28.08.2011. / 14:58

Autor: Hina

Savez poljoprivrednih udruga predlaže kreditiranje poticaja

Savez poljoprivrednih udruga Hrvatske uputio je danas s konferencije za novinare u Virovitici prijedlog ministarstvu poljoprivrede po kojemu bi isplatu ovogodišnjih poticaja kreditirale banke.

Seljaci traže isplatu poticajaSeljaci traže isplatu poticajaSavez poljoprivrednih udruga Hrvatske uputio je danas s konferencije za novinare u Virovitici prijedlog ministarstvu poljoprivrede po kojemu bi isplatu ovogodišnjih poticaja kreditirale banke.

Zamjenik predsjednika Saveza poljoprivrednih udruga Hrvatske Ivica Malnar predložio je da Agencija za plaćanja u poljoprivredi svakom Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu izda potvrdu o iznosu poticaja na osnovu kojih bi banke poljoprivrednicima davale kredite za jesensku sjetvu, a vratila bi ih Država u zakonskom roku za isplatu poticaja do 30. lipnja sljedeće godine.

"Na taj način ministarstvo poljoprivrede ne bi kršilo fiskalnu disciplinu i prilagodbu zakonima Europske unije i ne bi diralo ovogodišnji proračun, a poljoprivrednici bi imali čime obaviti jesensku sjetvu", rekao je Malnar.

Osudio je istupanje u javnosti pojedinih, kako je rekao, tzv. seljačkih vođa, koji su pozivali na prosvjede, a to je, tvrdi Mlakar, dovelo do toga da je cijena pšenice ostala na 1,35 kuna za kilogram.

Predsjednik Zajednice udruga hrvatskih povrćara Zlatko Zagorac rekao je da je 2011. godina najteža u povijesti hrvatske proizvodnje povrća. Štete su, kaže, pretrpjeli zbog bakterije esherihije coli u europskome povrću, zbog elementarnih nepogoda suše i tuče te zbog pretjeranog uvoza povrća. S ministarstvom poljoprivrede, naglasio je Zagorac, Savez je dogovorio modele obeštećenje profesionalnih proizvođača povrća koji su u sustavu PDV-a i imaju ugovore s otkupljivačima povrća.

Predsjednik Udruge proizvođača duhana "Krupan list" Željko Aragović Rekao je da su duhanci u Virovitičko-podravskoj županiji prije desetak dana pretrpjeli velike štete od tuče na 2500 hektara duhana, na oko 600 hektara duhan je potpuno uništen.

Predsjednik Saveza poljoprivrednih udruga Hrvatske Miroslav Filipović ponovio je da Savez osuđuje istupe u javnosti, kako je rekao, samozvanih seljačkih vođa, misleći na Dragutina Dukića koji se predstavlja kao predsjednik Koordinacije udruga Požeško-slavonske županije. "Ne može proizvođače povrća zastupati netko tko nema pojma o toj proizvodnji", rekao je Filipović te dodao da nije zadovoljan suradnjom s Hrvatskom poljoprivrednom komora koja, naglasio je, surađuje s udrugama koje iza sebe nemaju članstvo ili koje su neaktivne.

Vezane vijesti

"Palo" 18 lihvara

"Palo" 18 lihvara

U antikorupcijskoj akciji u više hrvatskih gradova uhićeno je 18 osoba koje USKOK navodno sumnjiči da su kao ilegalni kreditori prevarili oko 200… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika