01.09.2011. / 15:17

Autor: Hina

Josipović u Srbiji: Razumijevanje i suradnja preduvjet su za bolje odnose

Samo razumijevanje i suradnja mogu dovesti do boljih odnosa među državama i rješavanja problema koji su se gomilali desetljećima, pa i pitanja prava nacionalnih manjina, rekao je u četvrtak u Šidu hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

Ivo JosipovićIvo JosipovićSamo razumijevanje i suradnja mogu dovesti do boljih odnosa među državama i rješavanja problema koji su se gomilali desetljećima, pa i pitanja prava nacionalnih manjina, rekao je u četvrtak u Šidu hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

Hrvatski predsjednik se u ovom srbijanskom mjestu sastao s čelnicima tamošnjih lokalnih vlasti, predstavnicima hrvatskih udruga i hrvatske zajednice u Srijemu.

"Biti Hrvat u Srbiji treba biti čast i ponos Hrvatima. Kao što i mi u Hrvatskoj nacionalne manjine tretiramo kao kategorije građana na koje smo ponosni i kojima želimo pružiti mogućnost ostvarivanja svoga identiteta i prava, tako i Hrvatska traži od svih zemalja, u kojima žive Hrvati, da isto pruže i hrvatskome narodu", poručio je predsjednik Josipović.

Ocijenio je kako se zločini tijekom ratnih zbivanja ne smiju zaboraviti i da se za njih treba odgovarati na sudovima, ali i istaknuo da je zadaća onih koji vode politiku da grade mostove prijateljstva.

Izrazio je uvjerenje da će srbijanska vlada osigurati da se hrvatski, kao jezik nacionalne manjine, koristi u službenoj uporabi, te osigurati pravo na obrazovanje i prakticiranje vlastite vjere te kulturna i socijalna prava.

"Siguran sam da će odgovarajuća tijela u Srbiji biti pravi partner i sugovornik, jer u regiji razvijamo partnerstvo", kazao je Josipović te pozvao Hrvate u Srbiji da iskažu svoj nacionalni ponos i odlučnost u očuvanju svog nacionalnog identiteta te da u okviru svoje zemlje ostvaruju sva nacionalna i građanska prava koja im pripadaju.

Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji Slaven Bačić kazao je kako posjet predsjednika Josipovića Šidu i nazočnost predsjednika vojvođanske pokrajinske vlade Bojana Pajtića "predstavlja još jedan od znakova novih vjetrova ukupnih hrvatsko-srpskih odnosa". Ocijenio je kako se položaj Hrvata na ovome području znatno promijenio, u odnosu na ratna zbivanja, te pozvao Hrvate da na predstojećem popisu pučanstva u Srbiji slobodno izraze svoju nacionalnu pripadnost, materinji jezik i vjersko opredijeljenje.

Pajtić je kazao kako pokrajinske vlasti skrbe o očuvanju identiteta nacionalnih zajednica, jer različitost jezika, vjerskih zajednica i kultura doživljavaju kao prednost i bogatstvo, a ne kao nedostatak. Zbog toga je pokrajina Vojvodina svoja osnivačka prava nad glasilima na hrvatskom jeziku, prenijela na HNV, jer "vjerujemo da će hrvatska zajednica bolje znati definirati svoje prioritete", dodao je Pajtić.

Uz predsjednika Josipovića susretu je nazočio i hrvatski ministar kulture Jasen Mesić.

U izjavi novinarima predsjednik Josipović izrazio je posebno zadovoljstvo posjetom ovom dijelu Srbije, u kojem su Hrvati, tijekom ratnih zbivanja "jako stradali te bili žrtve zločina, a mnogi su se morali i iseliti."

"Drago mi je da učinjen vidan pomak na ostvarivanju kulturnih i političkih prava i to prepoznajem kao pozitivan znak dobrog partnerstva u sređivanju stanja hrvatske manjine u Srbiji, iako je ostalo dosta toga što treba učiniti", rekao je Josipovič.

Ocijenio je posebno važnim da se na popisu stanovništva u Srbiji "Hrvati izjasne kao Hrvati, jer o tome ovisi i ostvarivanje manjinskih prava".

Zamoljen da komentira aktualne hrvatsko-srpske odnose predsjednik Josipović kazao je kako oni imaju uzlaznih i silaznih trenutaka, ali da imaju vidiljivi kontinuitet te kako vjeruje da će problemi, kada se i pojave, "biti privremene naravi".

Predsjednik Josipović popodne će se na marginama IX. regionalnog sastanka na vrhu država jugoistočne Europe u Beogradu sastati sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
7/3/11

medjimurec, 01.09.11. 16:24

Nas "vrli" predsjednik se odlicno slaze sa Tadicem -daleko bolje nego sa vecinom u Hrvatskoj ...


registracija
28/4/10

Zvonko, 01.09.11. 16:32

Prema pisanju nekih drugih portala Josipović se navodno susreo i sa Hrvatima u Srbiji te obišao mjesto Kukujevci. Na tim drugim portalima iznesene su neke druge stvari a koje režimski mediji po hrvatskoj izbjegavaju, kao Nacional. Naime, radi se o sudbini mjesta pored Šida u kojem je prije srpske agresije na Hrvatsku živjelo, od 1800 stanovnika, 95% Hrvata. Danas ih je ostalo samo 20-ak.

Izdvojiću neke detalje svjedočanstava:

- Ovdje su Hrvati proživjeli strašni progon za koji nikada nitko nije odgovarao. Posebno strašno je što su Hrvate iz Kukujevaca i Srijema tukli i protjerivali i pripadnici policije. Tukli su nas u kućama, na ulici kao i u samoj policijskoj postaji, rekao je Milan Cindrić jedan od prognanih mještana Kukujevaca koji danas živi u Hrvatskoj te je član Zavičajne udruge kukujevčana. Kaže da su posebno strašni dani bili u studenom i prosincu 1991. godine, noć 29/30 srpanj 1992. godine te dani poslije Oluje u ljeto 1995. godine.

-Sedam naših sumještana je ubijeno od kojih je njih šest masakrirano. Jedna 87-godišnja osoba, članica obitelji Osoković, 87 puta je izbodena nožem. Nakon Oluje prognani su i preostali Hrvati kada su došli Srbi iz Hrvatske te nas protjerali samo se vrećicama u rukama. Radićeva i Pinkijeva ulica sličili su u to vrijeme na Vukovar kada su Vukovarci napuštali svoj grad. Nakon odlaska Hrvata seoska crkva je pojedincima koristila kao pilana, a jedno vrijeme u njoj su čuvane i koze. Na njoj je bio i natpis Smrt ustašama, rekao je Cindrić. Predsjednik Josipović rekao je nakon sastanka sa Hrvatima iz Srijema da je čuo mnoge tužne ratne priče ali i činjenice koje ohrabruju i pokazuju da se posljednjih godina situacija razvija na bolje.

Zašto se o ovome šuti? Radi se o '91. godini i ovo je samo jedno od mjesta kojih je Vojvodina prepuna.
Zašto se tim ljudima ne obnavljaju kuće, ne isplate zaostale mirovine, konvalidira staž a na šta imaju puno pravo jer su protjerani od agresorske politike Srbije, a nisu sudjelovali u pobuni protiv Srbije i nisu rušili ustavni poredak tadašnje Srbije, kao što je sve to činila srpska manjina u Hrvatskoj?


registracija
8/8/09

tovar62, 02.09.11. 08:04

E moj Zvonko kad imamo to sta imamo za Predsjednika iPredsjednicu Vlade,nemamo mi postenoga Hrvata da upravlja zemljom ,,,sve su to ljudi koji nikada nisu ljubili domovinu,,,


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika