09.09.2011. / 11:43

Autor: Nacional.hr

Cvrkutanje rasizma

Igrajte ustaše, igrajte pederi

Odbor od svih razina hrvatske vlasti (državnih i športskih institucija) traži poduzimanje energičnijih mjera za suzbijanje rasizma, ksenofobije, vjerske netolerancije, antisemitizma i svih ostalih oblika iskazivanja govora mržnje

Foto: Pixsell (arhiva)Foto: Pixsell (arhiva)Povodom šovinističkih i rasističkih izgreda na utakmici Hrvatske i Izraela od strane hrvatskih navijača, Hrvatski helsinški odbor odaslao je priopćenje u kojem od svih razina hrvatske vlasti (državnih i športskih institucija) traži poduzimanje energičnijih mjera za suzbijanje rasizma, ksenofobije, vjerske netolerancije, antisemitizma i svih ostalih oblika iskazivanja govora mržnje. Priopćenje donosimo u cijelosti:

Rasizam, ksenofobija, antisemitizam

Netolerancija iskazana kroz rasizam, ksenofobiju, antisemitizam i vjersku netrpeljivost realizirana je podjednako u ideologiji i praksi fašizma i komunizma, ostavivši za sobom gorka povijesna iskustva u mnogim društvima svijeta, posebno u Europi. Upravo stoga civilizirani svijet, napose Europa, posvećuje posebnu pažnju ovim pojavama koje, nažalost, nikada nisu do kraja nestale s javne pozornice.

Ne čujem dobro. Utišaj tog komentatora

HHO je jedna od onih institucija koja se od svog osnutka, zalažući se upravo za toleranciju, bori protiv svih oblika mržnje. Odbor je, u skladu s ovim našim temeljnjim opredjeljenjem, 5. rujna 2011. objavio Izjavu broj 15 kojom je upozorio na visoki stupanj rizičnosti nogometne utakmice Hrvatska-Izrael. Nažalost, događanja na utakmici višestruko su nadmašila naše strepnje i upozorenja. Posebno značenje ovoj utakmici dala je činjenica da je Hrvatska igrala s nogometnom reprezentacijom židovske države, Izraela, zbog čega događanja na utakmici bacaju posebnu sjenu na ponašanje velikog dijela hrvatskih navijača.

Igrajte, pederi

Tijekom utakmice brojni navijači reagirali su huktanjem kad god je crnoputi igrač izraelske momčadi primio loptu. Bio je to klasični rasistički ispad. U trenucima kad je hrvatska nogometna reprezentacija posustajala navijači su skandirali: „Igrajte, pederi", što nije moguće nazvati drugačije nego kao seksistički ispad. Nakon toga skandiralo se „Igrajte, ustaše". Znatan dio navijača pjevao je i ustašku koračnicu: „Evo zore, evo dana, evo Jure i Bobana" (ustaški vojskovođe)! „Boban zove, Jure kliče, za dom spremni poglavniče" (poglavnik-titula ustaškog čelnika Ante Pavelića)! U nekoliko navrata tijekom utakmice velik dio stadiona skandirao je ustaški pozdrav „Za dom spremni", što je hrvatska inačica verzije pozdrava "Sieg Heil". Bila je to klasična manifestacija fašizma.

Utakmici su nazočili ministar kulture i športa Radovan Fuchs, potpredsjednik Hrvatskog sabora (parlamenta) Vladimir Šeks, te predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Vlatko Marković. Nitko od njih, kao ni nitko od predstavnika športskih ili državnih vlasti (policije), nije reagirao na ove ispade, iako su po zakonu bili dužni prekinuti utakmicu. Vladimir Šeks je poslije utakmice izjavio da „ne čuje dobro", te da nije čuo skandiranje, dok je Vlatko Marković odbio bilo što komentirati novinarima. Ni jedna institucija, bilo športska, bilo društvena ili politička, do danas nije izrazila svoje žaljenje, niti se ogradila od ovog incidenta. Jedino je bivša potpredsjenica Vlade Đurđa Adlešić, koja je imala glavnu riječ u pripremi novousvojenog Zakona o navijačima, izjavila kako je „sukladno postojećem zakonu, trebalo prekinuti utakmicu". HHO napominje da je, nažalost, takvo ponašanje, različito samo u nijansama, uočljivo na svim utakmicama hrvatske reprezentacije kad igra na domaćem terenu. Nažalost, vlast nikad nije adekvatno reagirala na te pojave.

Herceg Bosno, srce ponosno

Takvo ponašanje potiče i „priprema atmosferu" pred utakmice i tijekom njih, a naročito to čini „glazbena kulisa". Naime, na svakoj utakmici, među brojnim domoljubnim pjesmama redovito se po nekoliko puta izvodi pjesma „Lijepa li si". Riječ je o pjesmi Marka Perkovića Thompsona, hrvatskog pjevača poznatog po ustaškoj ikonografiji, ali i drugim pjesmama sličnog sadržaja koje, jednako kao i njegov scenski nastup, izazivaju brojne prijepore u domaćoj i svjetskoj javnosti, zbog čega su mu neke zemlje (Švicarska, primjerice) zabranile održavanje koncerata. Ne ulazeći u estetsko-glazbeno vrednovanje, naglašavamo da se radi o pjesmi koja svojim sadržajem govori o transgraničnoj „Velikoj Hrvatskoj", čije je srce nerealizirana Tuđmanova tvorevina Herceg-Bosna („Herceg Bosno, srce ponosno„), čime se taj dio susjedne države otvoreno proglašava sastavnim dijelom Hrvatske.

Mjere?

Izvršni odbor Hrvatskoga helsinškog odbora za ljudska prava izražava žaljenje zbog ponašanja navijača na utakmici Hrvatska-Izrael, ali i ne samo na njoj. Nadamo se da takvo navijanje ne predstavlja razmišljanje najvećeg dijela hrvatskih građana. Odbor od svih razina hrvatske vlasti (državnih i športskih institucija) traži poduzimanje energičnijih mjera za suzbijanje rasizma, ksenofobije, vjerske netolerancije, antisemitizma i svih ostalih oblika iskazivanja govora mržnje. Svjesni smo činjenice da takvog ponašanja ima i u drugim europskim državama. Razlika između demokratskih država koje teže suobličavanju sa civilizacijskim vrednotama i vrijednostima i onih koje tome ne teže jest u spremnosti društva i države, kao njegova organiziranog oblika, da se takvim pojavama suprotstavi.

Vezane vijesti

UEFA kaznila HNS s 80.000 eura

UEFA kaznila HNS s 80.000 eura

Europska nogometna organizacija (UEFA) kaznila je Hrvatski nogometni savez (HNS) s 80.000 eura zbog neprimjerenog ponašanja hrvatskih navijača na… Više

Komentari

registracija
28/4/10

Zvonko, 09.09.11. 12:23

Ovolikom dozom mržnje mogu se samo rijetki pohvaliti!

Nacionalom, zajedno sa EPH-om i njihovim fukarama, ne bi se ni Aleksandar Lukašenko postidjeo.

Umotvorina mjeseca definitivno je, da je "Za dom-spremni" hrvatska inačica "Sieg Heila"!

Nepismenim Nacionalovcima! Ne piše se "seig" nego "sieg".


registracija
14/7/11

Trinity, 09.09.11. 14:12

A vi ste, gospodine Zvonko sigurno tolerantni prema ne-Hrvatima, ne-katolicima, žutima, crnima, homoseksualcima, prema svima i svemu različitom od vas!!!
Kukulele nama u Hrvatskoj dok je takvih kao vas i ovih iz HDZ-a koji su gluhi, slijepi i nijemi!!!!!


registracija
5/3/10

starimudrac, 09.09.11. 14:21

zvonča, i ja sam ljut na EPH i nacional, ali zato što te konačno više ne izšteka. možda ti to i ne misliš, a možda i misliš, ali ti čovječe uporno širiš i potičeš mržnju.


registracija
21/4/11

Milankn, 09.09.11. 14:35

Ovaj tekst kao da je pisan u kakvoj Boljkovac-Manolić-Mesić ćeliji UDBE prije rata. Za vašu informaciju, vi pro-četnici iz Nacionala, "Za dom spremni!" nije ustaški pozdrav, jer je ustaški pozdrav glasio drugačije, a "Za dom spremni!" koristili su i Radićev HSS, i hrvatske postrojbe još za vrijeme Austro-Ugarske.

Što se tiče pjesme "Lijepa li si", ovako nešto poput vas ovdje mogu napisati samo bolesni, patološki pro-četnici, zadojeni idiotskom mržnjom prema Hrvatskoj i Hrvatima. U pjesmi se uz Thompsona pojavljuju i drugi pjevači, Mladen Grdović, Alen Vitasović, Giuliano Đanić, Miroslav Škoro, Mate Bulić, glumac Ivo Gregurević, pa poznati sinjski alkari... jesu li svi oni Tuđmanove ustaše, kako sugerirate?

Naravno da jesu, vama četnicima su svi Hrvati ustaše, a najljuća sol na ranu vam je Franjo Tuđman, koji vam je 1995. uništio Jugoslaviju, tj Veliku Srbiju.

Ma, plačite! Cijučite! Skvičite! Kevčite... do mile volje!


registracija
5/3/10

starimudrac, 09.09.11. 14:45

milankn, a i ostali. nemojte za sve krivit udbu. da nije bilo udbe, tuđman ne bi dobio pasoš, nikad ne bi putovao u švedski Malmo ili kanadu, ne bi prikupio šuške, belje, vukojeviće, vukušiće....da li bi bilo hrvatske? i baš tako. nitko u petrinjskoj nije smio izraditi tuđmanu pasoš 1989., bez odobrenja udbe. a možda i po nalogu.


registracija
8/7/09

bankar, 09.09.11. 15:28

vjerovatno većina publike smatra da su ustaše pederi i zato tako nazivaju nogometaše dalke i jedno i drugno smatraju pogrdnim nazivima kakve nogometaši zaslužuju


registracija
28/4/10

Zvonko, 09.09.11. 16:32

...eh što im se povampire lica,
kad se vije naša šahovnica...

Ovaj stih vas četnike, partizane, jugoslavene i antifašiste, sve od reda najbolje opisuje!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika