30.08.2011. / 11:02

Autor: Hina , Nacional.hr

Uzelac za Blic: 'Sukob je inicirala Hrvatska, od utorka razmišljam o odlasku iz Vlade'

U razgovoru za taj beogradski dnevnik Uzelac navodi kako je procijenio da je unatoč svemu korisnije da zbog naroda koji predstavlja ostane u vladi, dodajući kako prisustvo u vladi i odsustvo iz nje ne ovisi o retorici stranke s kojom se dijeli vlast

Slobodan Uzelac (Pixsell)Slobodan Uzelac (Pixsell)Potpredsjednik hrvatske vlade iz redova Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Slobodan Uzelac izjavio je za ''Blic'' od utorka da svakodnevno razmišlja hoće li otići ili ostati u hrvatskoj vladi, dodajući kako to nije pitanje koje je sebi postavio samo kad je premijerka Jadranka Kosor pozdravila hrvatske generale nepravomoćno osuđene u Haagu, Antu Gotovinu i Mladena Markača.

U razgovoru za taj beogradski dnevnik Uzelac navodi kako je procijenio da je unatoč svemu korisnije da zbog naroda koji predstavlja ostane u vladi, dodajući kako prisustvo u vladi i odsustvo iz nje ne ovisi o retorici stranke s kojom se dijeli vlast.

SDSS i HDZ, navodi on, idejno-politički nikad nisu bile bliske, ali, kako kaže, SDSS nije u poziciji da bira koalicijskog partnera po ideološkoj srodnosti.

''Vođeni smo interesom biračkog tijela kojega zastupamo, dakle srpskog naroda u Hrvatskoj. Poštujemo izbornu volju građana. Poslije izbora ćemo čestitati pobjedniku, reći ćemo da smo tu za suradnju i da ćemo preuzeti svoj dio odgovornosti za zajedničku sudbinu društva i države. Međutim, tražit ćemo i svoj dio prava koji nam pripada unutar te države'', dodaje Uzelac.

Zaoštravanje odnosa na relaciji Beograd-Zagreb, smatra Uzelac, inicirano je s hrvatske, a ne sa srpske strane, dok je, kako kaže, sve što je izgovoreno posljedica izbora i bitke na desnom krilu biračkog tijela.

Odgovarajući na pitanje koliko to kvarenje odnosa između dvije zemlje može utjecati na položaj Srba u Hrvatskoj, Uzelac navodi kako ne vjeruje da će biti incidenata, ali da će usporiti rješavanje pitanja Srba u Hrvatskoj.

''Nije dobro to što će se na predstojećim izborima ponovo izvući srpsko-hrvatski odnosi kao stara prežvakana tema, koja uvijek služi za manipuliranje izbornim tijelom. A kad to radite, niste dužni rješavati probleme samo Srba, već i Hrvata'', navodi on.

Upitan je li o tome razgovarao s premijerkom Jadrankom Kosor, odgovorio je niječno. ''Ne znam ni kako bih s njom o tome razgovarao. Naši stavovi na tu temu su dijametralni'', ustvrdio je Uzelac.

Govoreći o tome što je učinjeno na poboljšanju položaja Srba u Hrvatskoj, istaknuo je kako je mnogo dobrog učinjeno, ali da ima još dosta posla te da se, tko god u ime Srba bude na vlasti, mora voditi upravo time.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 30.08.11. 11:27

I reče "otac domovine Franjo Tuđman";-...udružiti će se i sa crnim i sa žutim i sa crvenim vragovima,samo da naštete Hrvatskoj državi!Kako vidimo i on je mislio na HDZ ali je drekom pokušavao skrenuti pozornost sa sebe i svoje kaste.Isto je vikako kako komunisti pokradoše i uništiše Hrvatsku.Bez da se okrenuo i pokazao da u HDZ-ovim redovima sjede upravo njegovi reformirani i presvučeni komunisti koji čereče i pokradoše Hrvatsku.Sa Srbima u koaliciju u Hrvatskoj državi?Dakle i sa svim mogućim vragovima samo da se ostane na vlasti.Hercegovaca pola milijuna(lažnih birača),pokojnika također na listu glasačku,Srbe uz bok i eto ti većine za obnašanje vlasti.Ostala regularna glasačka masa ,nije mjerilo želje građana Hrvatske o promjeni vlasti.Brojke govore svoje.A brojkama se može manipulirati kako god hoćeš.Oni demokraciju pretvoriše u političku i svaku drugu anarhiju.A narod udri zbog prosvjeda.Razbojnici jedni,koji žele uništiti Hrvatsku!Znat ćete vi.Imamo mi policiju koja će vama pokazati.!¨Sramota i bijeda Hrvatske države u kojoj ispravne osobe postadoše nepodobne.Sjašio Srbin i Beograd uzjašila hrvatska bjelosvjetska rulja i kriminalci.To je istina o Hrvatskoj.To su stoljetni rušitelji Hrvatske državotvornosti.I ,očigledno,uvijek na isti način.Nemamo mi šanse pored vlasti koju tako nespretno i neodgovorno izabiremo.


registracija
17/5/11

MarioBosnjak, 30.08.11. 11:29

Gospon Userac nemate što puno razmišljati. Pa evo i ja otimam sam sebi dragocjeno vrijeme pišuci ovdje nebi li vam bilo lakše donijeti tu povjesnu odluku. Ma dajte već idite van iz Vlade i iz Hrvatske.Hodite dole na Kosovo, pa dole trebaju takve iskusne separatiste i mutikaše koji lažu čim zinu.


registracija
5/5/10

ztpromatrac, 30.08.11. 11:38

A tko te drži u njoj????Do sada te držala lova i moć!Što sada???Baš slušam Bebeka i nezaboravnu pjesmu(tiće se večine naših političara) Dabog da te voda odnjela!!!!


registracija
11/10/10

agaSovulj, 30.08.11. 11:49

MarioBosnjak bi bio idealan predstavnik Srba u Hrvatskoj. A da je njemu dati vlast, "problem" Srba bi se brzo riješio. O metodama neću, previše su krvoločne.


registracija
8/11/10

matem, 30.08.11. 12:08

idi, molim te. budi dosljedan. ...znam nemožeš žao ti ..... svih beneficija koje imaš u "agresorskoj hrvatskoj" žabo debela


registracija
28/4/10

Zvonko, 30.08.11. 12:12

S kakvim je govnima stvarao državu, Franjo Tuđman je trebao dobiti Nobelovu nagradu za kemiju!

Pragmatika je neodvojiva od politike, ali u ovim otrovnim količinama, postaje samo teret pragmatičara.


registracija
11/10/10

agaSovulj, 30.08.11. 12:28

Zvonko, djelomično ste u pravu. Bilo je mnogo onih koji spadaju u otpad iz probavnog sustava homo sapiensa. Samo mi nije jasno zašto ste Tuđmana izdvojili. Jer sve što zaudara danas u Hrvatskoj, njegova je zasluga.


registracija
28/4/10

Zvonko, 30.08.11. 12:45

aga,
animoziteti prema Tuđmanu, koje neki osjećaju još uvijek, nisu strani niti jednom državniku, osobi koja stvara državu ili ocima nacija.

Izvoli mi naći bilo kojeg državnika, bilo koje zemlje koji je bio na čelu države koja se osamostalila, a za koje nema puno više diskreditirajućih činjenica. Mnogi narodi se i puno gorih pojedinaca, ali s puno više ponosa i poštovanja, prisjećaju.

Počev od George Washingtona, Mustafe Kemala Atatürka ili brojnih Lujeva.

To više govori o nama doli o tim pojedincima! Države niti brane niti stvaraju sveci!


registracija
3/8/10

Vjetar, 30.08.11. 12:48

Ne luduj g. (druže) Uzelac, znam da se povijest ponavlja,ali na tvoju žalost '71 se ne ponavlja.
Pokušali ste je ponoviti '81;'91; 2001; 2011, ali ne ide. ZABORAVITE TO ne buditer ludi, a evo Vam i jedan citat:,

,Srbija će, umesto da se zlopati i dokazuje nezahvalnim članicama EU, lepo da okrene list i da pohrli u zagrljaj svojoj braći & sestrama iz RS. Dokazaće Srbija da je još u vek lider u regionu i da njeni 'bicepsi' lokalnog snagatora još uvek nisu oslabili. Ako nemačka kancelarka Angela Merkel ne ceni ili ne razume našu snagu onda ćemo mi da pravimo svoju uniju i da dovršimo ono što je započeto devedesetih. RS će da se isključi iz BiH i da se priključi Srbiji tako da više sa nama, objektivno, nema zezanja... Srbija će kao subjekt i bitan faktor na Balkanu, da ne kažemo najveći-mislim faktor, da celoj EU pokaže svoju subjektivnu moć i objektivnu snagu. Ako budu pametni pridružiće nam se i Makedonci, Crnogorci tako da ćemo zajedno sa paralelnim Srbima sa Kosova i iz RS-a da osnujemo SU - što će reći Srpsku uniju, a ako Bog da napravićemo i savez sa Rusijom i tako osigurati sebi moćnog zaštitnika. Ne treba nam Evropa i njeni misionari koji nas ucenjuju nemogućim zahtevima tipa da se vratimo za pregovarački stol ili sklonimo balvane sa puteva. Balvan je simbol naše snage i jedinstva i ko to ne razume bolje da nam ne staje na put.


Zaključak: Al je lepo biti Srbin ! (Magarac)


registracija
16/6/10

nosonja, 30.08.11. 12:54

Cijelo vrijeme su radili (on i Pupovac)protiv Hrvatske, podupirući i održavajući ovu antihrvatsku koaliciju na vlasti. A vi ADE-zetovci,ste obične bljuvotine,zašto niste pljuvali po njima prije par godina dok su vam pomagali u pljačkanju domovine,sad je ostalo malo vremena pa mislite,neka idu.
PHFUUUUUUUUUUJJJJJJ!!!!


registracija
17/8/11

foringas, 30.08.11. 12:57

Slobodan MiUZELAC. ja stojim na peronu več 20 godina da ti zaželim sretan put za srbiju ili Kosovo, ili republiku srpsku ili bilo koji državu koju češ priznati. tamo budi, živi i umuj a nas hrvate ostavi na miru kao i one srbe koji priiznaju hrvatsku(mada ih je malo)


registracija
14/1/11

kutuzov, 30.08.11. 13:01

Govno prevrtljivo. Dug je bio njegov put od sekretara zagrebackih komunista do potpredsjednika hrvatske vlade uz malo prigodnog srbovanja u SDSS-u. Cekao je do zadnjeg dana da se distancira od HDZ-a dva mjeseca pred izbore. Jel taj covjek stvarno misli da su glasaci kompletni idioti pa da ce u ovaj njegov "zaokret" povjerovati? Mozda njegovi i jesu jer kako bi se inace takav prevrtljivi bilmez uopce docepao vlasti. Mozda se Uzelac dogovorio sa HSP-om jer su mu obecali neko novo celnicko mjesto? Ko Pupovac koji je promijenio 4 stranke u 20 godina a sad komplotira sa HDSSB. Nek Uzelac objasni javnosti u kakvoj je on to misticnoj vezi sa sefom zagrebackog SDSS-a i bivsim udbasom Slobodanom Platisom koji ga drzi na kratkom lancu već 25 godina. Ili onaj Gajica koji je pokrao vise novca od Kutle. Takvo lopovsko drustvo samo u Hrvatskoj moze proci. Fuuuuuuj!!!!


registracija
11/10/10

agaSovulj, 30.08.11. 13:37

ko je stvorio samostalnu Sloveniju? Ili zemlje koje su nastale raspadom SSSR-a? Ili Katar? Ili Juznoafričku Republiku?
A kod nas je to mogao biti Gotovac. Na žalost, dobili smo Tuđmana.
Pitanje: Očito je da Tuđmanu progledavate kroz prste. Ali ne i recimo Titu. Da li je to iz razloga što smatrate da je Tito nanio puno više zla Hrvatskoj nego Tuđman?


registracija
22/4/11

www, 30.08.11. 13:40

Hrvatski Narod neće prihvatiti ovu ostavku, jer su zdušno pomagali hdz-u u uništenju Hrvatske i dobro su plaćeni za to, pa neka ostanu i dalje s njima.


registracija
28/3/11

danac, 30.08.11. 13:46

pusi kurac cetnicino;U VRTICU ,OSNOVNOJ SKOLI,ESTRADI,POLITICI,U VLADI,KUM,PRIJATELJ,JEBAC,ZET,.......SRBIN UVJEK ISTO MISLI,CETNIK BEZ ZADRSKE.


registracija
12/1/11

bozhidar, 30.08.11. 14:55

nije istina da je hr pocela najnoviji sukob srb i hr.
hr priznaje kosovo, jer drzi, da nemoze 10% srpskog puka, rasipani po cijelom kosovu, vladati/gospodariti pomocu srb1 i srb2, sa 90% nesrba ili kosovu.

nema vise gospodarenja jednog naroda sa drugim narodom ili narodnosti--it's not good for business-- and money is everything.

dakle, odzvonilo je velesrpstvu i vele hrvatstvu. ti cine nemire; stvaraju mrznju, itd., a to nece bogati svijet dozvoliti pod nikavku cijenu.
[ova primjedba vazi i za bogate muslimane]

i bogati svijet u hr i srb1 i srb2, takodjer odbacuje jednu etnocentricnost koja sije mrznju, jer, rekli smo, tu nema zarade. hvala


registracija
7/3/11

medjimurec, 30.08.11. 14:55

Nije cudno sto srbin sere po Tudjmanu nego to ocito i Hrvati cine ?? Pa gdje ste bili gospodo tih godina da prodajete ljudska prava i demokraciju na liniji fronte- sram vas moze bit crvena bratijo!


registracija
29/11/09

Ivis, 30.08.11. 17:25

Sto i ovaj Prascic laze? Interesira ga samo stolac! Izgorio je, jer je sve davao na HDZ!!!!!


registracija
30/11/09

Dugoprugas, 30.08.11. 19:24

Slobo sada pati skupa sa tvojim HDZ-om kojemu si dao guzicu za saborsku mirovinu..


registracija
20/8/10

McCoy, 31.08.11. 09:32

Ta nemojte braćo Hrvati, izgorećete od tolike mržnje :P


registracija
9/3/11

ajme3meni, 31.08.11. 13:43

Čitajući srpske forume, moram priznati da je "ljubav" obostrana između Hrvata i Srba.


registracija
20/8/10

McCoy, 31.08.11. 13:58

@ajme3meni
Hajde da se bar u jednom slozimo...


registracija
11/10/10

agaSovulj, 31.08.11. 14:21

medjimurec, Sisak, Osijek, Karlovac, Split, itd, kao i ono nakon Oluje nije imalo nikakve veze sa linijom fronte. Ali ima sa pravnom državom, ljudskim pravima i demokracijom. Ili možda mislite da treba prijeći preko toga, kao i preko privatizacije, itd. Jednostavno, nije se dogodilo. Na tome se ne može graditi demokracija, ali zato može mafijaška država, koju smo manje više i dobili. Ponajviše radi takvih koji su sve ovo nabrojano tolerirali.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika