03.08.2011. / 10:58
Masna hrana ublažuje tugu
"Čini se da nas konzumiranje masne hrane čini manje podložnima tužnim emocijama, čak i kad ne znamo da jedemo masno", rekao je Van Oudenhove
IlustracijaBelgijski su znastvenici zaključili da masna hrana ne samo da pruža užitak našem želucu nego i da nam može pomoći da se psihički bolje osjećamo.
Uz pomoć magnetne rezonance znanstvenici su pratili kakav je utjecaj na mozak masnih kiselina koje su izravno uvedene u želudac sudionika studije. Nakon toga izlagali su ih tužnim iskustvima i pratili njihove reakcije.
Osjećaj tuge je nestao, napisao je koautor studije, psihijatar Lukas Van Oudenhove sa Sveučilišta u Leuvenu u članku stručnog časopisa Journal of Clinical Research.
"Čini se da nas konzumiranje masne hrane čini manje podložnima tužnim emocijama, čak i kad ne znamo da jedemo masno", rekao je Van Oudenhove.
Ta otkrića mogu pomoći u razumijevnju pretilosti, depresije i poremećaja prehrane. Daju naslutiti da želudac "ima svoje mozak i svoje razloge".
Vezane vijesti
'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'
Pravomoćna presuda u postupku koji se pred mađarskim sudom vodi protiv prvog potpredsjednika vlade Radimira Čačića bit će konačna točka orijentacije… Više
- Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene
- Zajam ključan za potresenu Europu
- "Avionska glavobolja"
Komentari
Ovaj članak nema komentara.
Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.
Najnovije
-
05.07.2012. / 10:38
Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište
-
29.06.2012. / 16:26
Šokantna i provokativna modna predstava
-
29.06.2012. / 16:20
'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'
-
29.06.2012. / 16:09
Uživajte u sekundu dužem vikendu