigenta žena treba popraviti na način da se prestane financirati kontigent umišljenih budaletina sa 300.000 kn iz proračuna + isto toliki iznos iz lokalnih proračuna + razna oslobđenja i sl i tako priklupljena sredstva redistribuirati u fertilni kontogent žena


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika