13.09.2011. / 16:10

Autor: Hina

Pametna biologija: Kad jednom postanu očevi, muškarcima opada razina testosterona

Očinstvo snižava razinu testosterona, pokazalo je američko istraživanje iz kojeg se vidi da je time muškarcima olakšano sudjelovanje u odgoju djece.

Niži testosteron omogućava očevima sudjelovanje u odgoju djeceNiži testosteron omogućava očevima sudjelovanje u odgoju djeceOčinstvo snižava razinu testosterona, pokazalo je američko istraživanje iz kojeg se vidi da je time muškarcima olakšano sudjelovanje u odgoju djece.

Visoke razine hormona mogu pojačati seksualni poriv kod muškaraca, dovode do rizičnijeg ponašanja i pojačavaju potrebu za socijalnom dominacijom. Ti faktori pomažu osvajanju partnerice, ali nisu idealni kad se radi o podizanju djeteta što zahtijeva suradnju oba roditelja.

"Naše istraživanje pokazuje da su muškarci biološki predodređeni da u tome pomognu ženama", kaže Christopher Kuzawa sa sveučilišta Northwesterna, koji je radio na istraživanju objavljenom u časopisu "Proceedings of the National Academy od Sciences".

Ranija istraživanja pokazala su da očevi imaju niži testosteron od muškaraca bez djece, no nisu dosad odredila radi li se o tome da muškarci s nižom razinom testosterona imaju veće izglede postati očevima ili pak o utjecaju očinstva na razinu hormona.

Istraživanje je obuhvatilo 600 muškaraca s Filipina koje se pratilo pet godina. Nijedan od njih nije bio otac na početku istraživanja. Istraživači su utvrdili da je razina testosterona pala na određeno vrijeme odmah nakon što su postali očevi.

Istraživanje je zabilježilo i veliki trenutni pad testosterona u trenutku kad u dom dođe novorođenče. "Muškarci s višom razinom testosterona imaju veću vjerojatnost da postanu očevi no jednom kad se to dogodi njihov testosteron jako pada", kazao je Lee Getler s Northwesterna, koji je također radio na istraživanju.

Načelno razina testosterona kod muškaraca ne mijenja se mnogo. Ona polako pada sa starenjem, a značajnije se mijenja jedino kod nekih bolesti ili liječenja.

Vezane vijesti

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Europski i australski znanstvenici otkrili su četiri nova gena koje se povezuje s najčešćim oblikom migrene, što upućuje na njezin nasljedni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika