19.09.2011. / 16:06

Autor: Nacional.hr

'Demokratizacija' partije ili što nakon Jadranke?

"Osim Jadranke Kosor, prema raspoloženju u stranci, može se očekivati da kandidaturu za predsjednika HDZ-a istakne njezin sadašnji zamjenik Darko Milinović", rekao je ekskluzivno jedan HDZ-ov dužnosnik

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaNakon što je predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor na stranačkom saboru u Areni govorila o statutarnim reformama kako bi svaki član mogao birati predsjednika i javno zamolila Vladimira Šeksa da ih pripremi, danas su od članova stranke uslijedili odgovori na to pitanje, izvještava Novi list.

"To je i za nas bila novost. Nismo o tome nikad razgovarali. Ali, to sad ionako nije tema, svi smo fokusirani na parlamentarne izbore", izjavio je jedan član predsjedništva.

"Mislim da je predsjednica samo najavila da će ubuduće biti više kandidata za predsjednika HDZ-a. Ostalo je visjeti u zraku što je htjela, poslije sabora i mi smo se međusobno pitali što je to govorila o statutu", rekao je anonimni dužnosnik HDZ-a.

"Ona je željela samo poslati poruku kako je svjesna da njezin izbor za predsjednicu HDZ-a nije obavljen na demokratski način i da će ubuduće više uvažavati članove stranke. To je sve", kratak je bio jedan saborski zastupnik vladajuće stranke.

SDP je već predvidio takav način izbora u svojem novom statutu i o idućem predsjedniku te stranke odlučivat će svi članovi. Sugovornici Novog lista uvjereni su da je takvo što gotovo nemoguće provesti u HDZ-u koji ima preko 200 tisuća članova.

U svakom slučaju izgleda kako HDZ nakon izbora očekuju stranački izbori. Predviđa se kako će Jadranka Kosor, iako izabrana 2009. na mandat predsjednice od četiri godine, u slučaju parlamentarne pobjede ostati na čelu stranke bez obzira na model izbora. Smatra se kako će u slučaju gubitka vlasti unutar HDZ-a porasti i pritisak za izborom novog vodstva.

"Osim Jadranke Kosor, prema raspoloženju u stranci, može se očekivati da kandidaturu za predsjednika HDZ-a istakne njezin sadašnji zamjenik Darko Milinović. Tu je zatim Gordan Jandoković koji je možda previše liberalan za ukus naših starijih članova, ali mlađi to prihvaćaju, a on je u zadnje vrijeme jako politički napredovao. Treba svakako računati i na Karamarka koji nije ulazio u HDZ da bi bio običan član, njegove su ambicije daleko veće", rekao je jedan HDZ-ov dužnosnik.

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

registracija
5/1/07

james, 19.09.11. 16:35

Naši sugovornici uvjereni su da je takvo što gotovo nemoguće provesti u HDZ-u koji ima preko 200 tisuća članova.

Pa neka uvedu kazne za one koji se ne odazovu, bilo novcane kao u Danskoj ili neka ih exkomuniciraju iz partije.


registracija
16/9/11

Brkoni, 19.09.11. 18:21

Da bar dodje Milinovic. On je utjelovljenje svega sto cini ADZ. Glupan, sirovina, podmitljivo smece,....


registracija
5/3/10

starimudrac, 19.09.11. 20:38

nakon sivke neka imenuju kolektivno predsjedništvo. glavaš, ivić-pašalić, rojs, jumbo...i nek se rotiraju kad koji završi u remetincu.


registracija
7/9/07

Vinogradar, 19.09.11. 21:09

@starimudrac,
molim Te dodaj u kolektivno predsjedništvo HDZ-a i Merčepa, Jandrokovića, Kunsta, Hebranga a ne zaboravi ni Jarnjaka.
Šeksa za počasnog predsjednika Predsjedništva a Jacu za ministricu EU integracije za riflanje veša na rifljači..


registracija
27/8/09

Lujo1, 19.09.11. 21:44

Kak sam već rekel (al me niko ne posluša) ovi na sliki su se zajeba*i trenirajući zborno popevanje - u Remetincu se popeva solo!


registracija
5/3/10

starimudrac, 19.09.11. 21:51

@vinogradar, kunst bu otpao kad izbije tema da je kupljen crnim fondom, jarnjaka su otpisali, hebrang je jedini komunjara u duši....nema druge, moraju zvati canjugu, krpinu, pustit juricu s robije...


registracija
7/9/07

Vinogradar, 19.09.11. 22:08

@starimudrac
joj, zaboravili smo na general-šofera rojsa!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika