23.08.2011. / 15:49

Autor: Ivan Pandžić

Radnici idu na smjenu Bobana u HAC-u

Istragu o slučaju je zatražila sama premijerka Jadranka Kosor, pa će biti teško ostaviti Bobana kada ona pokaže nepravilnosti

Stjepko Boban (Foto: 
Damir Špehar/PIXSELL)Stjepko Boban (Foto: Damir Špehar/PIXSELL)Predstavnik radnika u Nadzornom odboru Hrvatskih autocesta zahtjeva hitno sazivanje sjednice na kojoj bi se raspravljalo sporno zapošljavanje 10 osoba na naplatnoj postaji Vrgorac, o čemu je Nacional pisao u članku "Nova HAC-afera: Šef Uprave namjestio natječaj za 10 radnika".

Anđelko Kasunić, predstavnik radnika, zahtjeva da na NO-u predsjednik uprave HAC-a, Stjepko Boban, preda i sva izvješća o zapošljavanju. Podsjetimo, nakon što je afera buknula u javnosti, Državni inspektorat je utvrdio da nije poštovan zakon koji omogućava braniteljima prednost pri zapošljavanju.

"Kada smo odobrili zapošljavanje 10 radnika u travnju, vjerovali smo da će ono biti sukladno zakonima. Iz nalaza Državnog inspektorata i medijskih napisa jasno je da nije bilo tako. Sve je to izazvalo negativan stav branitelja spram Hrvatskih autocesta" objašnjava Kasunić zašto treba sazvati Nadzorni odbor.

Naravno, pravi razlog sazivanja je da se pokuša smjeniti Stjepka Boban i raspravi njegov način poslovanja. Kasunić je član Nezavisnog cestarskog sindikata koji je najjači u HAC-u i konstantno upozorava na kriminal, nepravilnosti i samovolju Bobana. Zapošljavanje u Vrgorcu je samo posljednji slučaj. Čak i ako ne uspiju izboriti smjenu, što je teško bez blagoslova Vlade, odnosno ministra Božidara Kalmete, uspjet će upozoriti na loše Bobanove poteze. Međutim, ako je preliminarni nalaz inspektorata pokazao da je bilo nepravilnosti u zapošljavanju, te da je Boban u javnosti davao lažene izjave, ema dvojbe da će isti biti i u konačnici. Istragu o slučaju je zatražila sama premijerka Jadranka Kosor, pa će biti teško ostaviti Bobana kada ona pokaže nepravilnosti.

Osim toga, Kosor je već dala "žuti karton" Bobanu kada je donio pravilnik, pozivajući se na vladine smjernice, kojim je proglasio poslovnom tajnom iznošenje odluka uprave, podatke o nabavi i slično. Nakon intervencije Kosor, Pravilnik je povukao. Uz to, poznat je i po tome da je obećao u kolektivnom ugovoru nagradu zviždačima koji prijave korupciju, a onda se pravdao da nije znao što je potpisao i pokušao ukinuti klauzulu.

Zanimljivo, paralelno sa Kasunovićevim zahtjevom za sastankom NO-a zbog nezapošljavanja branitelja, oglasila se i Udruga branitelja Domovinskog rata u HAC-u, koja dosad u konkretnom slučaju nije reagirala tako žestoko na nepravilnosti, nego je njen predstavnik Ilija Bošković rekao da treba pričekati nalaze ispektorata i da slučaj ne treba politizirati. Udruga je inače bliska s upravom HAC, prvenstveno bivšom, čiji su članovi mahom pod istragama za kriminal. Bošković se obrecnuo na one koji su kritizirali Udrugu da nije upozorila na kršenje prava branitelja, te podsjetili da Nezavisni cestarski sindikat, s kojim su u permanentnom sukobu, nikako ne može biti borac za prava branitelja u HAC-u.

Vezane vijesti

Hajdaš Dončić stopirao Linićeve kadrove?

Hajdaš Dončić stopirao Linićeve kadrove?

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Uprava Hrvatskih autocesta obustavila je natječaj za direktora Sektora naplate cestarine iako… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika