30.08.2011. / 14:47

Autor: Hina

Križanič: Prijedlozi za euro-zonu dobri, ali su potrebne konzultacije

Slovenski ministar financija Franci Križanič izjavio je da prijedlozi njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja kako stabilizirati euro-zonu idu u pravom smjeru, ali da je za njihovo prihvaćanje kao standarda u 17 zemalja koje koriste euro potrebno obaviti šire konzultacije.

Franci KrižaničFranci KrižaničSlovenski ministar financija Franci Križanič izjavio je da prijedlozi njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja kako stabilizirati euro-zonu idu u pravom smjeru, ali da je za njihovo prihvaćanje kao standarda u 17 zemalja koje koriste euro potrebno obaviti šire konzultacije.

"Osobno se slažem da je potrebno donijeti standarde za usklađeno vođenje politike javnih financija i da oni moraju biti oštriji od sadašnjih. Tako bi se Europskom monetarnom unijom moglo lakše upravljati i došli bi do nečega što bi sličilo na zajedničku gospodarsku zonu. No, to je samo moje mišljenje", rekao je Križanič u utorak u razgovoru za Slovensku tiskovnu agenciju STA.

Njemačko-francuski prijedlog da se nacionalnim ustavima ograniči visina javnog duga u zemljama članicama eurozone i obuzdaju proračunski deficiti dao je važan signal financijskom tržištu i ide u pravom smjeru, kao i želje o postupnom usklađivanju porezne politike, ali su za te mjere potrebne "šire političke i društvene konzultacije", ocijenio je Križanič.

Kako bi povećala proračunske prihode i smanjila deficit, Pahorova vlada za iduću godinu planira uvođenje poreza na nekretnine, primjenu zakona o "poreznim blagajnama" koji će onemogućiti porezne utaje, a uz to modernizirati informatički sustav porezne uprave što bi povećalo prihode od poreza za 200 milijuna eura na godišnjoj razini, naveo je u razgovoru ministar financija.

Naglasio je da sadašnja vlada ima namjeru smanjiti proračunski deficit kako bi on do 2013. pao na ispod 3 posto BDP-a. Križanič ističe da je Slovenija, koja se u Europskoj monetarnoj uniji nalazi od 2007. godine, izuzetno i vitalno zainteresirana za stabilnost tog područja s kojim ostvari većinu svoje trgovinske razmjene te da bi svaka pogreška napravljena u mjerama dugoročne stabilizacije eura mogla dodatno povećati opasnost recesije.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika