12.09.2011. / 12:43

Autor: Hina

Kacin: Umjesto s Banjalukom Beograd mora jačati veze sa Sarajevom

Zastupnik u Europskom parlamentu i član izaslanstva za zemlje jugoistoka Europe Jelko Kacin ocijenio je da je u Beogradu još uvijek prisutna ratna politika potpore Banjoj Luci kojom se potiče "otuđenje od BiH" ističući da ova država ne može naprijed bez uspostave državne vlade umjesto sadašnjeg slabašnog Vijeća ministara.

Jelko KacinJelko KacinZastupnik u Europskom parlamentu i član izaslanstva za zemlje jugoistoka Europe Jelko Kacin ocijenio je da je u Beogradu još uvijek prisutna ratna politika potpore Banjoj Luci kojom se potiče "otuđenje od BiH" ističući da ova država ne može naprijed bez uspostave državne vlade umjesto sadašnjeg slabašnog Vijeća ministara.

"Beograd mora shvatiti da bez stabilne, cjelovite i moderne BiH ne može biti bitnog napretka u europskim integracijama ni same Srbije. S druge strane, ideje o podjeli BiH ugrožavaju i cjelovitost same Srbije. To je sada svima jasno", rekao je Kacin u intervjuu od ponedjeljka za mostarski Dnevni list. Dodao je kako je "ideja velike Srbije odavno mrtva i ovjerena presudama za ratne zločine" ali da su prisutni ostaci te politike.

Prema njegovim riječima, Beograd mora, umjesto veza s Banjom Lukom, jačati odnose sa službenim Sarajevom te je u tome kontekstu pohvalio nedavni posjet srbijanskog predsjednika Borisa Tadića glavnom gradu BiH.

Kacin je ocijenio da BiH nije osposobljena kao država za pregovore s Europskom unijom zbog toga što nadležnosti u određenim područjima imaju entiteti umjesto države zbog čega smatra da je "potrebna državna vlada umjesto blijedog Vijeća ministara bez pravih ovlasti".

"Ona to u ovom trenutku nije i zato je blokiran njezin napredak. Sama činjenica da BiH nema ministarstva poljoprivrede na razini države govori sve o nemogućnosti BiH da vodi pregovore o članstvu, a kamoli da provodi i implementira potrebne reforme", rekao je Kacin.

Kacin je komentirao i da hrvatsko političko nejedinstvo u BiH ne koristi ovoj nacionalnoj zajednici u nastojanju da se izbori za svoja veća prava u ovoj zemlji.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika