Objavljeno u Nacionalu br. 827, 2011-09-20

Autor: Nenad Popović

Povijesna krivnja

Kraj hrvatskoga konzervativizma

HDZ se lažno predstavio kao stranka koja želi bogatu Hrvatsku i koja želi braniti njezine nacionalne interese - bila je dovoljna Ankica Lepej da se vidi da je Tuđman običan prevarant

Dođite u moj stan pa vidite da tepihe koje imam nisam ukrala - ovakve rečenice slušaju inspektori od uhapšenih lopova. Rječnikom kriminalnog miljea progovorila je, međutim, naša šefica vlade i ujedno jedne velike stranke. Kraj je, dakle. Loše društvo. Dućan HDZ je pokraden i porazbijan, a većina onih koje smo u njemu gledali u zatvoru su ili još sjede na preslušavanjima.

Da je samo to problem, da je problem sam HDZ, bilo bi lako. No svjedočimo nečem važnijem, kraju hrvatskoga političkog konzervativizma. To se tiče svih nas. Konzervativizam je jedna od temeljnih opcija svake demokracije, od Engleske do Poljske, od Kanade do Australije. On i u Hrvatskoj ima nezaobilaznu tradiciju. Oličen je prije svega u međuratnom Radićevu HSS-u, u haesesovštini. To su bile velike ideje i programi: privredni napredak, socijalna pravda, parlamentarna sloboda, miroljubivost, briga i solidarnost sa siromašnim slojevima. HSS je nacionalna stečevina. Dokazao se u doba najvećih kriza i pritisaka, a vodili su ga političari iznimna integriteta. Vladko Maček ništa manje od Pavla i Stjepana Radića. Kad su ga travnja 1941. godine emisari Trećega Reicha tražili da mu predaju ključeve Hrvatske, on je Hitleru rekao ne. Takvih u Europi nije bilo mnogo. Platio je Maček to skupo, prvo Jasenovcem, a onda doživotnim egzilom.

Povijesna krivnja HDZ-a je što se, kad je pod Miloševićevom prijetnjom opet nadošla velika kriza, bio lažno predstavio kao nastavljač toga duha. Predstavio se kao otvoren i za komuniste i za vjernike, i za radnike i za sveučilišne profesore, kao stranka koja želi bogatu Hrvatsku i koja želi braniti njene nacionalne interese. Rezultat je bio zapanjujući - Hrvati vjeruju doktorima. Pobrao je glasove iz jednoga uspavanog radićevskog rezervoara za koji nitko nije mislio da još postoji. Postotak na referendumu za izlazak iz Jugoslavije odgovarao je, po prilici, plebiscitarnoj podršci koju je HSS imao tridesetih godina. Nakratko je bljesnula hrvatska srednja politička struja. Liste podrške HDZ-u potpisivali su sportaši, estradni umjetnici, akademici, bivši komunisti i, nadasve, obični ljudi. Kad je počelo grmjeti, postrojavanja mladića u ZNG-u (danas se jedva procijedi kroz zube "Zenge") bili su prizori kojima se ne može poreći građanska impresivnost. Proradila je integrativna snaga jednog duha koji je mnogo više nego nacionalan: oficiri JNA Željko Baltić, Karlo Gorinšek i Rahman Ademi kao ništa promijenili su epolete i stali na stranu napadnutih, a elita "pribićevićevskih" Srba nije se dala smesti i demonstrativno je ostala u Zagrebu. HDZ sve to skupa nije mogao nositi. Bila je dovoljna Ankica Lepej da se vidi da je Franjo Tuđman običan prevarant, ali priča o HDZ-u, koliko god da je uzbudljiva, stajala nas je 20 godina života i u ovom kontekstu nije važna.


Važno je da je izjedena sva supstancija glavnog toka hrvatskih nacionalnih konzervativaca. Trideset, tridest i pet posto glasača danas je bez tla pod nogama. Za koga glasovati - za lopove? Na osnovu čega? Biračkih popisa u kojima sve vrvi od mrtvaca, fantomskih glasača i biračkih jedinica? Za barba Luku s kojim tjeraju šegu po Saboru ili pak za lažne magistre poput Ante Đapića - taj je u Osijeku uveo centralno grijanje ispod glavnog gradskog trga - ili nekog od ostalih gradonačelnika-đilkoša poput onoga u Slitu koji planira izliti iz betona stometarski kip Isusa Krista i postaviti ga na brežuljak iznad luke?

Još gore, konzervativci su izgubili svako dostojanstvo. Žena njihova bivšeg šefa stranke stopira pred Remetincem, političko vodstvo Hrvata u Hercegovini preuzeo je Miroslav Dodik, a sudjelovanje u Domovinskom ratu očigledno je sramota, jer se popis branitelja ne može objaviti u novinama. Inače, karneval. Pred središnjicom "vodeće stranke desnog centra" cijele zime ljudi su se zafrkavali i rugali - "Lopovi, lopovi", a unutra je bio mrak, zgrada je bila prazna.
Za opstanak sam HDZ ne treba brinuti. 4. prosinca 2011. za njega će glasovati općinski pristavi, umirovljeni generali, lokalni šefovi policije i direktori škola, korumpirani poduzetnici i preplašeni državni činovnici te oni koji se nadaju da će "preko hadezea" zaposliti kći. Hrvatski nacionalizam napunio je puni krug, a s HDZ-om je dobio točno što je zaslužio. Bit će izbori kao u staroj Jugoslaviji.

Kad su već rano ujutro direktori škola, šefovi žandarmerije, općinari, solunaši i ostali istupali pred izbornu komisiju gromko bi dali do znanja kako će glasovati - naravno - za Kralja i Otadžbinu! No to nije dobro, građanski ostatak je prevelik, a u biti kulturni slom neprevidiv: Stjepan Radić okreće se u grobu. Jedno čitavo stoljeće završilo se u praznoj, polupanoj sobi. Po njoj luta dezorijentirana osoba i viče: "Ja uopće ne kradem tepihe!". Slijedi muk. "A vidite onog, onaj želi crvenu Hrvatsku!", nastavlja i sad uopće više ne zna što govori. Sveučilišni profesor kojeg to ide uljudno šuti: i obrazovanje je teško pitanje, zna on, držao je mnoge ispite. Sramota je velika.

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

registracija
8/8/09

tovar62, 20.09.11. 09:20

Steta Popovicu sta se nisi i ti nasao na kojem traktoru,,,


registracija
11/1/10

fluid, 20.09.11. 10:24

Zaista češće treba pogledati tko piše a ne što piše.No,u ovom slučaju napis je u potpunosti istinit.Bez obzira na sastavljača teksta.


registracija
28/4/10

Zvonko, 20.09.11. 10:51

Ankica Lepej je postala heroina jer je mućkom Tuđmanu otkrila "đubre" na "skrivenom" računu.
Mućkator je navodno iste novce dobio od prodaje Pavelićeva zlata, kojeg je dobio dio od Vatikana kao kompenzaciju za ugovor s Hrvatskom. Bravo Popoviću, nema više konzervativizma u Hrvata!

O kojoj svoti se radilo? 2 milijuna kuna? Ohh, pardon, pomješao sam Mesića s pokojnim krivcem i za ovu nam sad krizu "neradničke" klase! Popović pripada soju kancerogenih pojedinaca ovog društva koji prihvaćaju uopće za moguću egidu da je za stvaranje Hrvatske zaslužan anonimni "vozač tramvaja" a za propadanje, Tuđman i svo zlo od stoljeća sedmog bilančno treba teretiti doktora!

Šuška se da i SDP navodno ima tajni račun u Grazu kao "corpus delicti" crnih fondova. Po izlasku "navodne" informacije sazvan je svenovinarski lijevi plenum koji je imao samo jednu točku dnevnog reda, otkriti "krticu"! Predsjedali su Duka i Latin. Zapisničari su bili Stanković i Šprajc, pardon Jovanović. Prijeti se objavom rata Austriji!

Ako je konzervativizam propao zbog Ankice Lepej, šta je propalo zbog Vesne Balenović? Komunizam iliti tzv. antifašizam? Nije propao, nego se samo razotkrio, kao mrijestilište demagogije i laži, Gadafijeva riznica i budućnost koja to ne smije postati.

Smrt doktoru, sloboda vozaču!


registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 20.09.11. 10:57

Smrt fašiszmu.....sloboda narodu!


registracija
2/6/11

stereo, 20.09.11. 11:05

Mislite da će to ovo konzrvativci razumjeti, shvatiti, prihvatiti. Nemaju oni 'pikslu' za to. Upravo iz tih razloga nam je ovako kako je.
Ova njihova moderna 'baba' na čelu se nekom grozi i pokauje prstom u koga, u koga bi mogla drugog uperiti taj lopovsli prst nego u svoje redove. Pa tko je odu Zemlju 20 godina upropaštavao nego upravo Konzervativci i njihovi sateliti


registracija
24/3/10

bagsy, 20.09.11. 11:35

Pa budući da sam povijest učio iz prvog lica,slažem se s tekstom


registracija
17/5/11

MarioBosnjak, 20.09.11. 12:25

Mene si obriso.Znam da mi je upis bio jako nadahnut sve drugo sam zaboravio.
Popoviću ćaća ti je prevarant kao i oni koji ti dopuštaju u sred Hrvatske tako pisati.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 20.09.11. 12:39

Koji dio članka niste razumjeli?Treba vam crtati?
Bravo Popoviću.Uz dodatak da ćemo plaćati ceh ovih lopova puno duže nego su oni vladali.


registracija
30/12/10

putusvemir, 20.09.11. 13:04

Tako je lolobrigita. Svaki svoju povijest piše i gleda iz svog ugla. Ja znam svoju povijest. Nosim je već jako dugo na leđima. I pun mi je kufer da me netko od političara uvjerava u ovo ili ono. Imam svoju glavu i znam istinu. Hrvati su dokazali da su uvijek bili nečiji konjušari i da kada su u prilici rade i kradu samo za sebe. A za druge može i potpop. Veliki katolici i Hrvati. Jedno bez drugog ne može inače si jugonostalgičar. Najviše komunjara i udbaša ima u HDZ-u i otac nacije je bio najmlađi Titov general. Od odvratne komunističke SFRJ dobio je stan na Tuškancu, posao, djeca mu se školovala, a od ove je maznuo pitaj Boga što sve ne. Ništa nije odbio. Sigurno je smatrao da je i premalo dobio. Toliko o ljubavi prema domovini.


registracija
21/4/11

Milankn, 20.09.11. 14:39

Popović? Jel to onaj što pravi četničke filmove..?


registracija
8/4/08

arisa, 20.09.11. 15:27

"Dođite u moj stan pa vidite da tepihe koje imam nisam ukrala.."
Ukrala si stan! A jedan od vlasnika je skocio kroz prozor i ubio se.

"Dođite u moj stan pa vidite da tepihe koje imam nisam ukrala.."
Koja je to zenturaca.


registracija
12/1/11

bozhidar, 20.09.11. 16:50

pitanje se postavlja, da li su ustase ili novoustase jos jednoc naveli/zaveli srbe ili velesrbe [kvazisocijaliste, fasiste, cetnike] 80tih g da ucine jos jednu strasnu pogrijesku vrste ww2?
t.j., da se invazijom na hr uglibe u hrvatskoj za dugo vrijeme bez ikakvog izgleda da ikad pokori hrvatsku?

i to znajuci [ili ocekujuci] da ce invaderi ciniti ogromne zlocine protiv sasvim nevinih hrvata, razarati njihove gradove, te izganjati toliki broh njih iz njihovij domova?

te na taj nacin jednoc zauvijek razuvjeriti nas da je bilo moguce graditi bratstvo i jednistvo tih dvaju naroda i od pomisli da su ustase bas toliko pogrijesili kad su pobili toliko srba tokom ww2?

te bili voljni zrtvovati i na stotine hiljada hrvata da bi se mi jednoc zauvijek otresli seoskih [pa i nekih gradskih] srba na oltar nase domovine?

i srbi pali u njihovu zamku? hvala


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika