07.09.2011. / 14:23

Autor: Nacional.hr

Država porazila 'konkurenciju'

Hrvatska se po nekim pitanjima našla i među najgorima na listi. Primjerice, u dosegu i efektu oporezivanja na tržištu robe, Hrvatska je na 140. mjestu, a po pitanju institucija zauzela je 137. mjesto. Hrvatska se, dakle, opet uspješno suprotstavila globalnim ekonomskim trendovima.

Jadranka Kosor; foto: Pixsell (arhiva)Jadranka Kosor; foto: Pixsell (arhiva)Ljestvica globalne konkurentnosti iz godine u godinu pokazuje položaj Hrvatske u odnosu na druge zemlje u svijetu. I iz godine u godinu Hrvatska se nalazi oko sredine ljestvice. U najnovijem izvješću, napravila je minimalni pomak sa 77. na 76. mjesto u konkurenciji 142 zemlje.

Koliko je stanje zapravo loše govori i činjenica da se Crna Gora smjestila na 60. mjestu, a Hrvatska je u društvu Makedonije i Albanije.

Kao najveći nedostaci Hrvatske navode se porezi, poljoprivredna politika, pravni okvir za strane investicije, vladina regulativa i suradnja poslodavca i radnika.

Hrvatska se po nekim pitanjima našla i među najgorima na listi. Primjerice, u dosegu i efektu oporezivanja na tržištu robe, Hrvatska je na 140. mjestu, a po pitanju institucija zauzela je 137. mjesto.

Na 131. mjestu nalazi se po pitanju prava i nadzora korporativnih odbora, a po pogrešnom trošenju novca iz državnog proračuna smještena je na 129. mjesto.

Predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost (NVK) Ivica Mudrinić kazao je na predstavljanju rezultata kako je prijetnja ozbiljna te je nužan velik zaokret. Nedostaju, smatra, reforme u zdravstvu, na tržištu rada, poreznom sustavu i obrazovanju.

Vezane vijesti

'Hrvatska je u kritičnoj fazi, mora se mijenjati'

'Hrvatska je u kritičnoj fazi, mora se mijenjati'

Na sjednici Nacionalnog vijeća za konkurentnost održanoj 12. lipnja 2012. godine imenovani su novi članovi Vijeća iz redova Vlade Republike Hrvatske,… Više

Komentari

registracija
9/5/10

lolobrigita, 07.09.11. 15:45

Idemo dalje!


registracija
3/6/11

skaraica, 07.09.11. 16:37

Koga u životu jebu takve informacije ?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika