15.08.2011. / 15:05

Autor: Hina

Mons. Srakić: Čovjeku je potrebna kršćanska nada

Središnje misno slavlje u povodu blagdana Velike Gospe u aljmaškom Svetištu Gospe od Utočište danas je predvodio đakovačko-osječki nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) mons. Marin Srakić, koji je, uz ostalo, istaknuo kako je suvremenom čovjeku potrebna kršćanska nada.

Marin SrakićMarin SrakićSredišnje misno slavlje u povodu blagdana Velike Gospe u aljmaškom Svetištu Gospe od Utočište danas je predvodio đakovačko-osječki nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) mons. Marin Srakić, koji je, uz ostalo, istaknuo kako je suvremenom čovjeku potrebna kršćanska nada.

U propovijedi nadbiskup Srakić poručio je kako je današnji blagdan odgovor na pitanje što dolazi iza ovozemaljskog života, odnosno kako je Marijino uznesenje na nebo "pjesma pobjedi Krista nad smrću" te poruka da je smrt samo prijelaz prema vječnom životu.

U suvremenoj kulturi, snažno obilježenoj sekularizacijom, riječi kao što su spasenje, uskrsnuće, vječni život s mukom pronalaze prostor i padaju u opasnost da više postanu prazne, nerazumljive riječi, nego stvarnost, istaknuo je mons. Srakić.

Ocijenio je da se, pod utjecajem tehnološko-znanstvenog napretka, život promatra samo unutar čisto ljudskog horizonta, gdje više nema mjesta za nešto što je "iznad", a onda nema mjesta ni za samoga Boga.

"U tome okruženju, čini se da ono što ljudi žele nije budući, već sadašnji život, a vjeru u vječni život više doživljavaju kao zapreku, nego kao sredstvo za postizanje toga cilja. Sve je to velika opasnost za kršćansku vjeru, a to postaje opasnost i za ljudski život, kao takav", upozorio je nadbiskup Srakić.

Dodao je kako Ujedinjeni narodi i ujedinjena Europa ne uspijevaju riješiti mnoge goruće probleme - od ekonomskih do sigurnosnih, te kako su, naprotiv, problemi sve dublji, a u naše se vrijeme, unatoč brojnim čudesnim izumima, jedino nije uspjelo dati čovjeku nadu, koja sve više slabi.

Nama su danas potrebni povjerenje, vedrina i nada, koja nadilazi ljudske ograničenosti. Potrebna nam je kršćanska nada, koja se ne temelji na sposobnosti znanstvenika, ekonomista, političara, kulturnih, socijalnih, pa često i crkvenih djelatnika, već nam treba nada, koju polažemo u Gospodina, naglasio je nadbiskup Srakić.

Misnom slavlju u Aljmašu nazočili su, uz ostale, potpredsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks, ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić, čelnici osječko-branjske županije i grada Osijeka te drugi dužnosnici.

U Aljmašu će danas biti služena i misa za stradalnike Domovinskog rata, a održat će se i pobožnost Križnoga puta. U upravi svetišta Gospe od Utočišta procjenjuju da će tijekom dana aljmaško svetište posjetiti više desetaka tisuća hodočasnika.

Vezane vijesti

Don Grubišić: Vjeronauku nije mjesto u školi

Don Grubišić: Vjeronauku nije mjesto u školi

Saborski zastupnik, Don Ivan Grubišić, protivnik je učenja vjeronauka u školama i mišljenja je kako je vjeronauku mjesto u crkvenim ustanovama, piše… Više

Komentari

registracija
12/1/11

bozhidar, 15.08.11. 17:01

da nebi bilo zabuna i pobuna: ja lucim razliku izmedju vjere vjernika u boga i svecenicke vjere u boga.

ama nista nemam protiv potrebe nekih vjernika da vjeruje u boga i to bez obzira kako ga oni objasnjavaju..

druga je stvar vostvo vjernika i njihova znanost.
sasvim je u redu smatrati ono sto svecenstvo radi/uci kao znanost i kao takvo, da se usporedjivati with science [znanosti]

i tu cemo naci ogromne razlike izmedju dvije sciences: vjerska znanost se temelji na a priori znanju [vjerovanje prije vidjenja ili iskustva] a druga na a posteriori [najprije vidi/iskusi pa onda reci-- ili kako narod kaze "najprije ispeci pa onda reci"]

a kud pop ili bolesni vjernik trci kad jako oboli ili se povrijedi? pa, znamo je li?
ovu pojavu neki nazivaju: don't let the left hand know what the right hand is doing! b. baljkas


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika