09.09.2011. / 12:09

Autor: Nacional.hr

Ministrica Dalić

Put do eura popločan lošim iskustvima s kunom

80 posto hrvatskih domaćinstava štedi u eurima jer su u prošlosti imali loših iskustava sa vlastitom valutom

Martina DalićMartina Dalić"Uvođenje eura potpuno je prirodno za Hrvatsku nakon njenog ulaska u EU iako će dužnička kriza prelazak učiniti nešto težim", rekla je u intervjuu za Bloomberg ministrica financija Martina Dalić.

Dodala je kako Hrvatska već sad više koristi euro nego neke zemlje Europske unije, dijelom jer sav izvoz obavlja u eurima.

"U Hrvatskoj je izuzetno visok stupanj eurizacije da je prihvaćanje eura jednostavno prirodan put za Hrvatsku", pojasnila je ministrica.

Dodala je kako 80 posto hrvatskih domaćinstava štedi u eurima jer su u prošlosti imali loših iskustava s vlastitom valutom.

Iako eurozona proteklih mjeseci proživljava najgore trenutke, spominje se čak i njeno raspadanje, ministrica Dalić uvjerena je kako su to tek prolazne poteškoće.

"Mislim da će eurozona postojati i za 10 godina, s obzirom na to koliko je uloženo u nju. To je nešto za što se isplati boriti", rekla je ministrica za WSJ.

No, da bi Hrvatska mogla uopće razišljati o uvođenju eura, mora zadovoljiti stroge kriterije eurozone. Jedan među njima je i proračunski deficit manji od tri posto. Ove godine on iznosi 4,3 posto.

"Naš plan smanjenja deficita je ambiciozan, ali takva će fiskalna politika poslati pozitivan signal domaćim i inozemnim investitorima", uvjerena je Dalić.

Vjeruje i kako će Hrvatska ostvariti ambiciozan plan oporavka koji predviđa rast gospodarstva od 2,5 posto sljedeće godine.

"Mislim da je taj plan ostvariv. No, mi nismo otok, ne možemo se izolirati od događaja u ostatku Europe", istaknula je Dalić.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika