06.09.2011. / 11:00

Autor: Hina

U nedjelju otvaranje spomenika 11. rujnu u New Yorku

Neboder World Trade Centar 1, ranije nazivan Tornjem slobode, po dovršetku 2014. s antenom bi trebao biti visok 541 metar (odnosno 1776 stopa - po godini proglašenja neovisnosti SAD-a), što će ga činiti najvišom zgradom u Sjevernoj Americi

ArhivaArhivaNacionalni spomenik 11. rujnu nazvan "Reflecting Absence" arhitekta Michaela Arada bit će otvoren u nedjelju na 'Nultoj točki' u New Yorku, mjestu rušenja tornjeva blizanaca Svjetskog trgovinskog centra (WTC) u terorističkom napadu Al Kaide, na desetu godišnjicu te tragedije u kojoj je ubijeno tri tisuće ljudi.

Mjesto na donjem Manhattanu na kojem su se uzdizali neboderi visoki 110 katova u koje su se s dva putnička zrakoplova zabili otmičari Al Kaide, već je godinama veliko gradilište. Na jednom se kraju danas uzdiže 80 katova novog nebodera World Trade Centar 1, na drugom kraju Muzej 11. rujna blizu je dovršenja i bit će otvoren iduće godine, a još tri poslovna tornja u različitim su fazama dovršenja. U podzemlju se grade prometni prilazi i 'shopping' arkada, koji će povezivati cijeli prostor kada projekt bude dovršen 2015. godine.

Neboder World Trade Centar 1, ranije nazivan Tornjem slobode, po dovršetku 2014. s antenom bi trebao biti visok 541 metar (odnosno 1776 stopa - po godini proglašenja neovisnosti SAD-a), što će ga činiti najvišom zgradom u Sjevernoj Americi.

Pored nove zgrade 7. WTC-a dovršene prije pret godina, 10. obljetnicu napada koja se obilježava u nedjelju, završen dočekuje i trg u središtu kompleksa na kojem je Aradov spomenik stradalima. Dva bazena, "praznine" kako ih naziva Michael Arad, smješteni u nekadašnjim temeljima tornjeva blizanaca, divovske su, prazne, otvorene kocke. Njihovi zidovi presvučeni su tamnim granitom, a otvori obrubljeni brončanim parapetom na kojem su ugravirana imena 2753 ubijenih 11. rujna, kao i sedam žrtava bombaškog napada na WTC 1993.

Kada se uključi voda, ona u slapovima pada ispod imena urezanih u broncu u granitne bazene, stvarajući osjećaj mira i utjehe, ublažavajući ponor "praznine", opisuje CNN spomenik na čijem će otvaranju u nedjelju biti predsjednik Barack Obama sa suprugom Michelle i najviši državni dužnosnici, te članovi obitelji žrtava.

Više od 400 stabala okružuje trg i staze koje vode do spomenika, među kojima je i "Stablo opstanka" - azijska kruška koja je pronađena u ruševinama i nakon oporavka ponovo zasađena.

"To što smo ovdje izgradili je arhitektonski ekvivalent minuti šutnje. Stvorili smo tu čistinu, tih 32.000 četvornih metara čistine u središtu grada...radi se o tome da se odvojite od svakodnevnog života kada stanete ovdje, na rub praznine", rekao je autor spomenika, dodajući kako je želio uhvatiti osjećaje praznine i gubitka, te istaknuti važnost javnih prostora i povezivanja ljudi u njima.

"Bilo je toliko ključno u procesu omogućiti Newyorčanima da se nađu zajedno kako bi našli smisao u onome što se dogodilo i podržali jedni druge. Taj osjećaj da ćemo ustrajati i u isto vrijeme biti suosjećajni i podržavati jedni druge, mislim da trebate javne prostore kako bi to izrazili i očitovali se", ocijenio je Arad.

Spomenik će biti otvoren za javnost od 12. rujna, a pristup će biti ograničen na najviše 1500 posjetitelja odjednom. Besplatne ulaznice moći će se nabaviti preko interneta, uz odabir točnog datuma i vremena posjeta. Oko polovice današnjeg prostora WTC-a bit će otvoreno za javnost, a druga polovica će ostati gradilište. Gradske vlasti nedavno su osnovale odjel s 220 policajaca koji će brinuti za sigurnost kompleksa, a njihov bi broj trebao narasti na 670.

"Prošli su me trnci kada je prvi puta voda bila uključena. Bilo je izvanredno. Vjetar je podigao vodu, a duga se pojavila u prazninama", izjavila je Paula Grant Berry, koja je izgubila muža 11. rujna. Berry je jedina članica obitelji žrtve koja je bila u žiriju što je odabrao Aradov dizajn, među više od pet tisuća radova pristiglih na natječaj.

Trošak izgradnje spomenika i muzeja 11. rujna procijenjen je na milijardu dolara, a u kampanji prikupljanja donacija osigurano je 400 milijuna dolara, ili više od polovice konačne cijene tih objekata. Izgradnja je počela je u ljeto 2008., s ciljem dovršetka do 10. godišnjice terorističkih napada, a u tri je godine na njoj radilo više od 3500 radnika.

Iako se uoči otvaranja spomenika čuju uglavnom pozitivne ocjene, nisu svi zadovoljni s onime što se dobilo. U početku se govorilo o posebnom spomeniku za poginule pripadnike spasilačkih službi - za 343 vatrogasca, 23 policajca i 37 časnika lučkih uprava New Yorka i New Jerseyja. Neke obitelji su tražile da se fontana-skulptura iz WTC-a, jedino umjetničko djelo koje je preživjelo rušenje nebodera, preseli iz Battery parka u novi spomen park. Policajci, vatrogasci i drugi pripadnici službi na spomeniku su upisani bez činova, a time neki gradski dužnosnici nisu zadovoljni.

Kompromisi su bili potrebni i oko poretka imena. Prvotno ih se željelo staviti nasumično što je trebalo odraziti nepredvidivost toga dana, no različte strane, članovi obitelji, tvrtke, spasilačke službe, zrakoplovne kompanije, željele su njihovo grupiranje.

Kao rješenje je poslužila Aradova ideja sustava "važnih susjedstava", tako da se primjerice imena koja su povezana mogu pojaviti jedna pored drugog, čak i ako su u različitim skupinama žrtava, pa se u nekim slučajevima neka imena pojavljuju dva puta, uz osobu s kojom su vezana i u skupini. Arad je rekao da su planeri primili više od 1200 zahtjeva za takva povezivanja.

Spomenik žrtvama 11. rujna na Manhattanu po svom jednostavnom dizajnu podsjeća na jedan od najposjećenijih spomenika u Washingtonu, spomenik Vijetnamskom ratu zvan The Wall , zakrivljeni granitni zid ukopan u ravnini zemlje s imenima 58.000 Amerikanaca poginulih u ratu završenom 1975. Iako je 1979. na otvaranju dočekan kritikama, danas je Zid jedan od najposjećenijih povijesnih spomenika u SAD-u, s 4,5 milijuna posjetitelja prošle godine, što je, primjerice, više nego što ih ima Grand Canyon ili Kip slobode.

U napadu 11. rujna 2001. jedan od četiri oteta zrakoplova udario je u zgradu Pentagona, u predgrađu Washingtona, a četvrti se srušio u polje kod Shanksvillea u Pennysilvaniji, dok su putnici pokušavali svladati otmičare.

Spomenik za 184 žrtve napada na Pentagon dovršen je i otvoren za javnost na sedmu godišnjicu napada. U spomen parku smještenom uz krilo Pentagona oštećeno u napadu i obnovljeno 2002., nalaze se 184 kamene klupe s malim, osvijetljenim, reflektirajućim bazenom ispod svake od njih

U Shanksvilleu, gdje su u padu leta 93 zabilježene 44 žrtve, uključujući četiri otmičara, u nedjelju će u parku površine 800 hektara biti otvoren Nacionalni spomenik koji uključuje oblikovana stabla što tvore krug oko mjesta rušenja zrakoplova, presječen putanjom letjelice, dok će imena žrtava biti ispisana na cilindričnim zvonima koja sviraju na vjetru. I taj je spomenik izazvao kritike jer je prvotno uključivao prilaznu stazu u obliku polumjecesa, što je mnoge podsjećalo na simbol islama, religije u čije ime je skupina od 19 otmičara Al Kaide izvela napad na SAD 11. rujna 2001.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika