21.09.2011. / 14:19

Autor: Deutsche Welle

Glavno pitanje: Kandidatura Srbiji već u ovoj godini?

U Bruxellesu se održavaju "Dani Srbije u Europskom parlamentu" gdje se čuje kako bi Srbija mogla dobiti status kandidata najkasnije do kraja godine. Ipak, mnogo je teže pitanje, kada će početi pregovori o članstvu.

Boris TadićBoris TadićManifestacija predstavljanja Srbije u Europskom parlamentu počela je ovog utorka (20.9.) otvaranjem izložbe Milene Pavlović Barili. Ali osim kulture i povijesti Srbije, mnogo je više bilo riječi o budućnosti Srbije. Španjolski socijaldemokrat Miguel Angel Martinez i potpredsjednik Europskog parlamenta smatra kako je potrebno više govoriti o Srbiji kao o "ključnom europskom igraču".

Uvjeren je kako će Europskoj uniji nedostajati temeljan dio nasljeđa, kulture i političkog identiteta sve dok čitav Zapadni Balkan ne bude integriran u Europsku uniju: "Zato želimo da proces pristupnih pregovora za Srbiju počne što prije. Što prije počnu ti pregovori, to će biti bolje i za Srbiju i za sve nas", poručio je potpredsjednik Europskog parlamenta, ali i član neformalne parlamentarne skupine "Prijatelji Srbije".

Nagrada za mnogo toga učinjenog

Tema razgovora u Europskom parlamentu osobito je bio termin 12. listopada kada se očekuje izvješće Europske komisije o napretku zemalja u procesu eurointegracija. Na manifestaciji podrške Srbiji je prevladavalo uvjerenje kako će to izvješće biti pozitivno za Srbiju. Tako je slovački europski zastupnik Eduard Kukan potpuno uvjeren: "Ja sam 100% siguran da će Srbija dobiti status kandidata u tom izvješću.

Ako bude još nešto povrh toga, kao bonus, ja ću i to pozdraviti. Koji god kriteriji se uzmu u obzir, Srbija je uradila mnogo pozitivnog na putu prema Europi i to se mora priznati u ovom izvješću o napretku.", izjavio Kukan koji je ujedno i predsjednik Odbora Europskog parlamenta za suradnju s Jugoistočnom Europom. Slovački političar očekuje da će pozitivno izvješće biti ohrabrenje za sve proeuropske snage u Srbiji, ali i poruka europskim institucijama kako bi se slijedeće godine Srbija mogla usredotočiti na ispunjavanju uvjeta neophodnih za još brži europski put.

"Sve informacije u prilog skore kandidature"

Rumunjski socijaldemokratski zastupnik u Europskom parlamentu, Viktor Bostinaru je također optimističan: "Kad sažmem sve informacije koje sam dobio posljednjih dana, realno je očekivati pozitivan odgovor Europske komisije na zahtjev Srbije za statusom kandidata". Ovaj zastupnik i predsjednik skupine "Prijatelji Srbije" je uvjeren da će europski Savjet u prosincu odobriti Srbiji status zemlje kandidata. On misli kako je tu još jedino ostalo pitanje datuma: "Ako se sve bude kretalo dobrim putem, a vjerujem da hoće, Srbija bi ubrzo mogla postati i formalni kandidat uz određen datum za početak pregovora."

Bostinaru se nada da će kao član izaslanstva za suradnju sa Jugoistočnom Europom već 2012. biti zauzet programom integracije Srbije u Europsku uniju.

Autorica: Marina Maksimović, Bruxelles

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika