06.09.2011. / 19:37

Autor: Deutsche Welle

Poljski strah od fijaska na EURU 2012

Problemi s huliganima, kašnjenje u izgradnji stadiona i loše raspoloženje fanova - to su najveći problemi u Poljskoj, devet mjeseci prije početka Europskog prvenstva u nogometu. Kako ih domaćini žele riješiti?

Poljska i Ukrajina zajednički organiziraju prvenstvoPoljska i Ukrajina zajednički organiziraju prvenstvoNeprijatelj broj 1 poljskog nogometa nosi crni pulover s kapuljačom, lice je maskirano, on se svojoj žrtvi približava s leđa i - brutalno ju udara! U stilu karate borca, huligan nogom pogađa leđa jedne TV-snimateljice, i u trenu oka se gubi u masi izgrednika.

Ova scena nije fiktivna, radi se o stvarnosti. Snimljena je nakon finalne utakmice Poljskog kupa između Legije iz Varšave i Lecha iz Poznana, odigrane 3. svibnja 2011. To je scena koja simbolizira trenutnu sliku o Poljacima kao domaćinima najvažnijeg europskog nogometnog turnira.

I u zemlji i u inozemstvu se priča o problemu s huliganima, ali i o nezadovoljstvu među Poljacima devet mjeseci uoči početka Europskog prvenstva (EURO 2012). No, šef Organizacijskog odbora Marcin Herra na to odgovara: "Mi smo na dobrom putu!" Parolama se služi i predsjednik Poljskog nogometnog saveza Grzegorz Lato. Nekadašnji golgeter (najbolji strijelac Svjetskog prvenstva 1974) lapidarno dodaje da "probleme imaju i drugi".

Državni premijer Donald Tusk pak ne gubi vrijeme u razbacivanju parolama. On je problematiku huligana označio "prioritetnim" poslom kojeg se sam prihvatio. I promjene se već osjećaju. Otkako se Tusk umiješao u nogometne vode, dojam je da se puno toga popravilo.

"Ratoborni sinovi"

Šef vlade je omogućio rad "brzim" sudovima, koji u kratkom roku izriču presude izgrednicima, pojednostavnio je izricanje zabrane ulaska na neki stadion, te se pobrinuo da se u spriječavanju nereda huligana mogu koristiti i elektronske lisice za one ljude koji predstavljaju potencijalnu prijetnju redu i miru.

Ugledni njemački istraživač ponašanja navijača Gunter Pilz svejedno je skeptičan, on sumnja da će Poljska do početka EURA 2012. uspijeti "smiriti svoje ratoborne sinove". "Naravno da će biti problema", kazao je Pilz za TV-postaju ZDF. On očekuje "puno više poteškoća" nego na utakmicama nacionalnih momčadi u Austriji, Švicarskoj (domaćinima protekloh Europskog prvenstva), Njemačkoj ili Engleskoj.

Uz nasilje, ozbiljan problem u Poljskoj je i mržnja prema strancima. Na utakmicama prve nacionalne lige često se mogu vidjeti plakati s antisemitskim sadržajem. Policiji su ruke svezane - u Poljskoj su naime klubovi "šefovi" na stadionima, i oni nerijetko surađuju s izgrednicima.

Šef Organizacijskog odbora EURA Herra na sve te primjedbe kaže da "vlada ozbiljno shvaća sve probleme" i napominje: "Fanovi se ne moraju bojati dolaska u Poljsku u ljeto 2012." Njegov kolega iz Organizacijskog odbora Dariusz Lapinski (zadužen za kontakte s navijačima) smatra čak da je nasilje na poljskim stadionima u međuvremenu postala "rijetkost" i da su "malobrojne takve slučajeve napuhali mediji".

Ono što je u svakom slučaju činjenica, je manjkava euforija u zemlji koja će (uz Ukrajinu) ugostiti kontinentalnu nogometnu elitu. Jedna upravo provedena anketa otkrila je da više od 60% Poljaka smatra da će EURO u njihovoj zemlji završiti - fijaskom. Organizacijskim, a ne sportskim.

Strah od debakla

Razlog pesimizma su problemi oko gradnje stadiona i infrastrukture. Nadležne službe su otkrile i građevinske greške na stepenicama na novom Nacionalnom stadionu u Varšavi. Zbog toga je morala biti premještena i prijateljska utakmica domaće izabrane vrste s Njemačkom, koja će se igrati u Gdanjsku (utorak, 20:45). Taj je stadion barem već izgrađen i pušten u pogon - doduše s nekoliko mjeseci zakašnjenja.

Vatrogasci ipak nisu bili zadovoljni poštivanjem standarda na stadionu u Gdanjsku. Oni su objavili listu s 26 kritičnih točaka - i tako prouzročili metež uoči gostovanja "Elfa". Je li stadion u Gdanjsku siguran? Odgovorne osobe rezolutno tvrde: DA!

Problematična je izgradnja infrastrukture u Poljskoj. EURO bi Poljacima trebao donijeti čak 4.000 kilometara novih autocesta i brzih cesta. No, još uvijek glavna prometnica (A2) između Berlina i Varšave nije gotova. I najvjeronatnije neće ni biti gotova do početka turnira. "Sve ovisi o vremenskim uvjetima tijekom zime", kaže zamjenik ministra prometa Radouslav Stepiel.

Do početka EURA (8. lipnja) ostalo je još devet mjeseci. Poljski organizatori se žele ugledati na njemačke susjede i "kopirati" način na koji su oni riješili sličan problem. Uoči Svjetskog prvenstva 2006. u medijima se puno pisalo o njemačkim huliganima i regijama koje su opasne za strance.

Poljski šef Organizacijskog odbora Herra zato kaže: "Nijemci su tada rekli, budimo otvoreni, budimo gostoljubivi, idemo se smijati!"

I s osmijehom dodaje: "To ćemo i mi sad učiniti!"

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

registracija
4/6/11

VladSerbia, 07.09.11. 06:26

Hrabar neki huligan - udario nogom zenu dok je bila okrenuta ledjima i potom pobegao.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika