21.09.2011. / 19:58

Autor: Deutsche Welle

FIFA intenzivira borbu protiv kladioničarske mafije

Nogomet u redovitim razmacima potresaju novi skandali oko namještenih utakmica. FIFA je konačno shvatila da se mora početi boriti protiv kriminalnih skupina. Najavljuje se suradnja s državnim službama i Interpolom.

FIFA kreće u borbu protiv kladioničarske mafijeFIFA kreće u borbu protiv kladioničarske mafijeOni kupuju nogometne klubove, organiziraju trening-kampove za suce ili prijateljske utakmice nacionalnih reprezentacija. Organizirani kriminal je kreativan u pronalaženju novih metoda, pomoću kojih se na ilegalan način generira novac. Puno novca. Nitko ne zna koliko se novca preko kladionica zaradi na namještenim susretima, neke procjene govore o milijardama eura.

Mafijaške strukture dugo su vremena operirale bez velikih smetnji. Samo u iznimnim slučajevima ilegalne se djelatnosti progonilo, provodili su se istražni postupci, neke se aktere, poput berlinskog Hrvata Ante Šapine i osudilo. No, cijelo to vrijeme Svjetska nogometna federacija (FIFA) je sjedila skrštenih ruku i promatrala što se događa.

FIFA se posljednjih mjeseci ipak pokrenula. U pokušaju da donekle uljepša (trenutno vrlo negativnu) sliku o sebi, FIFA je konačno objavila rat kladioničarskoj mafiji. Tek ostaje za vidjeti koliko je ta najava ozbiljna. "Manipulatori moraju shvatiti da mislimo ozbiljno, te da će FIFA zaštititi nogomet", kazao je sigurnosni šef Svjetske nogometne federacije Chris Eaton za agenciju Reuters.

Skandala ima sve više, i to na svim stranama svijeta. U Turskoj je, kako se sumnja, tijekom prošle sezone bilo namješteno nekoliko utakmica u prvoj i drugoj ligi. Istanbulski je Fenerbahce Europska nogometna federacija (UEFA) zbog sumnje u manipulacije izbacila iz Champions Leaguea.

U Južnoj Koreji vlada azijske zemlje prijeti čak i obustavom ligaških natjecanja. Prije toga je 46 igrača privedeno zbog pokušaja dogovaranja rezultata prvenstvenih susreta.

Infiltracija nogometnih struktura

Eaton tvrdi da je "uspjeh" kad takve vijesti dospiju u široku javnost. On hvali suradnju nacionalnih nogometnih saveza d državnim institucijama. Po Australčevim saznanjima organizirani kriminal koristi sve perfidnije metode u pokušaju zarade novca na manipulacijama:

"Infiltracija je teška riječ, no po mojim procjenama je organizirani kriminal na različitim razinama 'ubacio' svoje ljude u nogomet. S jasnim namjerama: izvlačenje enormnog kapitala preko igara na sreću."

Na nižim razinama je uočljiv trend kupovine klubova i ilegalna trgovina igračima. Manipulatori u posljednje vrijeme otvaraju čak i škole u kojima se obrazuje suce i igrače, a financiranje tih škola djelomično preuzimaju nacionalni nogometni savezi koji u pravilu nemaju pojma, tko doista stoji iza tog projekta.

Eaton je vrlo dobar poznavatelj ilegalnih struktura, preko desetljeća je radio za Interpol.

Kako bi doskočila globalnoj kladioničarskoj mafiji, FIFA je nedavno sklopila sporazum o suradnji s Interpolom. Utemeljeno je jedno novo tijelo (tzv. Task Force) koje ima budžet od 20 milijuna eura. Jedan od zadataka te jedinice je zaštita informanata i svjedoka.

"To je važno sredstvo u borbi protiv organiziranog kriminala", tvrdi Eaton. Svjetska nogometna federacija želi uvesti i praksu anonimnih dojava manipulacija, te program "amnestije" za igrače, suce i dužnosnike koji su surađivali s ilegalnim strukturama.

FIFA - žrtva manipulatora?

No, i FIFA je svjesna da problem manipulacija u sportu mogu riješiti samo nacionalne vlade, te se u medijima pokušava predstaviti kao cilj agresije. "Nogomet nije poslao pozivnicu igračima na sreću", dodaje Eaton:

"Mi smo žrtva ogromnog businessa s kladionicama i igrama na sreću u svijetu, a vlade bi nas morale zaštititi od toga!"

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika