27.08.2011. / 09:56

Autor: Hina

Libijski ustanici zauzeli granični prijelaz prema Tunisu, stežu obruč oko Gadafija

Libijski pobunjenici protiv režima Moamera Gadafija zauzeli su u petak granični prijelaz prema Tunisu nakon što su protjerali vojnike lojalne libijskom vođi.

I dalje se vode borbe u TripolijuI dalje se vode borbe u TripolijuLibijski pobunjenici protiv režima Moamera Gadafija zauzeli su u petak granični prijelaz prema Tunisu nakon što su protjerali vojnike lojalne libijskom vođi.

Oporbene snage koje se bore protiv Gadafijeva režima na graničnom prijelazu Ras Dždir podigle su svoju zastavu.

Pobunjeničke snage vodile su tijekom dana borbe s Gadafijevim vojnicima za preuzimanje kontrole nad tim prijelazom koji je ključna točka za opskrbu Tripolija putevima koji vode iz Tunisa.

Ranije tijekom dana oporbene snage priopćile su da kontroliraju 95 posto Tripolija i da postoji još samo nekoliko džepova iz kojih se pruža otpor.

Libijski ustanici tvrde da stežu obruč oko Gadafija

Libijski ustanici u Tripoliju objavili su u subotu da stežu obruč oko libijskog vođe Moamera Gadafija te da su svoje snage objedinili pod jednim zapovjedništvom kako bi lakše slomili preostale džepove otpora Gadafijevih snaga.

Ministar pravosuđa Nacionalnog prijelaznog vijeća (NTC), odvjetnik Mohamed al-Alagi, izrazio je uvjerenost da su Gadafi i njegovi sinovi i bliski suradnici u okruženju te da će uskoro biti zarobljeni.

"Područje u kojem se nalazi sada je pod opsadom", rekao je al-Alagi za Reuters, odbivši kazati gdje se to Gadafi po njegovu mišljenju u Tripoliju točno nalazi. "Ustanici prate to područje i rješavaju taj" problem, rekao je.

Analitičari međutim ne isključuju mogućnost da im je Gadafi već pobjegao. U javnosti nije viđen već dva mjeseca, a u četvrtak se oglasio novom audio porukom.

Pojavila su se i izvješća da je možda pobjegao u Alžir.

Kako je javila egipatska agencija MENA, pozivajući se na pobunjenički izvor, konvoj šest mercedesa prešao je u petak iz Libije u Alžir.

Izvješće nije moguće potvrditi, no MENA-in izvor vjeruje da bi to mogli biti visoki libijski dužnosnici ili sam Gadafi sa sinovima.

Tripoli je u subotu, unatoč sporadičnoj pucnjavi, mirniji nego zadnjih dana.

Ustanici nastoje slomiti posljednje džepove otpora lojalističkih snaga, a da bi učinkovitije djelovali objedinjeni su pod zajedničkim zapovjedništvom, rekao je visoki vojni zapovjednik ustanika.

Borbe se vode i za Sirt, Gadafijevo rodno mjesto 450 kilometara istočno od Tripolija u kojem bi on mogao potražiti utočište. Britanski zrakoplovi raketirali su bunker lojalističkih snaga u tom gradu.

"Sirt je i dalje operativna baza iz koje pro-Gadafijeve postrojbe šalju svoje snage u Misratu i Tripoli", rekao je jedan dužnosnik NATO-a.

Vezane vijesti

Ben Ali osuđen u odsutnosti na 20 godina zatvora

Ben Ali osuđen u odsutnosti na 20 godina zatvora

Bivši tuniski predsjednik Zine El Abidine Ben Ali osuđen je u srijedu u odsutnosti na 20 godina zatvora na vojnom sudu u Tunisu zbog "poticanja na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika