03.08.2011. / 10:58

Autor: Hina

Masna hrana ublažuje tugu

"Čini se da nas konzumiranje masne hrane čini manje podložnima tužnim emocijama, čak i kad ne znamo da jedemo masno", rekao je Van Oudenhove

IlustracijaIlustracijaBelgijski su znastvenici zaključili da masna hrana ne samo da pruža užitak našem želucu nego i da nam može pomoći da se psihički bolje osjećamo.

Uz pomoć magnetne rezonance znanstvenici su pratili kakav je utjecaj na mozak masnih kiselina koje su izravno uvedene u želudac sudionika studije. Nakon toga izlagali su ih tužnim iskustvima i pratili njihove reakcije.

Osjećaj tuge je nestao, napisao je koautor studije, psihijatar Lukas Van Oudenhove sa Sveučilišta u Leuvenu u članku stručnog časopisa Journal of Clinical Research.

"Čini se da nas konzumiranje masne hrane čini manje podložnima tužnim emocijama, čak i kad ne znamo da jedemo masno", rekao je Van Oudenhove.

Ta otkrića mogu pomoći u razumijevnju pretilosti, depresije i poremećaja prehrane. Daju naslutiti da želudac "ima svoje mozak i svoje razloge".

Vezane vijesti

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

Pravomoćna presuda u postupku koji se pred mađarskim sudom vodi protiv prvog potpredsjednika vlade Radimira Čačića bit će konačna točka orijentacije… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika