15.08.2011. / 13:12

Autor: Hina , Nacional.hr

Mnoštvo skupih pretraga nije uvijek potrebno za dijagnozu

Pretrage poput CT-a i ultrazvuka povećavaju troškove liječenja no liječnici kažu da njihovo obavljanje odmah po dolasku u hitni prijem pomaže u dijagnozi bolesti tek u svakom trećem slučaju, prema istraživanju koje je objavio Archives of Internal Medicine

IlustracijaIlustracijaPregled bolesnika i razgovor odnosno uzimanje detaljnih podataka od bolesnika od veće su koristi u dijagnostici bolničkim liječnicima od pregleda sofisticiranom tehnologijom, pokazalo je istraživanje provedeno u Izraelu.

Pretrage poput CT-a i ultrazvuka povećavaju troškove liječenja no liječnici kažu da njihovo obavljanje odmah po dolasku u hitni prijem pomaže u dijagnozi bolesti tek u svakom trećem slučaju, prema istraživanju koje je objavio Archives of Internal Medicine.

Kako bi utvrdili u kojoj mjeri pomažu skupe pretrage, tim predvođen Amijem Schattnerom u izraleskoj bolnici Kaplan pratio je 442 bolesnika od dolaska na hitni prijem do otpuštanja iz bolnice. Svakog od njih pregledala su dvojica liječnika po dolasku u bolnicu a na raspolaganju su im bili i rezultati pretraga rađenih po prijemu. Istraživači su uspoređivali radne dijagnoze postavljene po dolasku u bolnicu s onima pri otpustu iz bolnice a liječnici su odgovarali i na pitanja o faktorima koji su ih doveli do dijagnoze.

Radna dijagnoza potvrđena je u 80 do 85 posto slučajeva, navodi se u rezultatima istraživanja koji pokazuju da je tek svaki šesti bolesnik prošao pretrage poput CT-a a ostali tek jednostavnije laboratorijske pretrage poput vađenja krvi i urina ili pretrage srca.

No čak i kod pacijanata koji su pregledani CT-om liječnici kažu da im je ta pretraga bila od pomoći tek u trećini sluačjeva.

Umjesto toga razgovor s bolesnikom o njegovim zdravstvenim problemima, povijesti njegovih i obiteljskih zdravstvenih tegoba sam za sebe ili u kombinaciji s pregledom bili su dovoljni za točnu dijagnozu u 60 posto slučajeva. U kombinaciji s osnovnim laboratorijskim testovima točnost dijagnoze porasla je na više od 90 posto slučajeva.

"Osnovne vještine ostaju moćno sredstvo dovoljno za utvrđivanje točne dijagnoze u većini slučajeva", zaključak je tima koji upućuje liječnike da se više oslanjaju na podatke prikupljene pregledom i razgovorom s bolesnikom.

"To je još uvijek prije svega proces osobne komunikacije bolesnika i liječnika", kaže karidiolog Matthew Sibbald sa Sveučilišta u Torontu.

"Koliko god se željeli oslanjati na tehnologiju to nije ono što nas dovodi do dijagnoze", kaže taj liječnik.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika