23.08.2011. / 20:45

Autor: Nacional.hr

Književni klasik otvoreno:

Mirko Kovač: Sanader je najveći Hrvat

"Sanaderova nekadašnja parola 'pokrenimo Hrvatsku' zvučala je domoljubno, čovjek je sam rekao da većeg Hrvata od njega nema... ispao sam naivan jer on doista jest najveći Hrvat po onome što je uspio prigrabiti za sebe", dodao je Kovač

Mirko Kovač: foto: Mateja VrčkovićMirko Kovač: foto: Mateja VrčkovićMirko Kovač, književni klasik, esejist, dramatičar i pripovjedač, autor jednog od najčitanijih i najboljih romana 20. stoljeća u bivšoj zemlji "Vrata od utrobe", te scenarist kontroverznih filmova Lordana Zafranovića "Okupacija u 26 slika" i "Pad Italije" u intervjuu za sarajevsko Oslobođenje otvoreno se osvrnuo na aktualnu političku situaciju u Hrvatskoj, ali i cijeloj regiji.

Upitan tko je, po njegovom mišljenju zaslužan za završetak pristupnih pregovora s Europskom unijom, jer je u nekoliko navrata kritički govorio o HDZ-u i desnici na vlasti, Kovač je istakno kako će "vrhnje pokupiti oni najgori koji su Hrvatsku razarali kunući se u svoj patriotizam."

"Sanaderova nekadašnja parola 'pokrenimo Hrvatsku' zvučala je domoljubno, čovjek je sam rekao da većeg Hrvata od njega nema... ispao sam naivan jer on doista jest najveći Hrvat po onome što je uspio prigrabiti za sebe", dodao je Kovač i nastavio kako je Sanader krivac jer je "stvarao takav sustav i takvo zakonodavstvo koje se sada okrenulo protiv njega".

Naglašava kako je u Hrvatskoj desnica "gadna, bučna i netolerantna, a moglo bi se reći da je dominantna jer je na vlasti". U prilog tome da je dominantna, dodaje, ide i činjenica da se vlast već dugi niz godina ne mijenja unatoč aferama, korupciji, pljačkama i svemu što se za njom vuče iz rata.

Upitan da napravi podjelu na ljevicu i desnicu na hrvatskoj političkoj sceni, Kovač naglašava kako razliku treba raditi ovisno o mišljenju.

"Politički govor hrvatske desnice je mučan, vraća unatrag, revidira povijest", kaže Kovač i odmah se nadovezuje na nedavno pozdravljanje premijerke Kosor hrvatskih generala u Haagu.

"Ne, to nije bio gaf. To je stajalište koje prolazi bez ikakva otpora, a takva stajališta naći će istomišljenike i u Europi", ističe Kovač.

Dodaje kako desnica znači i prisutnost fašizma u svakidašnjem životu. S druge strane, ljevica bi morala kritizirati svaki potez vladajuće desnice i nametati se kao alternativa, ali to sve manje čini.

"Nezadovoljni građani uglavnom mumljaju i potiho govore da ih nitko ne čuje kako su to sve pljačkaši i lopovi, a kad dođu izbori, pobjegnu nekamo da ne bi glasali. Uza sve, sada je u modi govoriti da su svi isti. U zemlji u kojoj je tiho ne mogu se dogoditi nikakve promjene", upozorava Kovač.

S obzirom na to da se početkom 90-ih preselio iz Beogada u Rovinj, može govoriti o životu i u Hrvatskoj i u Srbiji. Upravo zato upitali su ga i o događajima na Kosovu.

"Više ne može doći do toga da Beograd podrži neke lude pojedince. Iako sam uvjeren da se intimno slaže s onima koj urlaju 'Ovo je Srbija'", priča Kovač.

Dodaje kako se aktualni predsjednik Srbije Boris Tadić često izjašnjava kao veliki Srbin, kao što se premijerka Jadranka Kosor izjašnjava kao velika Hrvatica.

"No, mislim da se ne može ponoviti ona opasnost velikosrpske politike kao iz vremena Miloševića. Ne zato što je doživjela poraz, već jer su jednostavno sasvim drugačije povijesne i političke okolnosti", smatra pisac.

Na kraju se osvrnuo na pojedine komentare kako se u Srbiji reinventira novija povijest, a potom plasira u dijelu javnosti kao navodna istina.

"Srpska se povijest uvijek falsificirala i ne možemo joj vjerovati. I to se ponavlja od Kosovskog boja do danas", završava na kraju Mirko Kovač.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
22/4/11

www, 23.08.11. 16:26

ako ćemo po onoj poznatoj "nema tata do hrvata", onda je Sanader zaista najveći Hrvat. Izgleda da se svi veliki hrvati sami nagrađuju za svoje hrvatstvo.


registracija
11/10/10

agaSovulj, 23.08.11. 16:43

situacija u Hrvatskoj odgovara onome što je Mirko Kovač izjavio. Svi oni koji žele da se situacija promjeni trebaju upamtiti "u zemlji u kojoj je tiho ne mogu se dogoditi nikakve promjene."


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 23.08.11. 16:51

ne samo da je bio veliki Hrvat, Sanader je bio i veliki katolik, iz obitelji s dubokim katoličkim korijenima, i njegov brat svečenik mu je uvjek bio blizak. Amen.


registracija
17/6/10

jjkeizerin, 23.08.11. 17:58

Jedino sto je stvarnost i sto je istinski vjecno je promjena. Covjek istine ,ljubavi, inteligencije i dobrote zna ovo i ne ''igra'' se svojom memorijom osim kad to ne zahtijeva neki radni zadatak, znaci posao kojeg obavlja i to jedino sa ciljem prezivljavanja a nikako ne nekakvog gomilanja materijalnog bogatstva. Svaki covjek koji tezi sakupljanju materijalnog bogatstva ce uvijek biti izvorom zlobe i bijede, nemoguce je drugacije po samoj prirodi stvari. Dovoljno je pogledati oko sebe i sve je jasno, zar ne?
Ono sto je bitno za ljudsko bice je da ima vec spoznaju i mogucnost unutar svoje drustvene zajednice, da moze, bez straha ''pratiti'' svoj duhovni rast. Taj unutarnji rast ka sve savrsenijem i lijepsem odvija se sam po sebi, ne moze ga se ubrzati, ali ga je moguce ometati, sto svi vise manje jedni drugima cinimo i ne znajuci da smo destruktivni toliko. Zato si trebamo pazljivo birati drustvo u trenucima opustanja i ne biti ''intiman'' sa bilo kojom osobom, upravo zato da se izbjegne steta od koje ionako nema nikakve koristi, dapace. Sami smo odgovorni za svoje misli, rijeci i djela i to SAMO sebi. Ovo su osnove savrsenog zdravlja bez kojeg je nemoguce zivjeti zivot u potpunoj ljepoti. Drustveni ''lideri'' koji ne provode u praksi sve sto je moguce da narod uziva savrseno zdravlje, mir, prosperitet i osnove za razvoj i rast, nisu sposobni ljudi i treba ih na to upozoriti.


registracija
28/4/10

Zvonko, 23.08.11. 18:02

Bogami, Kovač, ti si pobrkao pojmove. I nacizam i fašizam su ljevičarski pokreti. A, ako je tko netolerantan, bučan i dikatatorski raspoložen te vlada u Hrvatskoj, je ljevica.

Sanader je veći ljevičar i od komunista!


registracija
17/7/07

budjoni, 24.08.11. 00:40

Prozvan je samo Sanader, ali dok je Sanader kolekcionirao svoje milijunčeke, uz njega se namirilo, što više - što manje još barem 10.000 nešto manjih Hrvatića (to su oni koji za intoniranja himne drže ruku na srcu), o kojima nitko ništa ne govori.
Takvi će najveći dijelom biti izuzeti od sudskog progona iz prozaičnog razloga što pravosuđe jednostavno nema potencijala (a vjerojatno ni volje) za provedbu sveobuhvanog suđenja svim lopovima.
Pravosuđe je najslabija karika u lancu državnih resora.
Tu malo što štima na svim sudskim instancama.
U Hrvarskoj čak i uobičajeni sudski postupci ponekad traju i dvadeset godina.
Pored množine groznih sudskih skandala unatrag 15-20 godina, ostaje nejasno kako je Hrvatska uspjela zatvoriti poglavlje 23 u pristupnim dokumentima EU.
Izgleda da je izabrana linija manjeg otpora.
Sanader nije imao sreće kad su se izvlačile šibice u igri: TRAŽIMO PEDRA.


registracija
26/11/09

CH2710, 24.08.11. 10:24

budjoni, 24.08.11. 00:40

TRAŽIMO PEDRA.

----------------------------------------------------------------------

Zar tu kod druge riječi na četvrtom mjestu ne nedostaje jedan "E"..?


registracija
4/6/11

VladSerbia, 24.08.11. 13:43

Naravno da su uvek Srbi falsifikovali istoriju (omiljeni deo mi je "od Kosovskog boja" - on ocigledno puno o tome zna, ali mudro cuti). Sta je sa Vasom odgovornoscu prema onom koga Ste Vi podrzavali, gospodine Kovac?


registracija
12/1/11

siziff, 24.08.11. 17:04

Kada bi se pokažnjavala sva hrvatska brača koja pokušavaju na bilo koji način izigrati zakon, skupa sa onima koji su u tom pokušaju ospjeli; malo bi Hrvatića hodalo na slobodi
Romi ostaju Romi !


registracija
30/11/09

Dugoprugas, 24.08.11. 20:23

Kovacu-Kovacu,sljepce jedan.


registracija
30/11/09

Dugoprugas, 24.08.11. 20:23

Kovacu-Kovacu,sljepce jedan.


registracija
8/11/10

matem, 24.08.11. 23:42

ako je on najveći hrvat, ti si najveći kreten


registracija
25/6/10

vidra, 25.08.11. 07:25

Pisac, klasik- mi ih čitamo i bubamo u našim životima, a oni? Kakva procjena ? Dijete bez životnog iskustva bi bolje.


registracija
16/2/11

pro, 25.08.11. 11:46

na čemu je ovaj ,možda na buniki omiljenij drogi HDZ-a


registracija
3/6/11

skaraica, 25.08.11. 15:44

Ja mislio da je Franjo.


registracija
6/4/10

veljaci, 27.08.11. 13:00

Dugoprugas, matem, pro, VladSerbiaZvonko
Dali je itko od vas išta pročitao od mirka kovača?
Da ne bi bili glupi, pročitajte nešto !!
Čovjeku da je pravde treba dati Nobelovu nagradu
za književnost , a u politici treba mu dati mjesto
Generalnog tajnika oun!!


registracija
11/1/11

Kinezojapanac, 27.08.11. 15:40

Sanader je najveci lopov u hrvatskoj, a ne najveci hrvat.


registracija
28/7/10

jurefrancetić, 28.08.11. 08:47

Malo više poštovanja prema Državi koja te prihvatila,kada te tvoja odbacila.


registracija
17/5/11

MarioBosnjak, 28.08.11. 16:49

Kao da je lako biti lopov ?!
To je samo nadarenima sklona, umjetnost proizasla iz iskonskog instinkta za prezivljavanjem.Jest da kasnije postaje nezasitna ali nus pojave nosi svako ljudsko djelo.
Pa molim vas lijepo samo mi recite jedan valjan razlog, zasto nebi krao kad imam od koga?
Slazem se da od onih sto nemaju ne treba ni uzimati ne zbog drustvene etike i morala nego zbog opce lopovske prakticnosti koja nas uci da se ne moze nista uzeti od onog koji nista nema.
Dakle nacionalna velicina je rezervirana velikanima, neovisno od toga kako su veliki postali, a vama malodusnicima ne preostaje nista drugo doli svoju nesposobnost prebacivati na druge.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika