07.09.2011. / 17:23

Autor: Hina

Gotovinina obrana ponovno traži od Srbije vojne dokumente

Obrana generala Ante Gotovine ponovno je u srijedu zatražila od Haaškoga suda da izda nalog Srbiji za dostavu pojedinih zapisnika sa sjednica Vrhovnog savjeta obrane koji pokazuju da uzrok masovnog odlaska lokalnih Srba u Oluji nije bio topnički napad hrvatskih snaga na civile, kako je to utvrdilo prvostupanjsko vijeće, nego odluka lokalnog vodstva u tzv. krajini.

Ante Gotovina s odvjetnicimaAnte Gotovina s odvjetnicimaObrana generala Ante Gotovine ponovno je u srijedu zatražila od Haaškoga suda da izda nalog Srbiji za dostavu pojedinih zapisnika sa sjednica Vrhovnog savjeta obrane koji pokazuju da uzrok masovnog odlaska lokalnih Srba u Oluji nije bio topnički napad hrvatskih snaga na civile, kako je to utvrdilo prvostupanjsko vijeće, nego odluka lokalnog vodstva u tzv. krajini.

"S obzirom na odbijanje Srbije da odgovori na zahtjev za pomoći tijekom više od tri mjeseca, jasno je da Srbija nema nikakvu namjeru dobrovoljno surađivati s obranom generala Gotovine", navodi se u podnesku objavljenom u Haagu u kojem se od suda traži da odredi Srbiji rok do 30. rujna za stavljanje na raspolaganje tih dokumenata obrani.

Žalbeno Vijeće Haaškoga suda odbilo je u srpnju zahtjev obrane generala Gotovine za izdavanjem naloga Srbiji za dostavu pojedinih zapisnika sa sjednica Vrhovnog savjeta obrane smatrajući da još treba dati vremena Beogradu da dobrovoljno ispuni zahtjev obrane hrvatskoga generala.

Obrana generala Gotovine je 30. svibnja i 16. lipnja preko srbijanskog veleposlanstva u Haagu zatražila te dokumente no nije dobila nikakav odgovor te je 21. lipnja podnijela zahtjev Žalbenom vijeću za izdavanjem naloga Beogradu za dostavu traženih dokumenata.

Žalbeno vijeće u obrazloženju odluke zaključilo je da se tako kratko razdoblje od podnošenja zahtjeva obrane Srbiji ne može smatrati odbijanjem dobrovoljne predaje traženih dokumenta te je stoga odbilo zahtjev obrane.

Obrana u ponovljenom zahtjevu navodi da Srbija "ni na koji način" nije odgovorila na sve dosadašnje zahtjeve obrane za dostavom dokumenata.

Haaški sud je 15. travnja dvojicu hrvatskih generala Antu Gotovinu i Mladena Markača nepravomoćnom odlukom proglasio krivim i osudio na kazne zatvora od 24 i 18 godina zatvora za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu čiji je cilj bio tijekom i nakon Oluje prisilno i trajno ukloniti srpsko stanovništvo s okupiranih područja u Hrvatskoj. Obrane generala Gotovine i Markača 1. su kolovoza predale žalbu na prvostupanjsku presudu u kojoj je vijeće zaključilo da je tijekom Oluje počinjen progon srpskog stanovništva neselektivnim granatiranjem.

Iz pojedinih zapisnika VSO nakon Oluje vidljivo je da uzrok masovnog odlaska lokalnih Srba nije bio topnički napad hrvatskih snaga na civile, kako je to utvrdilo prvostupanjsko vijeće, nego odluka lokalnog vodstva u tzv. krajini.

Ti transkripti pojavili su se na haaškom suđenju bivšem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije generalu Momčilu Perišiću, osuđenom za ratne zločine u BiH i Hrvatskoj i objavljeni su nakon što je dovršen dokazni postupak u predmetu "Gotovina, Čermak i Markač".

Stoga obrana generala Gotovine može tražiti njihovo uvođenje u žalbenom dijelu postupka.

Statusna konferencija u predmetu održat će se 29. rujna.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
12/1/11

bozhidar, 07.09.11. 20:44

sad se nadamo da ce sud [ili nesud, ako tko izvoli to politicko tijelo takvo nazvati/smatrati] ipak naredit sr do dostavi dokumentaciju u vezi odlaska pa i bijega srba iz hr.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika